2024 Dul ve Yetim Maaşı Zam Oranları Belli Oldu! En Güncel Bilgiler ve Hesaplamalar

Dul ve yetim maaşı zammı için kritik hesaplama yapıldı! En düşük ve en yüksek dul ve yetim aylıkları ne kadar? 2024 yılında dul ve yetim maaşı ne kadar artacak? Detaylar haberimizde!

2024 Dul ve Yetim Maaşı Zam Oranları Belli Oldu! En Güncel Bilgiler ve Hesaplamalar

Dul ve yetim maaş zammı ne olacak? Dul ve yetim maaş zammı belli oldu mu? Aralık ayı enflasyonun açıklanması ile birçok vatandaş tarafından merak ediliyor. SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine ise yüzde 37,55 oranında artış yapılması beklenirken, Emekli zamlarıyla beraber dul ve yetim aylıklarında da artış yaşanacak. Dul ve yetim maaş zammı için kritik hesaplama yapıldı. Peki 2024 Dul ve yetim maaşı ne kadar oldu? En düşük ve en yüksek dul ve yetim maaşı nasıl hesaplanır? İşte, Dul ve yetim maaş zammı detayları haberimizde...

Emekli ve memur maaşı zam oranlarının belirlenmesi için Türkiye İstatistik Kurumu'na yönelik beklentiler arttı. Yeni yıl ile birlikte memur ve emekli maaşlarının yanı sıra engelli maaşı, 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, dul ve yetim maaşlarına artış yapılacak. Dul ve yetim aylığı, vefat eden sigortalının eşine çocuk olmaması durumunda %50 oranında ödeme yapılırken, çocuk olmaması durumunda ise eşe ödenen miktar %75 oranına yükselmektedir. Temmuz ayında dul ve yetim maaşlarına yapılan artış sonrasında en düşük maaş 2.000 lira, en yüksek ödeme ise %75 hisse oranına göre 23 bin lira seviyelerine kadar çıkmıştı.

Enflasyon rakamları dikkate alındığında, en düşük emekli maaşının 7.500 liradan 10.000 lira ve üzerine çıkmasının kesin gözüyle bakılmaktadır. Emeklilerin %33,64 oranında zam alacağı göz önüne alındığında, bu oranın üzerine Aralık enflasyonu da eklenecek.

YENİ TABLO HESAPLANDI!

Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, evde bakım yardımında yükseliş yaşandı.

Memur maaşlarına gelen zamla birlikte bu ücretlere de yüzde 49,25 oranında zam yapıldı.

Not: Kıdem tazminatı tavanı ve bedelli askerlik ücreti Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın memur aylık katsayısı değişikliğine tabidir.

DUL VE YETİM MAAŞLARI 2024 NE KADAR OLACAK?

Dul ve yetim maaşı ödemeleri Ocak ayından itibaren artacak. Emeklilerin alacağı zam oranının kesinleşmesinin ardından hisse oranlarına göre yeni maaşlar belli olacak.

TÜİK'in verilerine göre Aralık'ta enflasyon aylık yüzde 2.93 yıllık yüzde 64.77 oldu.
Memur ve memur emeklilerine yüzde 49.25 oranında zam, SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine ise yüzde 37,55 oranında zam yapılması bekleniyor.

Vefat eden sigortalının yerine eşine ödenen hisse oranı çocuk olması durumunda %50 oluyor. Çocuklara ise yetim maaşı %25 hisse oranında ödeniyor. Vefat eden sigortalının çocuğu olmaması durumunda ise hisse oranı %75 oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre emeklilerin 5 aylık alacakları zam oranı yüzde 33,64 oldu. Aralık ayının enflasyon verisinin açıklanmasının ardından emeklilerin alacağı zam oranları duyurulacak.

Dul ve yetim maaşı ödemeleri de emekli maaşı baz alınarak hesaplandığından yeni dul ve yetim aylıkları duyurulacak. Ancak 5 aylık enflasyona göre %33.64 oranında dul ve yetim maaşı hesaplamaları yapıldı. İşte, o dul ve yetim maaşı hesaplamaları;

%50 hisse oranına göre 2023 yılında Temmuz-Aralık aylarında 3.750 TL dul ve yetim maaşı alanlar %33.64 artış göstermesi durumunda maaşları 1.261 lira artacak ve 5011 lira olacak.

%50 hisse oranına göre 5.000 TL dul ve yetim maaşı alanlara %33.64 artış olması durumunda 1.682 lira zam yapılacak ve toplam dul ve yetim aylığı 6.682 liraya yükselecek.

%25 hisse oranına göre 1.875 TL olarak ölüm aylığı olan çocukların aylıklarına %33.64 oranında zam yapılması durumunda ödeme 630 lira artacak ve 2.505 liraya yükselecek.

%25 hisse oranına göre 2.500 TL ölüm aylığı alanlara %33.64 oranında zam yapılması durumunda maaşları 841 lira artacak ve 3.341 liraya yükselecek.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMIYLA HANGİ ÖDEMELER DEĞİŞECEK?

Emekli ve memur maaş zammı oranlarının açıklanmasıyla beraber birçok ödeme değişecek. Evde bakım desteği, 65 yaş aylığı, engelli maaşı gibi ödemeler memur ve emekli zammının ardından değişecek.

Eşinden dul, anne ve babasından yetim maaşı alan kişilerin de hisseleri oranına göre zamlar yapılacak.

5 AYLIK ENFLASYON %33,64 OLDU!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre son olarak Kasım ayında enflasyon yüzde 3,28 olarak gerçekleşmişti.

Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75, Ekim ayı için yüzde 3,43, Kasım ayı için de yüzde 3,28 enflasyon açıklandı.

2023 yılının son enflasyon rakamı olan Aralık ayı enflasyonu yarın (3 Ocak )TÜİK tarafından duyurulacak.

ZAMLI DUL VE YETİM AYLIĞI NE ZAMAN YATAR?

Dul ve yetim maaşı ödemeleri her ay hesaplara yatırılıyor. Dul ve yetim maaşı ödeme tarihleri farklılık gösterebiliyor. Ocak ayında zamlı maaşların yetişip yetişmemesine ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor. Ancak zamlı maaş ödemeleri Ocak ayına yetişmemesi gibi durumda en geç Şubat ayına kadar ödeme farklarının yatırılması bekleniyor. Konuyla ilgili resmi açıklama geldiğinde detaylar eklenecektir.

kaynak: Hürriyet

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

TÜM EMEK-DER Genel Başkanı Satılmış Çalışkan'dan Burdur'da açıklamalar
Yerel

TÜM EMEK-DER Genel Başkanı Satılmış Çalışkan'dan Burdur'da açıklamalar

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimler Derneği (TÜM EMEK-DER) Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin yüzde 80'inin açlık sınırının altında olduğunu söyledi.

Sanayi ve İnşaatta Eleman Sıkıntısı: Maaşlar Zirveye Tırmanıyor!
Yerel

Sanayi ve İnşaatta Eleman Sıkıntısı: Maaşlar Zirveye Tırmanıyor!

Türkiye'de sanayi ve inşaatta eleman bulma krizi had safhaya çıktı. Kaynakçılar 100 bin TL'nin üzerinde, tornacılar ise 70 bin TL maaş alıyor. Detaylar haberimizde...

Korkuteli Belediye Çalışanlarının maaş sevinci
Yerel

Korkuteli Belediye Çalışanlarının maaş sevinci

Korkuteli Belediyesi’nde yaşanan maaş krizi dün itibariyle sona erdi. Yaklaşık 3 aydır maaşlarını çeşitli sebeplerden dolayı alamayan belediye personeli maaşlarını dün itibariyle bayram öncesi hesaplarına yattı.

Duranlar Süt'te Eleman İlanı! Dolgun Maaşlı İş İlanı!
Yerel

Duranlar Süt'te Eleman İlanı! Dolgun Maaşlı İş İlanı!

Duranlar Süt A.Ş., Burdur Bucak Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikasında çalıştırmak üzere 18-45 yaş aralığında vasıflı ve vasıfsız bay-bayan personel alımı yapıyor.

Tarihi Rekor! Böylesi görülmedi! Yapı Kredi'den Tam 115 bin TL Maaş Promosyonu
İş Dünyası

Tarihi Rekor! Böylesi görülmedi! Yapı Kredi'den Tam 115 bin TL Maaş Promosyonu

2024 yılına damgasını vuran dev bir anlaşma! Yapı Kredi Bankası, tarihi bir rekorla 115.000 TL maaş promosyonu ödemesi yapacak. 2022 ortalarından sonra promosyonlarda gözlenen artış trendi, 2024 yılında yeni bir ivme kazandı. Detaylar haberimizde!

Emekli Promosyon Kampanyaları! Hangi Banka Ne Kadar Promosyon Veriyor? Detaylar Burada!
İş Dünyası

Emekli Promosyon Kampanyaları! Hangi Banka Ne Kadar Promosyon Veriyor? Detaylar Burada!

SSK ve Bağkurlular için emekli promosyon kampanyalarında yeni gelişmeler! Emekliler 15 bin TL'ye varan emekli promosyonu fırsatını kaçırmayın! Hangi banka ne kadar promosyon veriyor, detaylar haberimizde! Emeklilerin yakından takip ettiği güncel emekli banka promosyon kampanyaları ve promosyon ödeme tutarları hakkında bilgi almak için tıklayın.