Bazı mesleklerde omuz sakatlanmasına dikkat

İş hayatında, sporda ya da günlük yaşamdaki bazı fiziksel aktiviteler omuz problemlerine yol açabiliyor. Detaylı bilgiler haberimizde..

Bazı mesleklerde omuz sakatlanmasına dikkat

Bazı meslekler omuz sakatlanmasına yol açabilir

 

İş hayatında, sporda ya da günlük yaşamdaki bazı fiziksel aktiviteler omuz problemlerine yol açabiliyor. Özellikle rotator manşet adlı kas grubunda yaşam kalitesini bozan yırtık yaralanmaların vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Şanel, "40 yaş üstünde en sık görülen omuz ağrılarından rotator manşet yırtıkları, özellikle zayıf kan akımına sahip hassas bölgelerde oluşan bir sorun olduğu için belirli bir yaştan sonra daha sık görülüyor. Özellikle; spor yapan gençlerde, basketbol ve voleybol gibi profesyonel sporcularda, baş üstü temizlik yapan ev kadınlarında ve işleri gereği üst raf ya da dolaplara sürekli uzanmak zorunda kalan tezgâhtar ve arşiv görevlisi gibi meslek grupları rotator manşet yırtığı açısından risk taşıyabiliyor" açıklamasında bulundu.

 

Basketbol ve voleybol gibi özellikle baş üstü hareketleri sık yapmayı gerektiren fiziksel aktivitelerde bulunmak, rutin olarak cam silmek, araba yıkamak veya boya yapmak gibi omuz eklemini fazla kullanan ve yoran kişiler rotator manşet yırtığı açısından riskli grupta değerlendirildiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Şanel, "Aşırı güç kullanımı, düşen ağır bir cismi yakalamak gibi ani gelişen ters hareketler, omuz üzerine düşme veya darbe alma gibi durumlar da bu tip yırtıklara davetiye çıkarıyor" dedi.

Rotator manşet yırtığının cerrahi tedavisinden sonra genellikle hastalar bir gün sonra taburcu olduğunu paylaşan Doç. Dr. Selim Şanel, "Ancak dikilen liflerin iyileşmesi için hastalar belirli bir süre (ortalama 6 hafta) boyunca kol askısı kullanmak zorunda kalıyor. Askı, kolu belirli bir açıda tutarak lifin yırtılmasını ve kopmasını engelliyor. Sonrasında ise fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine geçiliyor. Ortalama 3 aylık bir süreç sonunda hasta günlük yaşamına geri dönebiliyor" ifadelerini kullandı.

 

Ağır temizlik ve spor kas yırtığı oluşumuna zemin oluşturuyor

Omuz bölgesinin, oldukça geniş hareket açıklığına sahip ve bir o kadar da stabilitesi zor olan bir eklem olduğunun altını çizen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Şanel, "Rotator manşet kasları omuz hareketleri sırasında omuz başı kemiğinin, eklemin ortasında dengeli bir şekilde tutulmasını sağlıyor. Kolun baş seviyesinin üzerindeki tekrarlayıcı ve uzun süreli hareketler sonrasında zaman içinde gelişen rotator manşet yırtığına özellikle; spor yapan gençlerde, basketbol ve voleybol gibi profesyonel sporcularda, baş üstü temizlik yapan ev kadınlarında ve işleri gereği üst raf ya da dolaplara sürekli uzanmak zorunda kalan tezgâhtar ve arşiv görevlisi gibi meslek gruplarında sıkça rastlanıyor. Tipik rotator manşet yırtıklı hasta grubu; orta yaş üzeri ve ara sıra omuz ağrısı sorunu yaşayan hastalardan oluşuyor. Bu hastalar genellikle ağır bir yük kaldırdıktan veya omuzlarını zorladıktan sonra kollarını kaldıramama ve ağrı şikayetleriyle doktora başvuruyor" dedi.

 

Rotator manşet yırtıkları genellikle cerrahi yöntemlerle tedavi ediliyor

Hastalığın teşhisinde doktorun yapacağı fizik muayenenin oldukça önemli olduğunu paylaşan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Şanel, "Fizik muayenesinden alınacak bulgulara göre hekim bir MRI değerlendirmesi yaptıktan sonra teşhisi netleştirerek, hastalığın tedavisini yırtığın türüne göre planlıyor. Yırtıklar, parsiyel (yarı kopma) ya da total rüptür (tam kopma) şeklinde iki gruba ayrılıyor. Parsiyel rüptür grubuna giren yırtıklar, cerrahi dışı tedavi seçeneklerine iyi cevap verirken; bu tür yırtıklarda istirahat, kol askısı kullanma, antienflamatuar ilaç tedavisi, steroid (kortizon) enjeksiyonları, fizik tedavi ve rehabilitasyon fayda sağlıyor. Total rüptür grubundaki yırtıklar için önerilen ise cerrahi tedaviler oluyor" diye konuştu.

Günümüzdeki teknolojik gelişmelere bağlı olarak rotator manşet yırtıklarının genellikle kapalı artroskopik cerrahiyle tedavi edildiğini söyleyen Doç. Dr. Selim Şanel, "Artroskopik cerrahi, ameliyatın küçük kesilerden yapılmasını ve çevre kaslara daha az zarar verilmesini sağlayan bir teknik sunuyor. Bu sayede ameliyat sonrası hastanın açık yöntemlere göre daha az ağrı hissetmesi, daha hızlı ve daha rahat rehabilite edilerek daha kısa sürede günlük hayata dönmesi sağlanabiliyor. Ameliyat, omuz eklem bölgesinde yaklaşık 1 cm çapında küçük kesiler açılarak özel aletler ve kamera yardımıyla omuz ekleminin içine girilmesiyle başlıyor. Yırtıktaki dejeneratif alanlar temizlendikten sonra bu yırtığa neden olan kemik çıkıntılar varsa tamamı törpülenip düzeltiliyor. Akabinde özel kanüllerin içinden, arkasında ipler bulunan ve genellikle 5 mm çapında olan vidalar yırtığın oluştuğu kemik çıkıntısına yerleştiriliyor. Bu vidaların arkasında bulunan ipler özel alet ve tekniklerle yırtık kirişten (tendon) geçirilerek yırtık kiriş tekrar kemiğe sabitleniyor" açıklamalarında bulundu.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Bu Saatlere Dikkat! Kuvvetli Fırtına Geliyor
Yerel

Bu Saatlere Dikkat! Kuvvetli Fırtına Geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Burdur ve çevrelerinde yarın fırtına yaşanabileceği uyarısında bulunuldu. Detaylar haberimizde...

Yeşildere Köyünde Tahta Araba Yarışı Gelenek Oldu
Yerel

Yeşildere Köyünde Tahta Araba Yarışı Gelenek Oldu

Burdur'un Gölhisar ilçesine bağlı Yeşildere köyünde Ramazan Bayramı'nın ikinci günü geleneksel hale gelen tahta araba yarışı heyecanı yaşandı.

Dikkat! Çamur yağarsa şaşırmayın
Yerel

Dikkat! Çamur yağarsa şaşırmayın

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıya göre, yarın saat 09:00 ile 23:59 arasında Kuzey Afrika ve Suriye kaynaklı toz taşınımı etkili olacak.

Gazipaşa Havalimanı'nda Lastik Patlaması:  Yolcular  Tahliye Edildi!
Yerel

Gazipaşa Havalimanı'nda Lastik Patlaması: Yolcular Tahliye Edildi!

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Corendon Havayollarına ait uçağın inişi sırasında lastiği patladı. Uçaktaki 188 yolcu ve 8 mürettebat güvenle tahliye edildi. Yaralı yok. Pistte 12 sefer iptal edildi. Uçuşlar Antalya Havalimanı'na aktarılıyor. Detaylar haberimizde.

Burdur'da araç denetimlerinde  29 araç trafikten men edildi
Yerel

Burdur'da araç denetimlerinde 29 araç trafikten men edildi

Burdur İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Birimleri tarafından 2-5 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılan motosiklet, alkol, hız ve modifiye araç denetimlerinde 144 araca ceza kesildi, 3 sürücü belgesi alındı, 29 araç trafikten men edildi. Detaylar haberimizde.

Saniye Caran, Halil Öztürk ile bir araya geldi
Yerel

Saniye Caran, Halil Öztürk ile bir araya geldi

Antalya Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran meclis üyeleri ile birlikte Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk'e hayırlı olsun ziyaretinde bulundular.