El titremesi hastalığına Türk bilim insanları çare buldu

100'e yakın hastada kullanılan bileklik yüzde 75'in üzerinde başarı sağlıyor

El titremesi hastalığına Türk bilim insanları çare buldu

100'e yakın hastada kullanılan bileklik yüzde 75'in üzerinde başarı sağlıyor

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Parkinson dışındaki el titremelerinde yüzde 75'in üzerinde başarı sağlayan el bilekliği şeklindeki cihazı, mucit mühendislerle geliştirdiklerini söyledi. 430 gram ağırlığındaki bilekliğin deprem sönümleyici mantığıyla hareket ettiğini ifade eden Prof. Dr. Tarlacı, "Temelde içinde bir ağırlık var. Saat gibi bir bileklik. İçerisinde bir geometrik matematiksel düzen söz konusu. Yani titremenin olduğu yönün aksi yönünde kayarak ve akarak ya da ağırlığı taşıyarak titremeyi bastırıyor." dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Parkinson dışındaki el titremelerinde yüzde 75'in üzerinde başarı sağlayan el bilekliği şeklindeki cihaz hakkında bilgi verdi.

Doğadan alınan ilhamla geliştirilen cihazın depremden yola çıkarak tasarlandığını kaydeden Tarlacı, "Deprem dediğimiz şey yer kabuğunun titreşimi. Titreşimin tıbbi karşılığı tremor. Depremde de ortaya çıkan yer kabuğunun tremoru. Bize ilham veren binaların altına yerleştirilen sismik sönümleyici. Yani deprem dalgalarının binayı sallamasını engelleyen aradaki ayraç." dedi.

Kullanılan ilaçların etkileri oldukça zayıf

Titremenin Parkinson ve esansiyel titreme olarak iki şeklinin var olduğunu ifade eden Tarlacı, "Kullanılan ilaçların etkileri oldukça zayıf. Ortalama yüzde 30 hastanın günlük yaşamını iyileştirebiliyoruz. İlaçların yan etkileri de oldukça fazla. Fizyoterapi uygulamalarının etkileri oldukça sınırlı. Bunların dışında en etkili yöntem beyne pil takmak ya da beynin belli bir bölgesine kontrollü olarak zarar vermek, ancak bazı riskleri var."

El bilekliği şeklinde bir cihaz geliştirdik

1970'lerden beri titremeyi engellemek için bazı mekanik cihazlar geliştirildiğini anlatan Tarlacı, "Ancak bunların birçoğu günlük yaşamda kullanımı oldukça zor ve hiçbiri laboratuvar dışına çıkıp halka sunulmamış. Biz, bir sismik sönümleyici gibi bir cihaz geliştirebilir miyiz diye düşündük. Sonuç olarak giyilebilir, herhangi bir ilaç veya kimyasal içermeyen el bilekliği şeklinde bir cihaz geliştirdik. Bu cihaz takılır takılmaz hemen etkisini gösteriyor. Yaklaşık yüzde 75 oranında etkinliği söz konusu. Hiçbir yan etkisi de yok." dedi.

İçerisinde bir geometrik matematiksel düzen söz konusu

430 gram ağırlığındaki bilekliğin deprem sönümleyici mantığıyla hareket ettiğini ifade eden Tarlacı, "Temelde içinde bir ağırlık var. Saat gibi bir bileklik. İçerisinde bir geometrik matematiksel düzen söz konusu. Yani titremenin olduğu yönün aksi yönünde kayarak ve akarak ya da ağırlığı taşıyarak titremeyi bastırıyor." dedi.

Bir bardak su içmek bile eziyet

Nedeni bilinmeyen titreme hastalığı olan Esansiyel tremorun genelde kuşaklar arası aktarıldığını da dile getiren Tarlacı, "Dedelerden, ninelerden, torunlara ya da çocuklara geçer. Bir bardak su içmek, yazı yazmak, ayakkabı bağlamak gibi herkes için basit görünen bu eylemler, şiddetli titreme şikayeti olanlar için büyük bir eziyete dönüşebiliyor." diye konuştu.

100'e yakın hastada kullanılıyor

Türkiye'de geliştirilip üretilen bilekliğin 100'e yakın hastada kullanılmaya başlandığını ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, cihaza yurt dışından da talep olduğunu söyledi.

BrainPark Kuluçka Merkezi'nin girişimci şirketi ALEA tarafından üretiliyor

Bileklik, Üsküdar Üniversitesi BrainPark Kuluçka Merkezinde kurulan ALEA Nöroteknoloji ve AR-GE Anonim A.Ş. tarafından üretiliyor. Prof. Dr. Sultan Tarlacı ve ekibi Pusat Furkan Doğan ile Metehan Kaya'nın öncülüğünde kurulan ALEA tarafından geliştirilen özel bileklik, 'tremor' olarak adlandırılan el titremesi hastalığının tedavisine imkân sunuyor. ALEA şirketi, giyilebilir nöroteknoloji ürünleri ile sağlık alanında çözümler sunmayı amaçlıyor.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Finike Hasyurt Tarım Fuarı Açıldı
Yerel

Finike Hasyurt Tarım Fuarı Açıldı

Türkiye'nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde 27’nci kez kapılarını açtı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarımın başkenti Antalya’da

Saniye Caran İmam Hatiplilerin Kermesinde
Yerel

Saniye Caran İmam Hatiplilerin Kermesinde

Korkuteli Şehit Yasin Naci Ağaroğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, öğrencilerin ve okulun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir kermes düzenledi. Kermeste, okul yararına birçok ürün satışa sunuldu ve katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Emekli Maaşına Zam! En Düşük Emekli Maaşı Ne kadar?
Yerel

Emekli Maaşına Zam! En Düşük Emekli Maaşı Ne kadar?

En düşük emekli maaşı Temmuz 2024'te ne kadar olacak? Emekli maaşı zam oranı ve en düşük emekli maaşı hesaplaması için detaylı bilgi! Emeklilerin merak ettiği en düşük emekli maaşı için iki farklı formül var. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olabilir?

Şehit Muhittin Talha Çalışkan Anadolu İmam Hatip Lisesine Ziyaret
Yerel

Şehit Muhittin Talha Çalışkan Anadolu İmam Hatip Lisesine Ziyaret

Bucak Milli Eğitim Müdürü Hakan Camcıoğlu Bucak Şehit Muhittin Talha Çalışkan Anadolu İmam Hatip Lisesine ziyarette bulundu.

Muhtar Ergit Dolandırıcıların Korkulu Rüyası mı Olacak?
Yerel

Muhtar Ergit Dolandırıcıların Korkulu Rüyası mı Olacak?

Bucak'ta bir muhtarın dikkati, yaşlı bir adamın dolandırılmasını önledi. Dolandırıcılar kendilerini polis olarak tanıtarak yaşlı adamdan altın istediler. Detaylar haberimizde...

Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran Emniyet Toplantısında
Yerel

Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran Emniyet Toplantısında

Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Korkuteli Kaymakamlığı tarafından düzenlenen "Emniyet ve Asayiş" toplantısına katıldı. Toplantıda, ilçenin güvenliği ve halkın huzuru için alınacak tedbirler masaya yatırıldı.