Burdur

Burdur MAKÜ'de 1000 Dekarlık Araziye Güz Ekimi Başladı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 1000 dekarlık işlenebilir arazide güz ekimine başladı.

Burdur MAKÜ'de 1000 Dekarlık Araziye Güz Ekimi Başladı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne ait 1000 dekar işlenebilir arazide güz ekimi yapıldı.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne ait arazilerde güz ekimi başladı. Üniversiteye ait 3 bin dekar işlenebilir arazinin bugüne kadar bin dekarına güzlük ekim yapıldı. Küresel ısınmadan dolayı suyun ekonomik olarak kullanılması amacı ile üniversiteye ait bazı arazilerde ise kademeli ekimler yapılıyor.

MAKÜ’de Dr. Öğretim görevlisi Bekir Tosun, “Üniversitemizde yaklaşık olarak 3000 dekar işlenebilir arazimiz var. Güzlük ekim olarak bunun 1000 dekarını ektik. Geri kalan kısmı ise malüm küresel ısınmadan dolayı suyun ekonomik olarak kullanılması lazım. Buna bağlı olarak da yağış rejimini yakalamak için bu alanlara kademeli ekimler yapıyoruz. Çünkü; üniversitenin var olduğu bölge tamamen kıraç bir alan. Üniversite olarak asıl amacımız kıraç bir alanda biz maximum yağışı nasıl yakalarız ve toprağı nasıl verimli kullanabiliriz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversite olarak ana amacımız bu.” İfadelerini kullandı.

MAKÜ’nün işlenebilir arazisinde tirtikale, arpa ve korunganın ekimlerinin yapıldığını söyleyen Dr. Öğretim Görevlisi Tosun, hali hazırda 350 dekar korunganın olduğunu, şu an ise kışlık olarak 1000 dekar civarında tirtikale ve arpa ektiklerini bildirerek; bunu da kademeli olarak ekmeye devam ettiklerini, baharlık ekim döneminde de yulaftan faydalanmaya çalışacaklarını söyledi.
MAKÜ’de Dr. Öğretim görevlisi Bekir Tosun’dan edindiğimiz bilgiye göre; MAKÜ arazisine ekilen ürünlerin büyük bir kısmı yine MAKÜ Çiftliği’nde saman, tane ihtiyacı olarak kullanılıyor. Buradan elde edilen tohumların büyük bir kısmı da dışarıdan tohum almadan tekrardan tarımsal üretimde kullanılıyor.

Geçtiğimiz Türkiye ortalamasında ortalama bir dekardan 300 kg. arpada tane verimi alınırken, bu miktar Burdur MAKÜ’ye ait işlenebilir araziden dekarda 550 kg alındı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde her yıl yaklaşık olarak 400 dekar arazi, farklı yöntemler kullanılarak ıslah ediliyor.
Su olmadığı için de bu alanlara mısır, yonca gibi su ihtiyacı olan ürünleri ekemediklerini söyleyen Dr. Öğretim Görevlisi Tosun, “Bu havzada su olmadığı için Kendi ihtiyacımızın susuz kısmını karşılıyoruz. Sulu kısmını maalesef karşılayamıyoruz.” Dedi.

Burdur MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’da “üniversitenin kuruluş sürecinde, üniversitemize tahsis edilmiş olan arazi, en etkili şekilde değerlendirilmesi noktasında yoğun bir çaba sarfediyoruz. Bu çalışmaların amacı hem burada ekilen, hasad edilen ürünlerle, üniversitemizdeki hayvanların ihtiyacını karşılamak; hem de hocalarımızın yem bitkisi üzerine yapmış olduğu bilimsel araştırmalar için bir aslında bir uygulama zemini oluşturuyor. Bu çerçevede biz tabi, üniversitenin hem bu arazisini değerlendirmesi hem de buradan elde ettiği gelirle de bilimsel araştırmaları fonlaması, kendi araştırmalarına kendi öz kaynakları ile fonlamasını amaçlıyoruz.
Geçen sene oldukça iyi neticeler aldık. Verim oldukça yüksekti. Arpada dekarda 550 kg’ye kadar ulaştı. İnşallah bu yılk da güzel bir sezon olacak. Tabi burada iklim şartları, arazi koşulları kadar önemli olan bir husus da uzman hocalarımızın yaptığı çalışmalarla her yıl verimi biraz daha artırmaları. Önceki yıllardan edinilen tecrübeler, bilimsel raporlar, çerçevesinde her yıl bu verimi daha yukarıya taşımaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de buradan elde ettiğimiz sonuçları başta Burdur’daki çiftçilerimiz olmak üzere, İl Tarım Müdürlüğümüz ile birlikte bu tecrübeyi bu bilgiyi paylaşıyoruz. İnşallah bu yıl da güzel bir netice alacağımızı umuyorum.” Diyerek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

 

burdur gazetesi

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Gölhisar MYO'da Çınar Kitap Kafe Açılışı Gerçekleşti!
Yerel

Gölhisar MYO'da Çınar Kitap Kafe Açılışı Gerçekleşti!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gölhisar Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen törenle Çınar Kitap Kafe açıldı.

Sportif Dron yarışlarınsa MAKÜ rüzgarı
Yerel

Sportif Dron yarışlarınsa MAKÜ rüzgarı

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu ÜNİLİG kapsamında 9 -10 Mayıs 2024 tarihleri arasında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Sportif Dron” yarışları İstiklal yerleşkesinde bulunan MAKÜ Stadyumun da gerçekleştirildi.

MAKÜ Öğrencilerinden Yapay Zeka ile Mehmet Akif Ersoy Portresi
Yerel

MAKÜ Öğrencilerinden Yapay Zeka ile Mehmet Akif Ersoy Portresi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencileri, milli şair Mehmet Akif Ersoy'u modern teknolojiyle buluşturarak dikkat çekici bir projeye imza attı. Yapay zeka ve metahuman teknolojisi ile oluşturulan Mehmet Akif Ersoy heykeli, ziyaretçilerin sorularını yanıtlayabiliyor ve şiir okuyabiliyor.

İneklerin Stresini alan Türk Müziği Her Derde Deva!
Yerel

İneklerin Stresini alan Türk Müziği Her Derde Deva!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Çiftliğinde Devlet Konservatuarı ile ortak düzenlenen "Türk Müziğinin Süt İneklerinin Hormon ve Süt Verimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi" projesi çerçevesinde ineklere Türk müziği dinletilerek süt veriminin arttığı gözlemlendi.

MAKÜ 100. Yıl Konseriyle Burdur'da yerini aldı
Yerel

MAKÜ 100. Yıl Konseriyle Burdur'da yerini aldı

MAKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı, Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel bir konser düzenledi. Detaylar ve fotoğraflar haberimizde...

MAKÜ Çiftliği'nde Damızlık Buzağı satışı
Yerel

MAKÜ Çiftliği'nde Damızlık Buzağı satışı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Çiftliği, yüksek kaliteli damızlık buzağılarını ihale ile satışa sundu. Buzağılar, embriyo transferi çalışmaları sonucunda doğdu ve sektörde önemli bir ihtiyacı karşılamak üzere alıcılar arasında kıyasıya bir rekabete sahne oldu.