İstanbul

Irak’a ait tarihi eserler iade edildi

Irak’a ait tarihi eserler iade edildi

Irak’a ait olduğu ve yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarıldığı belirlenen tarihi sikkelerle bir adet taş, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen törenle Irak Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Khalel Ibrahim Mahmood’a teslim edildi.
İstanbul’da 2 kişi üzerinde yapılan aramada tarihi eser niteliği taşıyan 5 adet altın sikke ele geçirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ve uzmanlarınca yapılan inceleme sonucunda sikkelerin, Irak’a ait eski eser oldukları ve yasal olmayan yollarla ülke dışına çıkarıldıkları tespit edildi. Ayrıca bir müzayededen kökeni bilinmeden satın alınan bir taş eserin de yine Irak’a ait bir eski eser olduğu belirlendi. Bu eserler İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürü Gökhan Yazgı tarafından Irak Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Khalel İbrahim Mahmood’a teslim edildi.

"2002 yılından beri ülkemize 9 bin 36 kültür varlığımızın iadesini sağladık"

Türkiye’de başka ülkelerden yasa dışı olarak kaçırılan varlıkların ülkelerine dönmesi için çalışmalar yapıldığını söyleyen Kültürel Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, "Hangi çağa ait olursa olsun kültür varlıklarının ait olduğu topraklara dönmesi çok önemlidir. Türkiye olarak yasa dışı olarak çıkarılan varlıklar hakkında çalışmalara başladık. Aynı hassasiyeti başka ülkelerden yasa dışı olarak kaçırılan varlıkların kendi ülkelerine dönmesi için uğraşıyoruz. Suç unsuru haline gelen eserler için köken ülkesinden talep beklemeden iade ediyoruz. Bu kapsamda 2002 yılından beri ülkemize 9 bin 36 kültür varlığımızın iadesini sağladık. Irak, Çin, Kazakistan, Mısır gibi ülkelere eserlerinin iadelerini gerçekleştirdik. Gururla söylemek isterim ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi UNESCO 1970 Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerde doğal yükümlülüklerimizi büyük bir titizlikle yerine getiriyoruz" dedi.

"5 sikke savcılık soruşturmasında ele geçirildi"

Yazgı, açıklamasının devamında, “Irak makamlarına iade edeceğimiz 5 altın sikkenin İstanbul Arkeoloji Müzesi uzmanlarının incelenmesinde Abbasi ve Fatımi dönemlerine ait olduğu tespit edilmiştir. Sikkelerin yapılan savcılık soruşturmasında eserlerin Irak’tan çıkarıldığını ulaşılmıştır. Irak’a iade edilecek diğer eser koleksiyoncu tarafından yurt dışında bir müzayededen yasa dışı olduğu bilinmeden satın alınmış taş eserden koparılmış küçük bir parçadır. İstanbul Arkeoloji müzeleri uzmanlarınca eserin üzerindeki Sümerce yazılardan Irak’a ait olduğu tespit edilmiştir. Koleksiyoncu eserin kökeni hakkında bilgilendirilmiş kendisi iyi niyet göstererek eser üzerindeki haklarından feragat etmiş ve eseri Irak’a geri iade etmek için bağışlamıştır. Sikkelerin yakalanmasını sağlayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Eserlerin Irak kökenli olduğunu tespit eden çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz birlikte daha güçlüyüz” şeklinde konuştu.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

ABD'den Türkiye'ye 41 Anadolu Kökenli Tarihi Eser İadesi Yapılıyor
Yaşam

ABD'den Türkiye'ye 41 Anadolu Kökenli Tarihi Eser İadesi Yapılıyor

ABD'nin Manhattan Bölge Savcılığı ile Türkiye arasındaki işbirliği sonucu, 41 Anadolu kökenli tarihi eser, New York'ta düzenlenen törenle Türk yetkililere teslim edildi. İadesi sağlanan eserler arasında Boubon Antik Kenti'nden çalınanlar da bulunuyor.

Jandarmadan uyuşturucu ve tarihi eser kaçakçılığı operasyonu
Yerel

Jandarmadan uyuşturucu ve tarihi eser kaçakçılığı operasyonu

Burdur’da İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin uyuşturucu ve tarihi eser kaçakçılarına yönelik yaptığı operasyonda 2 şahıs tutuklandı.

Burdur’da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu
Yerel

Burdur’da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu

Burdur’da çok sayıda tarihi eser ele geçirildi

Burdur’da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu
Yerel

Burdur’da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu

Burdur’da çok sayıda tarihi eser ele geçirildi

Burdur'da defineciler yakayı ele verdi 2 şüpheli enselendi
Yerel

Burdur'da defineciler yakayı ele verdi 2 şüpheli enselendi

Burdur İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen operasyonda, tarihi eser kaçakçılığı yaptığı tespit edilen 2 şüpheli yakalandı.

Tarihi eser operasyonu: 5 gözaltı
Yerel

Tarihi eser operasyonu: 5 gözaltı

Antalya’nın merkez Kepez ilçesi sınırları içinde jandarma tarafından yapılan tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda ellerindeki tarihi eserleri satmaya çalışan 5 şüpheli yakalandı.