Antalya / Kepez

Cumhuriyetin 2. asrına Kepez’den 22. kütüphane

Cumhuriyetin ilanının 100. yılında Akdeniz bölgesinin en büyüğü olan Antalya Kütüphanesi’ni şehirle ve öğrencilerle buluşturan Kepez Belediyesi, Cumhuriyetin ikinci asrında ise Necmettin Erbakan Kütüphanesi’ni hizmete açmaya hazırlanıyor. Devamı haberimizde...

Cumhuriyetin 2. asrına Kepez’den 22. kütüphane


Cumhuriyetin ilanının 100. yılında Akdeniz bölgesinin en büyüğü olan Antalya Kütüphanesi’ni şehirle ve öğrencilerle buluşturan Kepez Belediyesi, Cumhuriyetin ikinci asrında ise Necmettin Erbakan Kütüphanesi’ni hizmete açmaya hazırlanıyor. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, değer verdiği öğrencileri kitap ve ders çalışma ortamıyla buluşturmak amacıyla ilçeye 22 kütüphane yapacaklarını açıklamıştı. Bu kütüphanelerin 21’inin yapımı tamamlandı. Son kütüphane projesinin yapımında ise sona gelindi.
22 kütüphane projesinin amiral gemisi olan Antalya Kütüphanesi, Cumhuriyetin ilanının 100. yılının kutlandığı 29 Ekim’de kapılarını misafirlerine açtı. Alanında Akdeniz bölgesinin en büyüğü olan Antalya Kütüphanesi’nin, 1 milyon kitap koleksiyonu ve aynı anda 2 bin 500 kişiye hizmet verebilme kapasitesi bulunuyor.


CUMHURİYET’İN 100. YILINA ANTALYA KÜTÜPHANESİ


Antalya Kütüphanesi, Akdeniz Üniversitesi’ne yakın bir mesafede, öğrencilerin yoğun olarak ikamet ettiği Gülveren Mahallesi’ne kazandırıldı.
Kütüphane, mahallede 160 gecekondu binasının etkilendiği ve 40 yıla yakın süren mülkiyet sorununun kentsel dönüşüm projesiyle çözüldüğü bölgede, imar planıyla oluşturulan 3 bin 500 m2 kültürel tesis alanına yapıldı.
Öğrencilerin ders çalışabileceği şekilde tasarlanan ve 365 gün 24 saat kesintisiz hizmet verecek olan Antalya Kütüphanesi, dünya küresi şeklindeki mimarisiyle, konferans salonuyla, sergi alanlarıyla, çocuk kütüphanesiyle, tefrişatıyla, üniversiteye yakınlığı ve zengin kitap koleksiyonuyla şehrin kültür ve eğitim hayatına katkı sağlayacak yatırım oldu.


22. KÜTÜPHANE PİL FABRİKASI’NA


Cumhuriyetin 100. yılında Antalya Kütüphanesi’ni, şehirle buluşturan Kepez Belediyesi, 22 kütüphane projesinin son ayağını Cumhuriyetin ikinci asrında hizmete açmayı planlıyor.
Kepez Belediyesi, 22. kütüphanesini Fabrikalar Mahallesi Namık Kemal Bulvarı’nda yer alan eski MKE (Makine Kimya Endüstrisi) Antalya Pil Fabrikası yerleşkesine yapıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 1998’de üretimin durduğu fabrikanın binalarını ve 132 dönüm arazisini, Kepez Belediyesine tahsis etmişti.


SOSYAL TESİS 50 BİN KİTAP KAPASİTELİ KÜTÜPHANE OLUYOR


Başkan Hakan Tütüncü de, şehrin endüstriyel mirası olan fabrikanın binalarını kültür, sanat, spor ve eğitim tesisleri, yeşil alanlarını ise Millet Bahçesi olarak şehrin kullanımına sunulacağını açıklamıştı.
Bu kapsamda fabrika yerleşkesinde ilk olarak kütüphane projesine imza atıldı.
Fabrikanın 870 m2 kullanım alanı olan sosyal tesis binası kütüphaneye dönüştürülüyor. Yüklenici firma, geçtiğimiz aylarda sosyal tesis binasında yenileme çalışması başlattı. Binaya, mimari dokusu korunarak, kütüphane kimliği kazandırılıyor.
Kütüphane binasının tadilat, elektrik, mekanik ve tesisat imalatları ile mobilya tefrişat işlerinin yapımında yüzde 90’lar seviyesine gelindi.


TÜTÜNCÜ’DEN ERBAKAN’A VEFA


İlçesine kazandırdığı önemli eserlere isim verilmesinde vefayı hep ön plana çıkaran Başkan Hakan Tütüncü, bu yaklaşımını pil fabrikasındaki kütüphaneye isim verilmesinde de ön plana çıkardı.
MKE Antalya Pil Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan çeşitli pil ve bataryaları üretmek amacıyla kuruldu. Antalya Pil Fabrikası’nın inşaatı ve makinelerin montajı 1974 tarihinde tamamlandı. Fabrika, 1. Milliyetçi Cephe Hükümetinin Milli Selamet Partili (MSP) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Abdülkerim Doğru tarafından Temmuz 1975’te törenle açıldı. 1. Milliyetçi Cephe Hükümeti’nde, MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan Başbakan Yardımcısıydı. Erbakan’ın, fabrikanın kuruluşunda emeği de büyüktü. Kepez Belediye Meclisi, bu emeğe hürmeten Pil Fabrikası’ndaki kütüphaneye ‘Necmettin Erbakan ismini verdi.


AÇILIŞ CUMHURİYETİN İKİNCİ ASRINDA


Kepez Belediyesi, öğrencilerin ders çalışabileceği şekilde tasarladığı ve 50 bin kitap kapasitesi bulunan Necmettin Erbakan Kütüphanesi’ni, Cumhuriyet’in ikinci asrının bir eseri olarak, önümüzdeki günlerde hizmete açmaya hazırlanıyor.
Kepez Belediyesi, Pil Fabrikası’na komşu olan ve Dokumapark projesiyle şehrin hizmetine açtığı eski Dokuma Fabrikası yerleşkesine de 3 kütüphane kazandırdı.
Fabrikanın,900 m2 büyüklüğündeki ana trafo binası, restore edilerek ve güçlendirilerek kütüphaneye dönüştürüldü. 7 gün 24 saat açık olan kütüphane ünlü yazar, çevirmen ve düşünür Cemil Meriç'in ismi verildi.


ŞEHRİN ESKİ FABRİKALARI BİLGİ ÜRETİYOR


Dokumapark’ta, tren kütüphanenin hemen yanı başına Anadolu şehirlerindeki eski gar mimarisinde Dr Burhanettin Onat Çocuk Kütüphanesi yapıldı. Dokumapark’ta 1500 m2 üzerine Orman Kütüphanesi kuruldu.
Dokuma Fabrikası’nın bir bölümünde, alanında Akdeniz bölgesinin en büyüğü olan Antalya Bilim Merkezi de oluşturuldu.
Başkan Tütüncü, eskiden tekstil, batarya ve pil üreten Antalya’nın sanayi tesislerini, günümüzde kütüphane projeleriyle ülkenin geleceğine yön verecek olan nesiler için bilgi üreten bacasız fabrikalar haline getirdiklerini söyledi.

 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Antalya Varsak güreş sahasına Tütüncü ile kavuştu
Spor

Antalya Varsak güreş sahasına Tütüncü ile kavuştu

Kepez Belediye Başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, yağlı güreşin çok sevildiği şehre, Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi gibi bir tesis kazandırdı.

Başkan Tütüncü, Yörük Türkmen Gerçeği Çalıştayı’na katıldı
Yerel

Başkan Tütüncü, Yörük Türkmen Gerçeği Çalıştayı’na katıldı

Yörük Türkmen Gerçeği Çalıştayı’nda konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Kepez Belediyesi olarak, 15 yıldır Yörük Türkmen kültürüne her zaman önem verdik.

Antalya'da Varsak Çayırı pehlivanları ağırlamaya hazır
Spor

Antalya'da Varsak Çayırı pehlivanları ağırlamaya hazır

Kepez Belediyesinin Varsak bölgesine kazandırdığı güreş sahasının çimleri yeşerdi. Devamı haberimizde...

Antalya Kepez Belediyesi ile AESOB arasında işbirliği protokolü imzalandı
Yerel

Antalya Kepez Belediyesi ile AESOB arasında işbirliği protokolü imzalandı

Kepez Belediyesi’ne ait Osmanlı Parkı içinde bulunan Osmanlı Kıraathanesinin işletmesi işbirliği protokolü ile 5 yıllığına Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne devredildi. Devamı haberimizde....

Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, “Biz gelecek inşasına gayret ediyoruz”
Yaşam

Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, “Biz gelecek inşasına gayret ediyoruz”

Üniversite öğrencileriyle buluşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Yol yapmak, kaldırım yapmak bütün belediyecilerin bildiği bir iştir. Devamı haberimizde...

Antalya 'da Görkemli  Gecede Dereceye Girenlere Ödülleri Takdim Edildi.
İş Dünyası

Antalya 'da Görkemli Gecede Dereceye Girenlere Ödülleri Takdim Edildi.

ATSO CUMHURİYETİN 100. YIL ÖDÜL TÖRENİ ÖDÜL ALANLAR ATSO, 1968 yılından beri düzenlediği ödül törenini bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına özel ‘Cumhuriyetin 100. Yıl Ödülleri’ ismiyle gerçekleştirdi.