Antalya

Antalya'da el dokuması halılar, tarlalarda pastele dönüşüyor

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde, Türkiye'nin dört bir yanından toplanan el dokuması halı ve kilimler, tarlalarda güneşte pastele dönüştürülüyor.

Antalya'da el dokuması halılar, tarlalarda pastele dönüşüyor

Antalya'da Türkiye'nin dört bir yanından toplanıp ekin tarlalarına serilen 20 bine yakın el dokuması halı ve kilim, restore edilip mikroplardan arındırıldıktan sonra müşterilerine teslim edilmek üzere toplanmaya başladı. 20 Haziran-20 Eylül tarihleri arasında halı tarlasına dönüşen topraklardan, geri kalan aylarda ise tarım geliri elde ettiklerini belirten tarla sahibi Hasan Topkara, “Bu tarla boş kalmıyor, her şekliyle bize ekmeğimizi veriyor” dedi.

Döşemealtı ilçesinde Türkiye'nin dört bir yanından toplanıp 20 Haziran - 20 Eylül tarihleri arasında ekin tarlalarına serilen 20 bine yakın el dokuması halı ve kilimler toplanmaya başladı. Aralarında 100 yıllık tarihi olan ve 400 bin liralık halıların da bulunduğu ürünler, önce tamir ediliyor, ardından mikroplardan arındırılmak için steril havuzlara sokuluyor. Daha sonra 80 dönümlük arazide güneşe serilen halı ve kilimlerin renkleri soldurulup pastele dönüşmesi sağlanıyor. Güneşin altında belirli aralıklarla tersi ve düzü çevrilerek nemi ve sıcağı iyi şekilde alması, renklerin tonlamasının sağlamlaşması sağlanıyor.

Mikroplardan arındırılıyor, yıkanıp tekrar kurutuluyor

Serildikleri alanı "halı tarlasına" çeviren el dokuması halı ve kilimler, güneşin altında mikroplardan arınıp, renk tonları oturduktan sonra çalışanlar tarafından katlanarak toplanıyor. Traktöre yüklenen halılar, yıkanma ve dezenfekte işleminden geçiyor. Kurutma yapıldıktan sonra ise araçlara yüklenip sipariş alınan adreslerdeki müşterilerle buluşuyor.

“Bu tarla boş kalmıyor”

Toplama işlemi sonrası tarlayı buğday ekiminde kullanacaklarını belirten işletme sahibi Hasan Topkara, "Yaz boyunca güneşte pastelleştirip rengini soldurduk, bakterilerden arındırdık ve teslimatını yapacağız. Bu tarla boş kalmıyor, her şekliyle bize ekmeğimizi veriyor. Ekim ayında ekim yapmaya başlayacağız" dedi.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Bucak Muhtarlarından Başkan Gümüş'e Ziyaret
Yerel

Bucak Muhtarlarından Başkan Gümüş'e Ziyaret

Burdur Belediye Başkanı Hülya Gümüş, kendisini tebrik ziyaretine gelen Bucaklı muhtarları makamında konuk etti.

Burdur Bucak'ta Mahalle Muhtarları Bir Araya Geldi!
Yerel

Burdur Bucak'ta Mahalle Muhtarları Bir Araya Geldi!

Bucak'ta mahalle muhtarları bir araya gelerek birlik ve beraberlik mesajı verdiler. Muhtarlar, ilçenin kalkınması ve gelişmesi için birlikte çalışacaklarını ve her zaman halkın yanında olacaklarını ifade ettiler.

Antalya Korkuteli  Muhtarları Belli oldu . İşte Muhtarlar ..
Yerel

Antalya Korkuteli Muhtarları Belli oldu . İşte Muhtarlar ..

Antalya ili Korkuteli ilçesinde 31 mart 2024 pazar günü yapılan yerel seçimlerde Mahalle Muhtarları Belli değil..ışte detaylar

Bucak'ta mahalle muhtarları kim oldu? İşte Bucak mahalle muhtarları listesi
Yerel

Bucak'ta mahalle muhtarları kim oldu? İşte Bucak mahalle muhtarları listesi

Burdur Bucak'ta mahalle muhtarları kim oldu? Bucak'ta hangi mahallenin muhtarı kim oldu? Burdur'un Bucak ilçesi mahalle muhtarları listesi belli oldu. İşte Bucak mahalle muhtarları listesi

Yeniden Aday Olamayan Korkuteli Belediye Başkan  İşlek  Muhtarlardan helallik istedi.
Yerel

Yeniden Aday Olamayan Korkuteli Belediye Başkan İşlek Muhtarlardan helallik istedi.

Korkuteli Mahalle muhtarları hafta sonu aileleri ile birlikte Safran Termalde hafta sonu stres attılar. 3 gün süre etkinliğe Korkuteli Kaymakamı Sezgin Üçüncü, Belediye başkanı Ömer Niyazi İşlek, Belediye başkan yardımcıları, Belediye meclis üyeleri ve 35 mahalle muhtarı ve aileleri katıldı.

Orada tarlası olanlara güzel haber! Yayla Yolu Yapımına Başlandı
Yerel

Orada tarlası olanlara güzel haber! Yayla Yolu Yapımına Başlandı

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, ilçede bulunan yayla yolunun yapımına başlandığını duyurdu. Yolun tamamlanmasıyla birlikte yaylalara ulaşım daha kolay ve güvenli hale gelecek.