Yaz aylarında kalp sağlığınızı korumanın 7 önemli yolu

Kalp damar hastalıklarının yaz aylarında artabileceği uyarısı yapan bir kardiyoloji uzmanından öneriler....

Yaz aylarında kalp sağlığınızı korumanın 7 önemli yolu

Ölüme sebebiyet veren hastalıkların başında kalp damar hastalıklarının geldiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Mete, yaz aylarındaysa daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kalp damar hastalarını aşırı sıcaklara karşı uyaran Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Mete, "Aşırı sıcak ve nemli havalarda kalp krizi geçiren ve kalp damar hastalığı sebebiyle ölen hasta sayısı artış göstermektedir. Bilhassa yaşlı ve ek hastalığı olanlarda bu sayı daha da artmaktadır. Yaz aylarında havanın ısınması damarlarda genişlemeye, sıvı ve tuz kaybına, kalp atışlarının hızlanmasına, kalbin iş yükünün artmasına ve kanın pıhtılaşmaya meyli artar. Risk gurubunda olanların kalp krizi geçirme riski bu sebeple daha fazladır" dedi.

Sıcağa karşı en etkili yöntemin vücudun terlemesi olduğunu belirten Dr. Özgür Mete, "Nemli deriden su buharlaşırken cilt soğumaya başlar. Bu şekilde damarlarda dolaşan sıvı miktarının azalması böbreklerden geçen kan hacminin azalmasına yol açar. Bu da yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek ve böbreküstü bezlerden salgılanan maddelerle damarların büzülmesine ve ani tansiyon yükselmesi ile kalp yetersizliği belirtilerinin artmasına yol açar. Terlemenin fazla olduğu sıcak havalarda hipertansiyonu ve kalp yetersizliği bulunan, idrar söktürücü ilaç kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almaları gerekmektedir. Aksi takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulma ve ani tansiyon düşmeleri olabilir. Bu ilaçları kullananlarda fazla sıvı kaybı sonucunda sodyum ve potasyum eksikliği oluşur. Buda kalpte ritim bozukluğu, şuur da bozulmalar yapabilir" diye konuştu.

Daha önceden kalp damar hastalığı olan hastaların mümkün olduğu kadar serin yerlerde kalmaları, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikâyetleri başlarsa zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini anlatan Mete, "Kalp ve damar hastalarının sıcak yaz aylarını daha sağlıklı geçirmeleri için özellikle güneşin dik olduğu saatlerde direkt güneşin altında dolaşmayıp bu saatlerde serin ve gölgelik yerlerde bulunmalı. Ağır güç gerektiren spor türlerinden uzak durulmalıdır. Sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde 30 dakika yüzülebilir. Ağır, yağlı yemeklerden kaçınıp az ve sık aralıklarla sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Günlük sıvı ihtiyacı olan 2-2,5 litre sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Deniz ve havuza sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girilmelidir. Yemekten sonra hemen denize girilmemelidir" şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Bunları gençleşmek istiyorsanız kesinlikle yapmalısınız!
Yaşam

Bunları gençleşmek istiyorsanız kesinlikle yapmalısınız!

Araştırmaya göre, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye ve biyolojik yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Yazın kalbiniz için almanız gereken önlemler!
Sağlık

Yazın kalbiniz için almanız gereken önlemler!

Yaz aylarında kalp sağlığını korumak için sıcaklara karşı önlemler alın. İşte 10 kritik uyarı...

Covid sonrası kalpte POTS'a dikkat!
Sağlık

Covid sonrası kalpte POTS'a dikkat!

Temel görevi vücuda kan pompalamak olan ve yumruk büyüklüğündeki boyutuyla dolaşım sisteminin birinci organı kalbin sağlığı tüm vücudun sağlığını da etkiliyor.

47 yaşındaki sağlıkçı kalp krizine yenik düştü
Yerel

47 yaşındaki sağlıkçı kalp krizine yenik düştü

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu - Burdur'un Altınyayla ilçesinden Necip Güven, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Kamyon şoförü yolda seyir halinde iken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti
Yaşam

Kamyon şoförü yolda seyir halinde iken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

Afyonkarahisar’da seyir halinde iken kalp krizi geçirerek orta refüje çıkan kamyon şoförü kaldırıldığı hastaneden tüm müdahaleye rağmen kurtarılmayarak yaşamını yitirdi.

Soğuk ve rüzgarlı havalar kalp krizini tetikler mi?
Sağlık

Soğuk ve rüzgarlı havalar kalp krizini tetikler mi?

Ülkemizde yaşam kayıplarının yüzde 33'ünü oluşturan kalp krizi tüm dünyada görülen ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor.