Eskişehir

Eskişehirli kadınlar safran üretiyor projesi

Eskişehir’de kadın çiftçilerin üretimlerini desteklemek için ‘Eskişehirli Hanımlar Safran Üretiyor’ projesinin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Eskişehirli kadınlar safran üretiyor projesi

Eskişehir’de kadın çiftçilerin üretimlerini desteklemek amacıyla ‘Eskişehirli Hanımlar Safran Üretiyor’ projesinin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı’ ile desteklenen, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen, tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler tarafından öğrenilmesi, uygulanması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması amacıyla ‘Eskişehirli Hanımlar Safran Üretiyor’ projesinin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Konu hakkındaki uzmanlarının katılımı ile Han İlçesi Gökçekuyu Mahallesi’nde yapılan bilgilendirme toplantısı çerçevesinde Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli proje sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Zuhal Akkaya, Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Mutlu Aslan ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Çakmak, Ziraat Yüksek Mühendisi Nejla Alıcı’nın anlatımlarıyla proje yürütücüsü olan ve üyelerinin ekserisi kadınlardan oluşan S.S. Gökçekuyu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortakları bilgilendirildi. Söz konusu Safran Yaygınlaştırma Projesinin Han İlçesi Gökçekuyu Mahallesinin yanı sıra Seyitgazi İlçesi Değişören Mahallesi ve Sarıcakaya İlçe Merkezinde kadın çiftçiler eliyle uygulamaya geçirilmesi planlanıyor.
Eskişehir’de bulunan geniş ve verimli tarım arazilerinde bitki üretim yapıldığı gibi dar tarım alanlarında üretim yapan küçük aile işletmelerinin sayıları oldukça fazla. Ayrıca safran küçük aile işletmeciliğine uygun, iş gücünü iyi değerlendiren, üreticisini yormayan, fakat yüksek gelir sağlayan, vazgeçilmeyecek bir bitki olması sebebiyle aile işletmeleri için işlemiş oldukları toprak özellikleri de göz önüne alındığında oldukça uygun bir bitki olarak ön plana çıkıyor. Safran her özelliğiyle tıbbi, aromatik ve baharat ifadesini en iyi yansıtan ekonomik değeri önemli bir ürün konumunda bulunuyor. Safran tıbbi olarak antioksidan özelliği, kanserle savaşması, bunun yanında özellikle de nörolojik gelişimin sağlanması, demans, hafıza kaybı gibi durumları engellemesi, enfeksiyonlarla mücadelede antibiyotik gibi, antiviral ajan gibi etki etmesi özelliğiyle tıbbi ama bunun yanında aromatik özelliğe de sahip olmakla birlikte dünyada da en çok renklendirici olma özelliği ile öne çıkıyor. Kendi ağırlığının yaklaşık 100 bin katı suyu boyayabilme özelliğine sahip olan safran bitkisi, narin olmasından dolayı zor toplanıyor. Yaklaşık 80 bin çiçekten 500 gram safran elde ediliyor. Bu yüzden de piyasada oldukça değerli olmasıyla dikkat çekiyor.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Müdür Fırat Erkal'dan Çoban Çadırına Süpriz Ziyaret
Yaşam

Müdür Fırat Erkal'dan Çoban Çadırına Süpriz Ziyaret

Antalya Tarım ve Hayvancılık il müdürü Fırat Erkal, Korkuteli ilçe müdürü Selda Sert İle Birlikte 400 adet anaç Keçi, 370 civarı oğlak yetiştiricisi Mesude-Kadir Aldemir’in İftar Sofrasına Misafir Oldu.

Antalya'da 295 gıda kontrol görevlisi kızartma yağı denetimi için sahadalar
Yaşam

Antalya'da 295 gıda kontrol görevlisi kızartma yağı denetimi için sahadalar

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, fast-food, restoran gibi toplu tüketim yerlerinde kızartma yağı denetimi gerçekleştirdi.

 Afyonkarahisar'da denetimler devam ediyor
Yerel

Afyonkarahisar'da denetimler devam ediyor

Afyonkarahisar Sinanpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri toplu tüketim ve perakende satış yerlerinin denetim yaparak, kurallara uymayan işletmelere cezai işlem uyguladı.

Göllerde kaçak avcılıkla mücadele devam ediyor
Yaşam

Göllerde kaçak avcılıkla mücadele devam ediyor

Afyonkarahisar’da göl ve göletlerdeki kaçak avcılık ile mücadele devam ediyor.

Afyon'da çiftçilere yönelik bilgilendirme ve bitki kontrolleri yapıldı
Yaşam

Afyon'da çiftçilere yönelik bilgilendirme ve bitki kontrolleri yapıldı

Afyonkarahisar’da çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilirken aynı zamanda hububat ekili alanlarda da kontroller yapıldı.

Kasım Ayında Tarım Girdi Fiyatları Yıllık Yüzde 38.82 Arttı
Yerel

Kasım Ayında Tarım Girdi Fiyatları Yıllık Yüzde 38.82 Arttı

Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Kasım ayında açıklanan Tarım Girdi Fiyat Endeksi'ni değerlendirdi. Çandır'a göre, tarım girdi fiyatlarındaki artış yıllık yüzde 38.82'ye ulaştı. Ayrıca, veteriner harcamaları ve hayvan yemi fiyatlarında dikkat çekici artışlar yaşandı.