Antalya

Antalya'da Çiftçilere Enerji Desteği

Antalya Büyükşehir Belediyesi sulama projeleri ile de üreticilerin yanında yer alıyor

Antalya'da Çiftçilere Enerji Desteği

ANTALYA (İHA) - Antalya Büyükşehir Belediyesi sulama projeleri ile de üreticilerin yanında yer alıyor. Başkan Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma hamlesi doğrultusunda 2019 yılından bugüne 16 bin 428 çiftçi ailesine ve 51 tarımsal sulama kooperatifine 165 milyon TL değerinde enerji desteği sağlandı.
Çiftçi girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla Antalya Büyükşehir Belediye’sine ait toplam kurulu gücü 4.86 megavat 7 Güneş Enerji Santralinde üretilen enerji ile 51 Sulama Kooperatifi’nin enerji giderlerinin yüzde 85’i karşılanıyor. GES’ler sayesinde 51 kooperatife 165 milyon TL elektrik desteği sağlandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretime katkı sunmak için hayata geçirdiği sulama tesisleri de yüz güldürüyor.

Açık-kapalı devre sulama sistemleri

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Şube Müdürlüğü iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık sorunuyla mücadele etmek amacıyla vahşi sulamanın önüne geçmek için açık-kapalı devre sulama sistemleri projelerini hayata geçirdi. Bu kapsamda Manavgat Çardak Taşağıl, Kaş Yuvacık, Gündoğmuş Köprülü, Bedan, Karadere, Güneyyaka, Kumluca Beykonak, Korkuteli Beğiş, Yukarıkaraman, Taş Kesiği, Konyaaltı Geyikbayırı, Döşemealtı Kevşirler ve Kovanlık, Elmalı Çukurelma ve Çobanisa, Kemer Ulupınar Sulama Tesisi ile Demre Gürses Davazlar Yavu Kapaklı Terfili Sulama Tesisi yapıldı. Bu sayede su kaynakları idareli kullanılarak, boşa akan suyun tarımsal sulamada doğru şekilde kullanılması sağlandı ve yeraltı su kaynaklarının beslenmesiyle gereksiz su kullanımının yol açtığı zararların önüne geçildi. Tarımın yoğun yapıldığı ilçelerde kurulan tesisler ile 22 bin dekar alan vahşi sulama sisteminden açık ve kapalı sisteme geçti. 5 bin 500 çiftçi ailesine doğrudan fayda sağlanırken, geri göç teşvik edildi. Su kullanımında yüzde 60 tasarruf, verimlilikte yüzde 55 artış sağlandı.

Enerji maliyeti olmadan tarımsal sulama

Türkiye’de bir ilk olarak Sülekler ve Bahçeyaka mahallelerine kurulan güneş enerji santraliyle üreticinin enerji maliyeti olmadan tarımsal sulama yapması sağlanıyor. Proje kapsamında Korkuteli Sülekler’de yaklaşık 1000 dekar alanda yer alan meyve bahçelerinin sulanması amacıyla GES’li Sulama Tesisi Projesi hazırlanarak yapımı tamamlandı. Sülekler’de sulanması planlanan bahçelere en yakın enerji nakil hattı 3 bin metre uzaklıkta bulunuyordu. Kuyudan elektrik enerjisi ile su çıkarılıp, sulamada kullanılamadığı için taşıma su ile sulama yapılmak zorundaydı. Proje ile Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kuyunun yakınındaki en uygun yere saatte 25 megavatlık gücündeki GES kurulumu yapılarak sulama için gerekli enerji ihtiyacı karşılandı ve kuyuya monte edilen saatte 12,5 megavatlık gücündeki dalgıç elektromotopomp vasıtasıyla kuyudan alınan sulama suyu, kapalı sulama sistemi içerisinde sulama sahasına ulaştırıldı. Korkuteli Bahçeyaka Mahallesinde de 2 bin 500 dekar alanda ve yaklaşık 100 çiftçi ailesinin faydalanacağı, yıllık 100 bin megavatlık-hektar üretim kapasitesine sahip bir GES yapıldı. Kurulu gücü 50 megavatlık-hektar olan santral 1 milyon 100 bin TL’ye mal oldu. Bu sayede Bahçeyaka Mahallesi’nde 2 bin 500 dekarlık alanda üretim yapan çiftçiler, güneşin doğuşundan batışına kadar elektrik ücreti ödemeden sulama yapabilme imkanına kavuştu.

118 bin 750 dekar arazinin sulamasına katkı

Antalya Büyükşehir Belediyesi üreticinin verimi ve kazancını artırmak için tarımsal sulamayı desteklemek, su israfını önlemek amacıyla 2019 yılından günümüze kadar toplam 102 mahallede 460 bin 897 metre metre boru, 273 adet sulama amaçlı vana, 7 adet motopomp, 86 adet sulama hidrantını 8 bin 670 çiftçi ailesinin kullanımına sundu. Bu sayede 118 bin 750 dekar tarım arazisinin sulanmasına katkıda bulunuldu.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Savunma sanayisine yerli ve milli ürün geliştiriyor
Yaşam

Savunma sanayisine yerli ve milli ürün geliştiriyor

CW Enerji, savunma sanayisine yönelik geliştirdiği yerli ve milli ürünleri ile savunmaya destek olmaya devam ediyor. Detaylar haberimizde...

GES ile fabrikalar temiz ve ucuz enerjiye geçiyor
Yerel

GES ile fabrikalar temiz ve ucuz enerjiye geçiyor

CW Enerji, Denizli’de faaliyet gösteren bir fabrikanın çatısına 5064,45 kWp gücünde güneş enerji santrali kurulumunu tamamladı.

CK Enerji'nin 'Enerjinin Yüzleri' Projesi
Yerel

CK Enerji'nin 'Enerjinin Yüzleri' Projesi

CK Enerji, 'Enerjinin Yüzleri' Projesi kapsamında elektrik sektöründe özveriyle çalışan kahramanları fotoğraf sanatçısı Mustafa Serdar Seven'in hazırladığı kitap ve filmle onurlandırdı. CK Enerji'nin 7 şehirdeki kahramanları, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına anlam katan bir hediye ile selamlandı.

CW Enerji'nin Almanya'da dev yatırımı
Yaşam

CW Enerji'nin Almanya'da dev yatırımı

CW Enerjinin iştiraki TTATT AG, Almanya’da dev bir yatırıma imza attı

CW Enerji'nin Güneş Panelleri Antalya'da 2,680 kWp'lik Enerji Santralinde
Yerel

CW Enerji'nin Güneş Panelleri Antalya'da 2,680 kWp'lik Enerji Santralinde

CW Enerji’nin ürettiği güneş panelleri, Antalya Korkuteli’nde 2 bin 680 kWp gücündeki arazi GES’te yerini aldı.

Dünyanın en büyüğü faaliyete geçti!
Yaşam

Dünyanın en büyüğü faaliyete geçti!

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde 4.650 metre yükseklikte inşa edilen 100 megawatt'lık rüzgar santrali, dünyanın en büyük ultra yüksek irtifa rüzgar santrali oldu.