Dünyanın en büyüğü faaliyete geçti!

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde 4.650 metre yükseklikte inşa edilen 100 megawatt'lık rüzgar santrali, dünyanın en büyük ultra yüksek irtifa rüzgar santrali oldu.

Dünyanın en büyüğü faaliyete geçti!

Yenilenebilir enerji alanında kurulumların ölçeği artmaya devam ediyor. Bu bağlamda kısa bir süre önce dünyanın en büyük ultra yüksek irtifa rüzgar santrali 1 Ocak'ta Tibet'te ya da Çin'in şu anda Xizang Özerk Bölgesi olarak adlandırdığı bölgede faaliyete geçti.

100 megawatt (MW) gücündeki rüzgar çiftliği Tibet’in Seni Bölgesi'nde 4,650 metre yükseklikte yer alıyor. Genel olarak 3,500 metre ila 5,500 metre yükseklikte inşa edilen rüzgar çiftlikleri ‘ultra yüksek’ olarak kabul ediliyor. Rüzgar çiftliğinin geliştiricisi CHN Energy, büyük ölçekli ultra yüksek irtifa rüzgar çiftliklerini daha da geliştirmek için kurulan rüzgar çiftliğini Ar-Ge için de kullanacak. Santral aynı zamanda Tibet'in vilayet düzeyindeki şehirlerinin en büyüğü olan Nagqu Şehrindeki 140.000 haneye temiz elektrik sağlayacak.

Dünyanın en büyük yüksek irtifa rüzgar santrali faaliyete geçti

Bu tip rüzgar türbinlerinin oldukça dayanıklı olması gerekiyor. Zira Tibet, zorlu hava koşullarıyla (aşırı güneş, rüzgar, kum, yağmur ve kar) ünlü bir yer. Ek olarak hızlı sıcaklık değişimleri de yaşanıyor. Proje başkanı Hu Jiansheng, verdiği demeçte, rüzgar çiftliğini tasarlamak için akıllı rüzgar enerjisi platformu kullanıldığını söyledi. Açıklamaya göre denge kontrol teknolojisi sayesinde rüzgar enerjisi dönüşümünün düşük verimliliği ve rüzgar türbinlerinin kanatlarının yavaşlaması da dahil olmak üzere ultra yüksek irtifanın neden olduğu sorunların üstesinden gelindi.

İsveç'de dünyanın en uzun ahşap kuleli rüzgar türbini inşa edildi

Türbinlerin kanatları benzer türbin yüksekliğine sahip olanlara kıyasla daha uzun yapıya sahip. Bu sayede süpürülen alan arttırılarak düşük atmosferik basınçta da verimlilik yükseltiliyor. Ayrıca kurulan türbinlerin ömrünü uzatan özel bir dış boya kullanıldığı da belirtiliyor. Yüksek irtifaya rağmen bu rüzgar santralinin kurulumu yaklaşık 260 gün sürdü ve 90.3 milyon dolara mal oldu. 140.000 metrekareye yayılan 25 türbinin yılda yaklaşık 200 milyon kWh elektrik sağlaması ve karbondioksit emisyonlarını yaklaşık 160.000 ton azaltması bekleniyor.

donanım haber

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Özkan Çelik'in Yeşil Enerji Sertifikası I-REC CK Enerji Akdeniz Elektrik'ten
Yerel

Özkan Çelik'in Yeşil Enerji Sertifikası I-REC CK Enerji Akdeniz Elektrik'ten

1953 yılından beri İzmir'de demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Özkan Çelik, CK Enerji Akdeniz Elektrik aracılığı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) sahibi oldu.

 Çin, 8 ayda güneş santrallerine 102 milyar yuanlık yatırım yaptı
İş Dünyası

Çin, 8 ayda güneş santrallerine 102 milyar yuanlık yatırım yaptı

Çin’de “karbon emisyonunu azaltma” hedefleri doğrultusunda temiz enerjinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

Akkuyu'nun ardından Rüzgâr Enerjisi Alanında Büyüyor
Bilim ve Teknoloji

Akkuyu'nun ardından Rüzgâr Enerjisi Alanında Büyüyor

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin yapımını üstlenen Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, rüzgâr enerjisi pazarında da adından söz ettiriyor.

Antalya Kemerli Üreten Kadınlar Kermesleri devam ediyor
Yaşam

Antalya Kemerli Üreten Kadınlar Kermesleri devam ediyor

Kemer Belediyesi tarafından her ay geleneksel hale gelen “Üreten ev hanımları kermesi”ne katılan ev hanımları, el emeği göz nuru ürünlerini satışa sundu.

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG  göreve hazır
Yaşam

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG göreve hazır

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG olan afet gönüllüsü programına katılan 32 kişi, AFAD eğitim ve tatbikatını başarıyla tamamlayarak GEA Arama Kurtarma ekibinin üyesi oldu.

Burdur Abdi Özeren İmam Hatip Ortaokulu Öğrencisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etti
Yaşam

Burdur Abdi Özeren İmam Hatip Ortaokulu Öğrencisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etti

Burdur Abdi Özeren İmam Hatip Ortaokulu’nda öğrenim gören Azra Ahsen Büyükyorulmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti.