Burdur

VALİ ÖKSÜZ AHİLİK HAFTASI KUTLAMA PROGRAMINA KATILDI

Burdur Valisi Sn. Türker Öksüz, Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği koordinesinde bu yıl 36'ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası Kutlama Programına katıldı. Devamı haberimizde..

VALİ ÖKSÜZ AHİLİK HAFTASI KUTLAMA PROGRAMINA KATILDI

Burdur Valisi Sn. Türker Öksüz, Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği koordinesinde bu yıl 36'ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası Kutlama Programına katıldı.

Programda yaptığı konuşmada, çalışma ve sosyal hayatımızın gelişmesine büyük katkılar sunan Ahilik teşkilatının önemine vurgu yapan Vali Öksüz, felsefesi ve kültürü, insanı ve insani değerleri esas alan bu kadim geleneğin en doğru şekilde anlaşılması ve genç nesillere aktarılması için düzenlenen etkinliklerin amacına ulaşması temenni ederek, emeği geçenleri tebrik etti.

Uzay Çatı Halk pazarında düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başladı. Burdur Belediyesi Halk Oyunu ekibinin gösteriyle devam eden programda, Vali Öksüz, Burdur Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz, İzzet Akbulut, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Ticaret İl Müdürü Aylin Sacide Cankar ve Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi tarafından konuşma yapıldı.

Programın son bölümünde Yılın Ahisi seçilen Ali İhsan Okatan'a Vali Öksüz tarafından cübbesi giydirilerek ödülü takdim edildi. İlin Kalfası seçilen Kadir Akıncı ve İlin Çırağı seçilen Yusuf Buğra Bacaksız'a ödüllerinin takdimi sonrası Örnek Esnaf Ulvi Ekiz ve Mehmet Akkaş'a, Örnek Kalfa Osman Berat Görücü ve Burak Can Öksüz'e, Örnek Çırak Ahmet Yasin Balcı ve Sajjad Alami'ye protokol üyeleri tarafından ödülleri takdim edildi.

Program pilav,Yöresel Sipsi Şekeri  ve helva ikramı ile son buldu.

Vali Öksüz programda yaptığı konuşmada; "Ticaret İl Müdürlüğümüz ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz koordinesinde düzenlenen Ahilik Haftası kutlama programında sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Bu vesile ile bu yıl 36'ınısı düzenlenen Ahilik Haftasını kutluyorum.

Anadolu'da kök salarak, varlığımızı yüzyıllar boyunca devam ettirdiğimiz bu topraklarda, Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim eden en önemli yapı taşlarının başında Ahilik Teşkilatı gelmektedir.

Ahilik Teşkilatının Kurucusu Ahi Evran-ı Veli'nin düşünceleri ve Ahilik Geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir.

Felsefesi ve kültürü, insanı ve insani değerleri esas alan bu önemli teşkilat; ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma gibi ilkeleri esas alan içerisinde barındırdığı değerler ve usta-çırak ilişkisiyle tüm dünyada örnek gösterilen medeniyetimizin en büyük zenginlikleri arasındadır.

Yukarıda saydığımız ve günümüzde uygar dünya ülkelerinin uygulamaya ve hâkim kılmaya çalıştıkları bu insani değerler, daha 13'üncü yüzyılda Anadolu'da uygulanmış, ortaya koyulan "Ahilik Vizyonu" diğer ülkelere örnek olmuştur.

8 asırdır ahilik felsefesini özümseyerek alın teriyle emek, hizmet üretilmesine vesile olan, esnaflar yetiştiren Ahilik Teşkilatı; iş ve çalışma ahlakı başta olmak üzere saygı ve sevgiye dayanan çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi içerisinde çalışma hayatımızın yanı sıra sosyal hayatımızın gelişmesine de büyük katkılar sunmuştur.

Bu vesileyle her daim devletinin ve milletinin yanında olan, esnaf ve sanatkârlarımıza; Ahilik sistemini yaşatmaya devam ettirdikleri için ayrıca teşekkür ediyorum.

Ahilik kültürü, tarihte kalmaması gereken, günümüzde de yaşatılmaya devam edilmesi gereken ihtiyaç duyduğumuz önemli bir değerimizdir.

Ahiliği, geçmişten gelen bir gelenek olarak kabul edip sadece Ahilik Haftası'nda kutlamaktan ziyade; ahilik sisteminin felsefesinin özümsenerek, hayatın her anında bu değerlerin uygulanmaya devam edilmesi gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum.

Sözlerimi son verirken, Ahi ocağının birbirinden kıymetli öğütlerinden birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

"Elin, Kapın ve Sofran Açık Olsun,
Ahdinde, Sözünde ve Sevginde Vefalı Ol,
Gözün, Gönlün ve Kalbin Tok Olsun,
Hak İçin Hakkı Söyle ve Hakkı Söylemekten Korkma,
Fani Dünyaya Ait Şeylerle Öğünme, Böbürlenme."

Bu vesileyle yılın ahisi, kalfası ve çırağı seçilenleri ayrıca tebrik diyor, İlimiz için hizmet üreten tüm ustalarımız, kalfalarımız ve çıraklarımıza çalışmalarında kolaylıklar, hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum.

Kıymetli esnaf, sanatkâr ve zanaatkârlarımız başta olmak üzere, Burdurlu hemşehrilerim ve milletimizin Ahilik Haftası'nı kutlarken, bu kadim geleneğin en doğru şekilde anlaşılması ve genç nesillere aktarılması için Ahilik Haftası'nın amacına ulaşması temennisiyle hepinize saygılar sunuyorum" dedi.

 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Vali Öksüzden doğum günü mesajı
Yerel

Vali Öksüzden doğum günü mesajı

Burdur Valisi Türker Öksüz Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un doğum gününü kutladı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen Burdur'a Geliyor
Yerel

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen Burdur'a Geliyor

Burdur'lu Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, bir dizi ziyaretler için 19 Ekim 2023 Perşembe günü Burdur’a geliyor.

KAHRAMAN GAZİLERİMİZ, BURDUR'DA  DÜZENLENEN TÖRENLERLE ANILDI
Yerel

KAHRAMAN GAZİLERİMİZ, BURDUR'DA DÜZENLENEN TÖRENLERLE ANILDI

Burdur Valisi Türker Öksüz, 19 Eylül Gaziler Günü Anma Programları çerçevesinde düzenlenen Çelenk Sunma Töreni'ne katıldı. Devamı haberimizde..

Kibyra'nın büyüleciliğine Burdur Valisi Türker Öksüz de kapıldı
Yerel

Kibyra'nın büyüleciliğine Burdur Valisi Türker Öksüz de kapıldı

Burdur Valisi Türker Öksüz, Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'ni ziyaret etti. Vali Öksüz, UNESCO geçici dünya mirası listesinde yer alan kentin muhteşem yapılarını gezdi.

Vali Türker Öksüz, Gölhisar'da şehit aileleri ve yaşlı vatandaşlarla bir araya geldi
Yerel

Vali Türker Öksüz, Gölhisar'da şehit aileleri ve yaşlı vatandaşlarla bir araya geldi

Burdur Valisi Türker Öksüz, programı kapsamında gittiği Gölhisar İlçesinde şehit ailelerini ve Havvana Üzümcü teyzeyi ziyaret etti.

Burdur Valisi Türker Öksüz Gölhisar'da
Yerel

Burdur Valisi Türker Öksüz Gölhisar'da

Burdur Valisi Türker Öksüz, Kibyra Antik Kenti ile ünlü Gölhisar İlçesini ziyaret etti. Vali Öksüz, ilçenin genel durumu, yürütülen çalışmalar ve projeler hakkında bilgi aldı, inşaatı devam eden yatırım ve projeleri yerinde inceledi.