Antalya

Antalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obruk

Antalya’da kentin göbeğinde bulunan ve içi tatlı suyla dolu 35 metre derinlikteki obrukta, birçok tatlı su canlısının yaşadığı ortaya çıktı.

Antalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obruk

Antalya’da kentin göbeğinde bulunan ve içi tatlı suyla dolu 35 metre derinlikteki obrukta, birçok tatlı su canlısının yaşadığı ortaya çıktı. Daha önce bölgede yaşayan halk tarafından sulama ve içme suyu olarak kullanılan obruk ise şu sıralar etrafı tellerle çevrili olmasına rağmen bazı duyarsız vatandaşların çöplüğü haline geldi.
Sualtı dalışları ve yaptığı bilimsel çalışmalarla bilinen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Konyaaltı ilçesi Arapsuyu Mahallesi’ndeki tatlı suyla dolu bir obruğa öğrencileriyle birlikte daldı. Biyolojik çeşitliliğe bağlı bilimsel bir çalışma yapmak için yaklaşık 30-35 metre derinliğe dalan Gökoğlu, obruğun içinde Antalya’ya endemik çiçek balığı, yılan balığı, tatlı su karidesi, tatlı su kaplumbağası ve kurbağayı görüntüledi. Suyun oldukça berrak olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, içerideki canlı türlerin bir gen bankası olarak kullanılıp sıkıntı yaşayan bölgelere aşılama amacıyla kullanılabileceğine işaret etti.

“Buradaki canlılar bizim gen bankamız”

Obruk içindeki canlıları görüntüleyip bilimsel verilere oturtmak için böyle bir çalışma yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Gökoğlu, “Burada Antalya’ya has endemik çiçek balığı var, yılan balığı ve tatlı su karidesi, kurbağa ve kaplumbağa tespit ettik. Buradaki yerli balıklar ve diğer canlılar bizim gen bankamız. Diğer yerlere aşılama maksatlı kullanılabilir. Çok fazla bir popülasyon olmasa da işimizi görür derecede” dedi.

“Çöplük gibi kullanmışlar”

1980’li yıllarda obruğun hafriyatla kapatılmaya çalışıldığını, daha önceki dönemlerde ise bölge halkının burayı sulama ve içme suyu olarak kullandığını belirten Gökoğlu, “Su çok berrak ve temiz. Fakat burayı insanlar çöplük gibi kullanılmış. 1980’li yıllarda burayı kamyonlarla doldurup kapatmaya çalışmışlar. Eğer doldurulmasaydı mükemmel bir yermiş” ifadesine yer verdi.

“Antalya’nın jeolojik yapısı açısından önemli bir bulgu”

Gökoğlu, obruğun Antalya’nın jeolojik yapısı açısından önemli bir bulgu olduğuna vurgu yaparak, “Antalya’nın jeolojik olarak nasıl bir şehir olduğunu gösteren güzel bir örnek burası. Deniz seviyesinin çok çok altında. Turkuaz bir rengi var ve buraya dalış yaparken keyif alıyoruz. Buranın korunması gerekiyor” diye konuştu.

Antalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obruk

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Antalya'da Tarımsal öğretiminin 178. yıl dönümü kutlandı
Yaşam

Antalya'da Tarımsal öğretiminin 178. yıl dönümü kutlandı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretiminin 178. yıl dönümü yoğun katılımla kutlandı.

Akdeniz Üniversitesi’nde 50 bin öğrenci iş dünyasıyla buluşturulacak
Yaşam

Akdeniz Üniversitesi’nde 50 bin öğrenci iş dünyasıyla buluşturulacak

Akdeniz Üniversitesi Güney Kariyer Fuarı’na ikinci kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Üniversiteliler ASAT'ta
Yerel

Üniversiteliler ASAT'ta

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın işbirliğiyle genç mühendis adayları Serik Belkıs İçme Suyu Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu.

Akdeniz Üniversitesi, sıralamalarda yükseliyor
Yerel

Akdeniz Üniversitesi, sıralamalarda yükseliyor

Akdeniz Üniversitesi, 2023 yılı uluslararası değişim programlarına katılan öğretim elemanı sayısında Türk üniversiteleri arasında birinci olduğunu duyurdu

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan'dan teşekkür belgesi
Yerel

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan'dan teşekkür belgesi

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 2023 Yılında Kabul Edilen Dış Kaynaklı Projelerle desteklemeye hak kazanan akademisyenlere teşekkür belgesi takdim etti.

"Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri-2023" başvuruları geldi çattı
Yerel

"Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri-2023" başvuruları geldi çattı

Çevre alanındaki en uzun soluklu ödül töreni olan "Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri-2023" için başvurular başladı. Çevre ve ekoloji değerlerinin korunması ve geliştirilmesine hizmet etmiş kişi, kurumlara verilen ödüller için 26 Ocak 2024 tarihine kadar başvuru yapılabilecek.