Burdur

600 milyon dolarlık yatırım

Rosatom ve Bolivya, Bolivya'da lityum üretim kompleksi inşası için önemli bir anlaşma imzaladı.

600 milyon dolarlık yatırım

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un kuruluşlarından Uranium One Group A.Ş ve Bolivya Devlet Şirketi Lityum Yatakları (Yacimientos de Litio Bolivianos-YLB) Bolivya'nın Potosi Bölgesi'nde lityum karbonat madenciliği ve üretim kompleksinin inşasına ilişkin çerçeve anlaşmaya imza attı.

Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı, Kalkınma ve Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Kirill Komarov konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Anlaşma, Rusya ve Bolivya arasında uzun vadeli bir iş birliğinin önünü açıyor. Rosatom için bu anlaşma, yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırımla lityum üretiminde ilk büyük ölçekli yabancı proje olma özelliği taşıyor. Jeolojik keşif faaliyetlerinin sonuçlarına göre genişletilmek üzere yılda 25 bin ton lityum karbonat kapasiteli bir sanayi kompleksi inşa edilmesi planlanıyor. Bolivya tarafının ilk aşamaya adım atma ve bitmiş ürünlerin üretimine mümkün olan en kısa sürede başlamaya yönelik niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca Rosatom, Bolivya'da bu yüksek teknoloji endüstrisinin gelişmesi için kalifiye personelin eğitimini de sağlayacak."

Yüksek teknoloji endüstrisinde hâlihazırda büyük ölçekte kullanılan enerji depolama sistemlerinin geliştirilmesi için kritik bir element olan lityum, günümüzde yeşil ekonominin merkezinde yer alıyor. Rusya-Bolivya ortak projesi, dünyanın en zengin lityum rezervlerine sahip ülkesi Bolivya'da, lityum hammaddelerinin çıkarılmasından pazarlanabilir bir ürün elde edilmesine kadar eksiksiz bir üretim zinciri oluşturulmasını mümkün kılacak. Uranium One Group, YLB'nin Doğrudan Lityum Sorpsiyon Ekstraksiyon Teknolojileri Uluslararası Yarışması'na katılımı sonucunda bu anlaşmayı yapmaya hak kazandı. İmzalanan anlaşmaya göre şirket, Potosi bölgesindeki Pastos Grandes tuzlu su kaynağına dayalı bir sanayi kompleksinin inşasında yer alacak. Lityum madenciliği, maliyet açısından son derece verimli ve çevre dostu olduğu halihazırda kanıtlanmış olan Rus doğrudan sorpsiyon ekstraksiyon teknolojisine dayanacak.

Rosatom Bolivya ile iş birliğini sürekli olarak geliştiriyor. Özellikle Bolivya'nın El Alto kentindeki Nükleer Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin (CNTRD) inşasına yönelik proje, Latin Amerika'da ilk olma özelliği taşıyor. Başarıyla uygulanan proje, Bolivya'ya sağlık, tarım ve diğer sektörlerde nükleer teknolojinin uygulanması için büyük fırsatlar sunuyor. ROSATOM tarafından inşa edilen siklotron kompleksinde üretilen ilk radyofarmasötikler Bolivya kliniklerine teslim edildi. Yeni Rus-Bolivya ortak projesi ayrıca ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak ve Bolivya nüfusunun yaşam kalitesini arttıracak.

 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

İsmail Asan müjdelerini duyurdu
Yerel

İsmail Asan müjdelerini duyurdu

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak - AK Parti Kemer Belediye Başkan Adayı İsmail Asan, Kemer'e dair önemli müjdeler verdi.

Büyükşehir Belediyesinden, Alanya Demirtaş’a alt yapı yatırımı bakın kaç milyon TL
Yerel

Büyükşehir Belediyesinden, Alanya Demirtaş’a alt yapı yatırımı bakın kaç milyon TL

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, Alanya’da yapılaşma yoğunluğunun hızla arttığı Demirtaş Mahallesi’nde kanalizasyon çalışması başlattı.

Kumluca Atatürk Stadyumu'nun kaba inşaatı tamamlanıyor
Yerel

Kumluca Atatürk Stadyumu'nun kaba inşaatı tamamlanıyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in, Kumluca'ya yeni ve modern bir stadyum kazandırılması amacıyla başlattığı Atatürk Stadyumu’nun kaba inşaatı yüzde 85 oranında tamamlandı.

 2023 yılında Afyonkarahisar’da 590 kamu yatırımı tamamlandı
Yerel

2023 yılında Afyonkarahisar’da 590 kamu yatırımı tamamlandı

Afyonkarahisar’da 2023 yılı kamu yatırım programında yer alan 916 adet projeden 590’nının tamamlandığı, 176’sının devam ettiği ve 130 projenin ise ihale aşamasında olduğu kaydedildi.

Burdur'daki Okul Yatırımlarına yakından takip
Yerel

Burdur'daki Okul Yatırımlarına yakından takip

Burdur Valisi Türker Öksüz, il genelinde yapımı devam eden, güçlendirme çalışmaları süren ve planlama aşamasında olan okul yatırımlarını yakından takip ediyor.

Eğitime dev yatırım! Başkan Selimoğlu müjdeledi
Yerel

Eğitime dev yatırım! Başkan Selimoğlu müjdeledi

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, ilçeye 8 derslikli okul, 16 derslikli okul ve 6 derslikli anaokulu kazandırmak için kolları sıvadı. Selimoğlu, okulların temellerinin atıldığını ve kısa sürede tamamlanacağını duyurdu.