Yol haritası çizildi! Merak edilen hesaplar belli oldu

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37,57 olarak gerçekleşti. Bu rakama refah payı ilave edileceği ve en düşük emekli maaşı da artırılacağı belirtiliyor.

Yol haritası çizildi! Merak edilen hesaplar belli oldu

SSK, Bağ-Kur emekli zammı ile memur emeklileri arasında toplu sözleşme kaynaklı yüzde 11,68 zam farkı oluştu. Hükümet emekliye refah payı düzenlemesi ile bu farkı kapatmak için çalışıyor. Emekli maaşı zammı için teknik çalışma tamamlanırken, artık gözler bütçe çalışması sonuçlarında. Bakan Mehmet Şimşek'in nihai rakamları masaya yatırması sonrası emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi için son kararı Başkan Erdoğan verecek.

EMEKLİYE REFAH PAYI VE 2024 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyonda aylık bazda aşağı yönlü ivme sürerken 6 aylık enflasyon da Merkez Bankası'nın tahminleriyle büyük oranda örtüşerek yüzde 37,57 olarak gerçekleşti. Bu rakam doğrudan SSK, Bağ-Kur emekli zammı olurken, memur ve memur emeklisi yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ile beraber yüzde 49,25'lik zam aldı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı için teknik çalışmasını tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe çalışmasını gerçekleştiriyor. Refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam seçeneği masada. Kendileri için emeklilerin çok kıymetli olduğunu belirten Bakan Şimşek bütçeyi sonuna kadar zorlayacak.

Türkiye yaklaşık 16 milyon emekli bulunuyor. Bununla beraber yeni dönemde de sigortalılık süresi ve prim şartlarını sağlayan yeni emekliler de gelecek. Bu nedenle Bakan Şimşek ince eleyip sık dokuyor.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN PAROLA: DÜŞÜK GELİR GRUBU GÖZETİLECEK

Asgari ücret Başkan Erdoğan'ın son dokuşu ile yüzde 49,11 zam alarak 17 bin TL'yi aştı. Asgari ücret 570 doların üzerine yükselerek döviz bazlı tüm zamanların rekorunu kırdı. Ardından emekli ve memur zammı açıklandı.

6 aylık enflasyonu doğrudan SSK, Bağ-Kur emekli zammı olurken, memur ve memur emeklisi yüzde 29,78'lik toplu sözleşmeye ilaveten yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı aldı ve nihai rakam yüzde 49,25 oldu.

Asgari ücret zammı yüzde 49,11

Refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı yüzde 37,57

Memur ve memur emeklisi zammı yüzde 49,25

SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı ile asgari ücret ve memur zammı arasında yaklaşık yüzde 11-12'lik bir zam farkı göze çarpıyor. Bu zam farkının giderilmesi ve SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı konusunda çalışma yapılıyor.

BAKAN ŞİMŞEK EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA YAPIYOR

Yeni ekonomi politikasında yol haritasını belirleyen Bakan Mehmet Şimşek, asgari ücret, emekli ve memur zammı ile milyonların alım gücü artsa bile bunun kalıcı olması için hedefi 'Tek haneli enflasyon' olarak belirledi. Merkez Bankası ile koordineli çalışan Bakan Şimşek, para ve maliye politikalarını eş güdümlü bir zemine oturttu.

Bakan Şimşek hem Ankara'daki programları hem de emekliye zam özel çalışması nedeniyle ABD'deki yatırımcı görüşmelerine gitmedi. Emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı için bütçe çalışması rakamları ve bunların ekonomiye olası yansımalarını ortaya koyacak. Şimşek, büyük deprem felaketinin ekonomiye yansımalarını, ücret artışı-enflasyon artışı ve bütçe disiplini başlıkları altında emekli zammı çalışmasını titizlikle yürütüyor.

ENFLASYON İVME KAYBEDİYOR: ALIM GÜCÜ ÜZERİNDEKİ BASKI AZALACAK

Ekonomide sıkı para ve koordineli maliye politikası adımlarıyla enflasyon aylık bazda düşüşünü sürdürüyor. Temmuz ayında yüzde 9,49 olan aylık enflasyon Ağustos'ta 9,09 oldu. Eylül ayında düşüş hızlanarak yüzde 4,75 seviyesi görüldü. Kasım'da bu rakam yüzde 3,43, Aralık'ta ise yüzde 2,93 olarak kayıtlara geçti.

Asgari ücret, emekli ve memur zammı ile artan alım gücü düşen enflasyon ile beraber pekişecek. Özellikle yılın 2. yarısından itibaren hem baz etkisiyle hem de para politikasının gecikmeli etkilerinin görülmesiyle enflasyon da hızlı düşüşler görülecek ve alım gücü üzerindeki baskı hafifleyecek.

TL REEL GETİRİ PATİKASINA GİRDİ

Kalıcı refah artışının anahtarı olan Orta Vadeli Plan çerçevesinde ekonomi politikaları kontrollü bir şekilde ilerliyor. 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 36 düzeyinde olurken son yapılan faiz artırımı ile TL reel getiri patikasına giriş yaptı. Merkez Bankası politika faizi yüzde 42,5 seviyesinde bulunuyor. Bununla beraber döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısı minimize olurken, KKM'den TL mevduata geçişler hızlandı.

EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMELERİ NASIL OLACAK?

Emekli kök maaşları için refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam formülleri masaya yatırılacak.

Maaş zamları düşük gelir grubunu gözetilerek yapılacak

En düşük emekli maaşı için tutar belirlenecek

Refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam değerlendiriliyor

Maaş artışlarının 'Ücret artışı-enflasyon artışı' döngüsüne etkisi değerlendiriliyor

En düşük emekli maaşı için milyonları sevindirecek adım atılacak. Emekliye refah payı son kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi bekleniyor.

REFAH PAYI İLE OCAK 2024 EMEKLİ KÖK MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

SSK, Bağ-Kur emekli zammı Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere senede 2 kez belirleniyor. Burada hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı doğrudan emekliye zam oranı oluyor. Son dönemde bu rakamlara ilaveten refah payı da verilmesi dikkat çekiyor. Temmuz 2023'te yüzde 19,77 olarak gerçekleşen emekli zammı, yaklaşık yüzde 5 refah payı ile yüzde 25 olarak belirlendi. Refah payı Ocak 2023 döneminde ise yüzde 15 civarında olmuştu.

Ocak 2023 emekli zammı yüzde 15,38 - Refah payı yüzde 14,62 - Nihai zam oranı yüzde 30

Temmuz 2023 emekli zammı yüzde 19,77 - Refah payı yüzde 5,23 - Nihai zam oranı yüzde 25

Ocak 2024'te ise refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57

Ek zam için 1. formül:

Emekli kök maaş zammının yüzde 45 tamamlanması durumunda yüzde 7,43 oranında refah payı söz konusu olacak.

Ek zam için 2. formül

SSK, Bağ-Kur emekli zammının memur emeklisi ile aynı seviyeye çekilmesi. Bu durumunda SSK ve Bağ-Kur'lular da yüzde 49,25 zam alacak. Yüzde 11,68'lik refah payı söz konusu olacak.

Ek zam için 3. formül

Emekli zammının yüzde 50'ye tamamlanması durumunda yüzde 12,43'lük bir refah payı söz konusu olacak.

SSK, BAĞ-KUR EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2023 yılında kümülatif olarak yüzde 114'ün üzerinde artış kaydeden SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı 7500 TL'ye yükseltildi. Bu rakam resen alınan kararla yeniden artacak. Teknik çalışma tamamlandı. Bütçe çalışmasında sona gelindi. Bakan Şimşek ve Bakan Işıkhan Başkan Erdoğan'a çalışmanın sonuçlarını paylaşacak.

Asgari ücret 17 bin 2 liraya yükseltildi. Bu zam öncesi en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 65,77'i kadardı. Bu oran dikkate alındığında en düşük emekli maaşı 11 bin TL'yi aşacak. Burada 11 bin ila 12 bin TL seçeneği masada bulunuyor.

En düşük emekli maaşı artışı için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Burada kanun teklifi hazırlandıktan sonra Meclis'e sunulacak.

REFAH PAYI VE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN YASA GEREKİYOR

Emekli kök maaş zammı yüzde 37,57 olarak kayıtlara geçti. Bu orana ilaveten bir ek zam için ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi için Meclis'in onayı gerekiyor. Meclis çalışmasına 16 Ocak Salı günü başlıyor. Başkan Erdoğan'ın onayı sonrası emekli maaşı düzenlemeleri için hazırlanan taslak çalışma AK Parti'ye gönderilecek ve yasalaşma süreci başlayacak:

EK ZAM VE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİ GECİKİRSE HAK KAYBI OLMAYACAK

Meclis 2024 yılı çalışmalarına 16 Ocak'ta başlayacak. SSK'lılar 17-26 Ocak tarihleri arasında yüzde 37,57 oranında zamlı maaşlarını hesaplarında görecek. Bağ-Kur'lular ise 25-28 Ocak tarihleri arasında refah payı hariç zamlı maaşlarını alacaklar.

Bilindiği üzere en düşük emekli maaşı ve refah payı için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Burada Meclis süreci nedeniyle gecikme yaşanması durumunda yeni düzenlemeler kaynaklı oluşan maaş farkları SGK'nın açıkladığı bir tarihte 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde hesaplara yatacak. Yani Ocak ayı ödemeleri için hak kaybı olmayacak.

NOT: Emekli zammı refah payı hariç yüzde 37,57 oldu. Tablolar refah payı dahil yüzde 50 emekli kök maaş zammı ve 11 bin TL en düşük emekli maaşı hesabına göre düzenlenmiştir. Nihai rakamlar kesinleşince hesaplar değişecek.

EMEKLİ MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

4C emekli sandığı kategorisinden emekli olan memurlar, 6 aylık enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşme zammı alıyor. Buna göre memur emeklisi de tüm memurlar gibi yüzde 49,25 zam alacak.

2024 Ocak-Haziran döneminde geçerli olacak en düşük emekli memur maaşı 14 bin 740 lira olacak. Memurların emekli maaşları ise şöyle olacak:

EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMELERİ İÇİN SON KARARI BAŞKAN ERDOĞAN VERECEK

Emekli maaşı zammı yüzde 37,57 oldu. Bu rakamlara refah payı dahil değil. Refah payının zam oranı şeklinde mi yoksa seyyanen zam olarak mı uygulanacağı konusunda son kararı Başkan Erdoğan verecek.

OCAK 2024 ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Memurlar her ayın 15'inde maaşlarını alıyor. Bunun yanında memur emeklileri ise her ayın 1'i ile 5'i arasında emekli maaşı ödemesi alıyor. Memurlar zamlı maaşlarını 15 Ocak 2024'te alacak. Memur emeklileri ise Ocak başında maaşlarını zamsız olarak aldı. Maaş farkları ayrıca yatacak. Bu farkların Ocak ayının son haftasında hesaplarda olması bekleniyor.

4A-SSK ZAMLI EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ

SSK emeklileri sigorta tahsis numarasının son hanesine göre; 17-26 Ocak tarihinde,

Bağ-Kur emeklileri ise de 25-28 Ocak tarihinde zamlı maaşlarını alacaklar.

Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar Ocak ayının 17'sinde

Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar Ocak ayının 18'inde

Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar Ocak ayının 19'unda

Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar Ocak ayının 20'sinde

Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar Ocak ayının 21'sinde

Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar Ocak ayının 22'sinde

Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar Ocak ayının 23'ünde

Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar Ocak ayının 24'ünde

Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar Ocak ayının 25'inde

Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar Ocak ayının 26'sında zamlı emekli maaşı ödemesini alacak.

4B-BAĞKUR ZAMLI EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ

Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar Ocak ayının 25'inde,

Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar Ocak ayının 26'sınde,

Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar Ocak ayının 27'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar Ocak ayının 28'inde zamlı emekli maaşı ödemesi alacak.

NOT: Emekliye ek zam ve taban aylık düzenlemesinin SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı ödeme takvimine yetişmediği taktirde bu düzenlemelerden kaynaklı maaş farkları herhangi bir hak kaybı olmadan ayrıca hesaplara yatacak.

kaynak: Sabah

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine Yüzde 49,25 Zam: Ek Zam Farkları Ne Zaman Yatacak?
İş Dünyası

SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine Yüzde 49,25 Zam: Ek Zam Farkları Ne Zaman Yatacak?

SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine ne kadar zam yapıldı? Ek zam ne kadar? Ek zam farkları ne zaman yatacak? SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamlarını yüzde 49,25'e çıkarıldı. Ek zamdan kaynaklı farklar, teklifin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 hafta içinde hesaplara yatırılacak.

En Düşük Emekli Maaşları Yetersiz, Adaletsizlik Yaratıyor
Yerel

En Düşük Emekli Maaşları Yetersiz, Adaletsizlik Yaratıyor

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM'de yaptığı konuşmada, 2024'ün emekliler yılı olacağı iddialarına karşı çıkarak, en düşük emekli aylıklarının yetersiz olduğunu ve adaletsizlik yarattığını belirtti.

Yeni Torba Yasa İle Emekli Maaşlarına Büyük Zam! SSK ve Bağ-Kur'da En Düşük Emekli Maaşı yükselecek
İş Dünyası

Yeni Torba Yasa İle Emekli Maaşlarına Büyük Zam! SSK ve Bağ-Kur'da En Düşük Emekli Maaşı yükselecek

Meclis'te ele alınan torba yasa ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine müjdeli haber! En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükselecek. Emekli kök maaşı yüzde 42,6'ya çıkıyor. Detaylar ve zam ödeme takvimi burada!

Emeklilere Yüzde 37,57 Zammın Ardından Beklenen Ek Zamlar! Maaşlar Ne Zaman Hesaplara Yatacak?
İş Dünyası

Emeklilere Yüzde 37,57 Zammın Ardından Beklenen Ek Zamlar! Maaşlar Ne Zaman Hesaplara Yatacak?

Emeklilere yüzde 37,57 enflasyon zammı sonrasında beklenen ek zamlar ne zaman hesaplara yatacak? SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları nasıl hesaplanacak? Detaylar haberimizde.

Emeklilerin Sesini Duyurma Zamanı Geldi!
Yerel

Emeklilerin Sesini Duyurma Zamanı Geldi!

Tüm Emekliler Derneği Burdur Şubesi Başkanı Mahmut Kalkan, hükümetin SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik yaptığı düzenlemeleri eleştirerek, emeklilerin mağduriyetini dile getirdi. Kalkan, en düşük emekli aylığının 17.000 TL asgari ücret seviyesine getirilmesi talebinde bulundu.

Emeklilere Zam Müjdesi Enflasyon Zammı ve Ek Artış! Yüzde 42,6'ya yükseldi
İş Dünyası

Emeklilere Zam Müjdesi Enflasyon Zammı ve Ek Artış! Yüzde 42,6'ya yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde yapılan Kabine Toplantısı sonrasında emeklilere yönelik müjdeli haber geldi. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine enflasyon zammı ve yüzde 5 ek artış yapılacak. En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükseltildi. Detaylar haberimizde!