Yeni karar alındı! Sökülüp yerine yenisi takılacak! Tüm illerde zorunlu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğalgaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, yerine geçerli muayenesi olan sayaç takılmasını kararlaştırdı.

Yeni karar alındı! Sökülüp yerine yenisi takılacak! Tüm illerde zorunlu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleri ile bu muayenelerin kimler tarafından, nerelerde ve nasıl yapılacağı, aykırılık durumunda hangi idari yaptırımların uygulanacağına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

81 İLDE ZORUNLU ESKİ SAYAÇLAR SÖKÜLECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğalgaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, yerine geçerli muayenesi olan sayaç takılmasını kararlaştırdı. Yönetmelikler, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

SAYAÇ MUAYENE MÜRACAATI NEREYE YAPILIR?

Buna göre, elektrik, su ve gaz sayaçları, ilk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi gibi farklı kontrol türlerine tabi tutulacak. Sayaç muayeneleri Bakanlığın il müdürlükleri tarafından, kullanıcının kurduğu veya anlaştığı servislerde yapılacak. Servislerin kullanımından dolayı Bakanlıktan ücret talep edilmeyecek.

Muayenede, sayacın tip onayının olmadığının veya tip onayını etkileyecek değişiklik yapıldığının tespiti halinde, sayacın muayenesine devam edilmeyecek ve bu durum söz konusu sayaca yönelik düzenlenecek muayene raporunda belirtilerek gerekli işlemler başlatılacak.

Muayenesi yapılacak sayacın takılı bulunduğu yerden sökülüp servise getirilmesinden kullanıcı sorumlu olacak.

Sayaçların muayene müracaatı, kullanıcısı veya kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili il müdürlüğüne yapılacak.

İlk, periyodik veya stok muayeneleri sonucu uygun bulunan sayaçlar damgalanacak.

YAPMAYANA PARA CEZASI UYGULANACAK

1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş veya son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış gaz iletim şebekesinde veya iletim şebekesine doğrudan bağlı gaz sayaçları listesinin, kullanıcı tarafından ilgili il müdürlüğüne gelecek yılın şubat ayı sonuna kadar iletilmesi ve 2025 sonuna kadar sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılması gerekecek.

Aksi takdirde sayacın kullanıcısı hakkında damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı idari işlemler uygulanacak. Listeyi belirtilen süre içinde bildirmeyen, eksik veya hatalı bildiren kullanıcılar hakkında da idari yaptırım devreye alınacak.

Öte yandan, Bakanlığın Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklikle elektrik, su ve gaz sayaçları bu yönetmelik kapsamından çıkarıldı.

Bakanlığın, Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Tamir ve Ayarını Yapacak Kişilere Verilecek Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini yapacak kişilere verilecek yetki belgesi ve iş yeri uygunluk belgesi/sicil ve muayene kartı ile ilgili usul ve esaslar düzenlendi.

kaynak: aydınlık

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

 "Cesur ve kararlı adayların destekçisi olacağım"
Yerel

"Cesur ve kararlı adayların destekçisi olacağım"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bucak Belediye Meclis Üyesi Ali Sağar, yaptığı açıklamada siyasi duruşunu ve görev anlayışını vurgulayarak önemli mesajlar verdi. Sağar, MHP'nin Türkiye'nin ve Türk Milleti'nin teminatı olduğunu ve partisinin cesur ve kararlı adaylarının destekçisi olacağını dile getirdi.

Bu karar 81 ilde çiftçileri etkileyecek! Flaş karar için harekete geçildi
İş Dünyası

Bu karar 81 ilde çiftçileri etkileyecek! Flaş karar için harekete geçildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım politikalarını şekillendirecek genel tarım sayımına başladı. İki aşamada gerçekleşecek çalışmada, tarım arazileri belirlenecek, işletmeler tespit edilecek. İkinci aşamada ulusal ve uluslararası değişkenlere ilişkin veriler derlenecek. İşte detaylar!

Antalya'da Çeşitli Suçlardan Aranan 18 Kişi Tutuklandı
Yerel

Antalya'da Çeşitli Suçlardan Aranan 18 Kişi Tutuklandı

Antalya'da çok sayıda suçtan aranması bulunan ve uluslararası düzeyde aranan 18 şahıs yakalandı.

Antalya'daki acılı aile karara üzüldü
Yerel

Antalya'daki acılı aile karara üzüldü

Antalya’da 35 yaşındaki oğullarını trafik kazasında kaybeden acılı anne ve baba, sürücü için 18 yıl ceza beklerken verilen 6 yıl 7 ay cezayı az bulduklarını söyledi.

Merkez Bankası Faiz Artışına devam ediyor
İş Dünyası

Merkez Bankası Faiz Artışına devam ediyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5'e yükseltti. Bu, Merkez Bankası'nın faiz artışındaki 7. toplantı oldu.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede 21 yıldır sergilenen kararlı duruşu vurguladı
Yerel

Kadına yönelik şiddetle mücadelede 21 yıldır sergilenen kararlı duruşu vurguladı

AK Parti Burdur İl Kadın Kolları Başkanı Avukat Cennet Özalp Tanrıöver, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen basın açıklamasında, kadına yönelik şiddetle mücadelede partisinin 21 yıldır sergilediği kararlı duruşu vurguladı.