Torba Yasa 2024 Son Gelişmeler; Kabul Edildi Mi? Ne Zaman Çıkacak?

Torba Yasa'da 3600 Ek Gösterge ve 7200 Prim Günü Sayısı! Meclisten Geçti Mi, Ne Zaman Kabul Edilmesi Bekleniyor? Son Dakika Bilgileri İçin Hemen Okuyun!

Torba Yasa 2024 Son Gelişmeler; Kabul Edildi Mi? Ne Zaman Çıkacak?

Torba Yasa maddeleri Şubat ayı itibarıyla yeniden gündemde. Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği ve ekonomik olarak birçok düzenlemeyi içinde barındıran yasada 3600 ek gösterge ve 7200 prim günden emeklilik en dikkat çekici konu başlıkları oldu. Meclis'ten geçerek yürürlüğe girmesi beklenen maddeler gündemdeyken, gözler "Torba yasa maddelerinde yeni gelişmeler var mı, kademeli emeklilik ve 3600 ek gösterge onaylandı mı?" sorularının yanıtına çevrildi. İşte, ayrıntılar…

TORBA YASA MECLİSTEN GEÇTİ Mİ, NE ZAMAN ÇIKACAK?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın aktardığı üzere erken emeklilik reformu noktasında birçok adım atılıyor. Bağkur 7200, ev hanımlarına prim desteği, erken emeklilik, 3600 ek gösterge son durum gelişmeleri arasında takip ediliyor.

Torba yasa çalışmalarının Meclis gündemine gelmesi ardından kademeli emeklilik de araştırılanlar arasında yerini almıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medyadan konuyla ilgili açıklama yaptı

Bakan Işıkhan, "Gündemimizde staj sigortalılar ve kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok." ifadelerini kullandı.

TORBA YASADA NELER VAR?
EV HANIMLARINA EMEKLİLİK
İşte Bakan Işıkhan'ın konuşmasından kesitler:

"Ev kadınlarımızla birlikte bu toplamsal ekonomik yaşam içerisindeyiz. Ev kadınlarına yönelik 3'te 1 prim desteği kapsamında çalışmalarımızı başlattık. Burada isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kuruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü. Biz bunu yerine getireceğiz. Bunda kesinlikle bir sapma olmayacak. Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda zaten biz alandaki sendikalarımızdan, sivil toplum kuruluşlarından fikirler alacağız. Belli bir noktaya gelince Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileri ile bir araya gelip düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Zaman olarak da orta vadede bu yapılacaktır."

SSK VE BAĞ-KUR PRİM EŞİTLEME
"Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak durumundayız. Bunu biz prim gelirleriyle sağlıyoruz. En önemli gelirimiz bu. Bunun dışında bir gelirimiz yok. Vatandaşlarımızı çalışma hayatında tutmaya çalışıyoruz. Bağ-Kur'ların 9000 gün olan prim ödeme gün sayısını 7200 güne düşürme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu seçim öncesi verilen bir sözdür. Mutlaka yerine getireceğiz. Bütçe disiplini doğrultusunda bu adımları atacağız."

3600 EK GÖSTERGE TORBA YASADA VAR MI?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, daha önce konu ilgili açıklamada bulunmuş ve konuşmasında şu ifadelere yer vermişti:

"15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile çalışan emekli 5,3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlemesini sağladık. Bununla beraber birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükumet olarak en kısa sürede hayata geçireceğiz."

Çalışmanı torba yasa maddeleri arasında olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı.

BAĞ-KUR 7200 PRİM GÜN SAYISINA DÜŞECEK Mİ?
Bakan Işıkhan Bağ-Kur prim günlerinin düşürülmesiyle ilgili ise şunları söyledi:

Yeni yapılacak düzenlemelerden biri de Bağ-Kur'luların prim gün sayısının SSK'lılarla eşit hale getirilip; prim gün sayısının 9 bin günden, 7 bin 200 güne düşürülmesi ki, buna bir başka yazımda detaylı değineceğim. Bu şartlarda bugün Bağ-Kur statüsünde 9.000 gün prim ödeyerek, 58 yaşında emekli olacak ev kadını, 7.200 prim günle (20 yıl) daha erken emekliliğe hak kazanmış olacak. Merak edilen bir konuda, geçmişte prim ödemiş, bir nedenden dolayı prim ödemeyi bırakmış ya da halen isteğe bağlı sigortalılığı süren ev kadınlarının yeni düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağı. Çalışma henüz net değil ama yeni düzenlemenin hiçbir sigortası olmayan ev kadınlarını kapsayacağı ve prim desteğinin bu kişilere verileceği üzerinde duruluyor.

TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?
Torba yasa 2024 maddeleri yürürlük tarihi ile sık sık gündeme geliyor. Son olarak İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.

Ancak kalan maddelerin yasalaşacağı tarih henüz netleşmedi.

kaynak: Sabah

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Yeni Torba Yasa İle Emekli Maaşlarına Büyük Zam! SSK ve Bağ-Kur'da En Düşük Emekli Maaşı yükselecek
İş Dünyası

Yeni Torba Yasa İle Emekli Maaşlarına Büyük Zam! SSK ve Bağ-Kur'da En Düşük Emekli Maaşı yükselecek

Meclis'te ele alınan torba yasa ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine müjdeli haber! En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükselecek. Emekli kök maaşı yüzde 42,6'ya çıkıyor. Detaylar ve zam ödeme takvimi burada!

Torba yasada yer alıyor! Borçlara af teklifi yeniden gündemde
İş Dünyası

Torba yasada yer alıyor! Borçlara af teklifi yeniden gündemde

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) torba yasada yer alan prim borçlarına yönelik af teklifi, 16 Ocak 2024 tarihinde yapılan çalışmalarla yeniden gündeme geldi. Af düzenlemesi, 1 Ocak 2014 öncesine ait GSS prim borcu olanları kapsayacak.

Torba Yasada Neler Var? Torba yasada son gelişmeler! Meclisten geçti mi ?
Yaşam

Torba Yasada Neler Var? Torba yasada son gelişmeler! Meclisten geçti mi ?

Torba yasa içeriği vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. İşte, 2023 Kasım ayında başlayan görüşmelerde kabul edilen maddeler, torba yasanın çıkış tarihi ve içeriği hakkında detaylı bilgiler.

Herkes merak ediyor! Genel af çıkacak mı?  İnfaz değişimi geliyor
Yaşam

Herkes merak ediyor! Genel af çıkacak mı? İnfaz değişimi geliyor

Genel af çıkacak mı? İnfaz değişimi geliyor! 8. Yargı Paketi'nde kadınlara soyadı kullanma hakkı, hapis cezasında infaz değişikliği gibi maddelerin yer alması bekleniyor. Detaylar haberimizde...

Torba yasa geliyor! Tam 80 madde içerisinde yok yok!
Yaşam

Torba yasa geliyor! Tam 80 madde içerisinde yok yok!

Torba yasa geliyor! Tam 80 madde içerisinde yok yok! AK Parti, 80 maddelik torba yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Detaylar haberimizde...

Genel af, erken emeklilik ve maaş zammı Torba Yasada neler var neler
Yaşam

Genel af, erken emeklilik ve maaş zammı Torba Yasada neler var neler

2. Torba yasada genel af, erken emeklilik ve maaş zammı gibi konular gündemde. Genel af için tarih verildi, en düşük emekli maaşlarına ve memurlara ek zam bekleniyor, taşeron işçilere de kadro verilmesi bekleniyor.