Antalya

Sigarada dudak tiryakisi olmak kurtarmıyor

Sigarada dudak tiryakilerine kötü haber Prof. Dr. Gökhan Özyiğit’ten geldi.

Sigarada dudak tiryakisi olmak kurtarmıyor

ANTALYA (İHA) – Sigarada dudak tiryakilerine kötü haber Prof. Dr. Gökhan Özyiğit’ten geldi. Özyiğit, sigaranın yakılıp dumanının içine çekilmese bile ağız ve dudak çevresinde kansere neden olabileceğini açıkladı.
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından 2 yılda bir düzenlenen ve bilimsel gelişmelerin tartışıldığı Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi’nin (UROK) 15’incisi, 6-10 Aralık tarihleri arasında Antalya Kemer’de gerçekleştirildi. Kongrede yurt içi ve yurt dışından alanında deneyimli 154 bilim adamı bilgi ve deneyimlerini paylaşırken, alanında söz sahibi toplam 13 uluslararası konuşmacı yer aldı. Kanser ve tedavi yöntemlerinin ana hatlarıyla ele alındığı kongrenin başkanlığını yapan Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, kanseri bir kitle imha silahı olarak nitelendirdi.

“Ayırt etmeksizin tüm tütün mamulleri kansere sebebiyette birinci sırada”
Tüm kanser türlerinde en önemli etkenin tütün mamulleri olduğuna dikkat çeken Özyiğit, “Hiç ayırt etmeksizin tütünün içinde olduğu, nargile, pipo, elektronik sigaralar aynı kapsamda ve birinci derece kanser yapıcılığı kesin ispatlanmış ajanlardır. Bunlardan uzak durmak son derece önemli” dedi.

“Ağız ve dudak çevresindeki kanserlere sebep olabiliyor”
Sigarada dudak tiryakiliğiyle ilgili görüşlerini de paylaşan Özyiğit, “Dudak tiryakiliği farklı bir kavram ama sonuç itibariyle dudak çevresinde de kanserin en önemli etkilerinden biri tütün ürünleri. Dumanı illa akciğere solumanız gerekmiyor, ağız boşluğunda olması dahi aynı kanser yapıcı binlerce etki kendisini gösterebiliyor. Bu etkiler yüksek ısılarda ortaya çıkıyor ve tütün yakıldığı zaman içindeki birtakım katkı maddeleri -alkol dahi var- açığa çıkıyor ve akciğer kanseri olmasa bile ağız ve dudak çevresindeki kanserlere sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Kanser tedavilerindeki başarıda Avrupa ve ABD’ye yakın seyrediyoruz”
Özyiğit, kanserin tedavisi konusunda Türkiye’nin insan altyapısı ve sağlık sisteminin gelişmiş ülkelere yakın düzeyde olduğunu işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde kanser tedavisinde ulaşılamayan ilaçlar var ama radyasyon onkolojisinde ulaşılamayan tek bir teknoloji var, proton tedavisi. Ama bunun dışında bütün teknolojiler var. Dünya standartlarında bunu kullanacak ekiplerimiz var ve kullanıyorlar da. Kanser tedavilerindeki başarıya baktığımızda ülkemizdeki başarının Avrupa ve ABD’ye yakın seyrettiğini görüyoruz. Bu yönüyle gerçekten güçlü bir sağlık sitemimiz olduğuna halkımızın güvenmesini istiyoruz.”

KETEM’in önemi
Kanser türlerinin erken evrede teşhisi, tanısı ve tedavisinin oldukça önemli olduğuna vurgu yaparak sözlerini sonlandıran Özyiğit, bu konuda vatandaşların Sağlık Bakanlığı’nın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak sunduğu bu hizmetten yararlanmaya davet etti. İHA

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Burdur'da ev alevlere teslim oldu
Yaşam

Burdur'da ev alevlere teslim oldu

Burdur merkeze bağlı Kocapınar köyünde çıkan yangında boş kerpiç ev yanarak kullanılamaz hale geldi.

İzmir elektrik kesintisi! 22 Nisan İzmir'de elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Yerel

İzmir elektrik kesintisi! 22 Nisan İzmir'de elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

İzmir'de 22 Nisan 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? İzmir ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? İzmir'de yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Ankara su kesintisi! 22 Nisan Ankara su kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

Ankara su kesintisi! 22 Nisan Ankara su kesintisi yaşanacak yerler

22 Nisan Pazar Ankara'da su kesintisi yaşanacak ilçeler ve tahmini süreleri açıklandı. Cevapları burada. Su kesintilerini öğrenmek için detayları inceleyin.

İstanbul su kesintisi! İstanbul 22 Nisan su kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

İstanbul su kesintisi! İstanbul 22 Nisan su kesintisi yaşanacak yerler

22 Nisan Pazar günü İstanbul'daki su kesintilerini sizler için derledik. Peki bugün İstanbul'un hangi ilçelerinde sular kesilecek? İşte ilçeler ve suların geleceği saatler

Muğla elektrik kesintisi! 22 Nisan Muğla elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Yerel

Muğla elektrik kesintisi! 22 Nisan Muğla elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

Muğla'da 22 Nisan 2024 Pazartesi Günü elektrik kesintisi var mı? Muğla'da yarın elektrikler kesilecek mi? Muğla'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

İstanbul elektrik kesintisi! 22 Nisan İstanbul'da elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Yerel

İstanbul elektrik kesintisi! 22 Nisan İstanbul'da elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

İstanbul'da 22 Nisan 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? İstanbul'da yarın elektrikler kesilecek mi? İstanbul'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..