Burdur

Sagalassos'un ilk karı: Büyüleyici manzara

Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti, mevsimin ilk karının yağmasıyla beyaza büründü. Kar altındaki antik kent, ziyaretçilerine seyir zevki sunuyor.

Sagalassos'un ilk karı: Büyüleyici manzara

Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan ve Antik Psidia kentinin aristokratlar şehri olan Sagalassos mevsimin ilk karının yağmasıyla beyaza büründü. Başta Antoninler çeşmesi olmak üzere bir çok tarihi yapıyı barındıran antik kent karlı ve sisli manzarasıyla ziyaretçilerine seyir zevki sundu.

Burdur’un Ağlasun ilçesi Akdağ yamaçlarında bin 700 metre rakım üzerinde kurulan ve Fransız gezgin Paul Luca tarafından 1706 yılında ilk tespiti yapılan Sagalassos, Psidia kentinin Roma imparatorluk döneminin en önemli şehri olarak nam salıyor. 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınarak üne kavuşan kent günümüzde dünya üzerinde yalnızca iki tane kalan ve ikisi de Burdur il sınırları içerisinde yer alan aktif antik çeşmelerden biri olan Antoninler Çeşmesi'ni bünyesinde bulunduruyor.

Sisler arasında gizlenen antik şehirde girişte konutlar, aşağıda hamam, kireç ve metal fırınları, aşağı agora, çeşme ve odeon, daha yukarıda, kuzey doğuya ilerledikçe konutlar, sağ tarafta tiyatro, Neon kütüphanesi, Helenistikçeşme, seramik üretim merkezi, şehrin merkezinde yukarı agora, meclis binası, kilise, sol üst tarafta heroon, tapınak ve Cladius kapısı yer alıyor.

Yüksek rakımda bulunmasından dolayı dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerine hem antik eserleriyle hem de muhteşem doğa manzarasıyla seyir zevki sunan kent yılın dört mevsiminde yaşanan sisli, yağmurlu, karlı ve güneşli havalarda kendine has yapısıyla adeta görsel şölen oluşturuyor.

2023 yılında bölgeye yağan ilk karın ardından beyaza bürünen antik kentin dron kamera ile çekilen görüntülerinde Antoninler Çeşmesi’nin hiç durmadan akan suyu ve ziyaretçilerine tarihi tekrar yaşatan antik kalıntılarının beyazla uyumu seyir zevki oluşturdu.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Sagalassos Antik Kenti: Büyülü Tarih ve Muazzam Mimarisi
Yaşam

Sagalassos Antik Kenti: Büyülü Tarih ve Muazzam Mimarisi

Antik Likya'nın derin izlerini sürenler için Sagalassos Antik Kenti, tarihi zenginlikleri ve etkileyici mimarisiyle büyüleyici bir keşif sunar. Arkeolojik hazineleriyle dolu bu antik kent, tarih meraklıları için unutulmaz bir deneyim vaat ediyor.

Sagalassos Sky Ultra koşusu düzenlendi
Spor

Sagalassos Sky Ultra koşusu düzenlendi

Burdur’un önemli tarihi zenginliklerinden olan Sagalassos Antik Kenti’ni tüm dünyaya tanıtmak amacıyla 10-12 Kasım 2023 tarihleri arasında ‘Sagalassos Sky Ultra Koşu’su düzenlendi.

Sagalassos Antik Kenti'ni Vali Öksüz Ziyaret Etti
Yerel

Sagalassos Antik Kenti'ni Vali Öksüz Ziyaret Etti

Burdur Valisi Türker Öksüz, UNESCO geçici dünya mirası listesinde yer alan Sagalassos Antik Kentini ziyaret etti.

Sagalassos Antik Kenti Kazıları 2023 | Burdur
Yerel

Sagalassos Antik Kenti Kazıları 2023 | Burdur

Burdur'un Ağlasun İlçesi'nde yer alan Sagalassos Antik Kenti'nde 2023 kazı dönemi başladı. Detaylar haberimizde...

Sagalassos Antik Kenti'ne günlük 2 bin ziyaretçi
Yerel

Sagalassos Antik Kenti'ne günlük 2 bin ziyaretçi

Krallar şehri olarak bilinen Sagalassos Antik Kenti'ne geçen yıl gelen ziyaretçi sayısı ne kadar ? İşte ziyaretçi sayısı

Antalya'nın Saklı Cenneti Eğrigöl Hayran Bıraktı!
Yerel

Antalya'nın Saklı Cenneti Eğrigöl Hayran Bıraktı!

Torosların zirvelerinde yer alan tabii güzellikleriyle cazibe merkezi olan Antalya'nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Güzelbağ Yaylası'nda bulunan Eğrigöl, görenleri hayran bırakıyor.