Karabük / Safranbolu

Safran bitkisine tüm dünyadan yoğun ilgi

Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan safran bitkisini görmek için dünyanın birçok bölgesinden turist geliyor.

Safran bitkisine tüm dünyadan yoğun ilgi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisini görmek için dünyanın her yerinden turist geliyor.
Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisinin Türkiye’deki çeşidi İran, İspanya, Hindistan ve Yunanistan gibi bazı ülkelerde üretilene göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor.
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen ve kilogramı 100 bin liradan alıcı bulan safranı görmek için dünyanın dört bir yanından turist Safranbolu ilçesine geliyor.
3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran bitkisinin, hücre yenileyici, solunum rahatsızlıkları, depresyon, kaygı, hafıza kaybı, kan şekeri seviyesi düzenleyici, görme keskinliğini artırıcı ve katarakt oluşumunu önleme özelliği bulunuyor.

"Çok fazla yabancı misafir geliyor"

Safran üreticisi İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, safranın iki haftadır çiçek açtığını belirtti. Şu anda safranda çiçeklenmenin zirve olduğu dönem olduğunu ifade eden Yılmaz, "Her gün topluyoruz, akşamları da içindeki çiçekleri temizliyoruz. İnşallah önümüzdeki cuma-cumartesi günü de Safran Hasadı Festivali var. Misafir oldukça yoğun, tarlayı görmek istiyorlar" dedi.
"Dünyanın her tarafından safranı görmeye gelenler var" diyen Yılmaz, "Bu her geçen yıl gittikçe artıyor, bu sene yabancı misafir daha çok fazla. Safranbolu’da özellikle Avrupalı turist çok fazla. Her gün 3-5 araba geliyor" ifadelerini kullandı.

Safran bitkisine tüm dünyadan yoğun ilgi

"Yenileyici özelliği için alıyorlar"

10-15 Kasım’a kadar çiçeklenmenin devam edeceğini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
"Biz de çiçek toplamaya devam ederiz. Biz safranın sadece kendisini, kırmızı lifini kullanmıyoruz. Ürünün her tarafını değerlendiriyoruz. İçindeki sarı lifler genellikle kozmetik de, kahve yapımında kullanılıyor. Dışındaki mor yapraklar safran pekmezi ve reçel yapımında kullanılıyor. Kırmızı lifler de malum bütün yemeklerde, tatlılarda, kozmetik de, boyada, ilaç sanayinde kullanılıyor. Safranın hücre yenileyici özelliği var. En büyük özelliği bu. Bir de sakinleştirici özelliği var. Gelenlerin belki de yüzde 80’i bunun için geliyor. Safranı çok içtiğinde gülme krizine sokuyor, öyle bir özelliği var rahatlatıyor insanları"
Yılmaz, 20 kilo civarın bir ürün beklediklerini, şu an kilogram fiyatının 100 bin lira olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Karabük Safranbolu İki katlı ev alev alev yandı
Yaşam

Karabük Safranbolu İki katlı ev alev alev yandı

Olay 12 Eylül 2023 salı günü gece Safranbolu ilçesine bağlı Değirmencik Köyü Yukarı Mahalle’de meydana geldi

AK Parti Karabük milletvekilleri Şahin ve Keskinkılıç  Eskipazar OSB’yi inceledi
Yerel

AK Parti Karabük milletvekilleri Şahin ve Keskinkılıç Eskipazar OSB’yi inceledi

AK Parti Karabük milletvekilleri Şahin ve Keskinkılıç, Eskipazar ilçesinde OSB Müdürü Emin Demir’den Eskipazar OSB çalışmaları hakkında bilgi aldı.

 Karabük yeni Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse Kimdir ?
Yaşam

Karabük yeni Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse Kimdir ?

Karabük İl Emniyet Müdürlüğünde görev değişikliği. İşte detaylar...

Karabük’te proje çalışması
Yerel

Karabük’te proje çalışması

Karabük'te , kamu kuruluşlarının incelenmesi, çalışmalarının koordine edilmesi amacıyla toplantı düzenlendi.

Polis haftasında nikah masasına oturdular
Yerel

Polis haftasında nikah masasına oturdular

Polis memuru Oğulcan Akdeniz, aynı ilçede ve amirlikte görev yaptığı Aysel Damat ile Polis Haftasında nikah kıydılar.

Karabük’te Polis Haftası törenle kutlandı
Yerel

Karabük’te Polis Haftası törenle kutlandı

Karabük’te, Türk Polis Teşkilatı’nın 178. yıl dönümü törenle kutlandı.