Burdur

MAKÜ ve PRÜ Ortaklığında Akustik Sıvı Sensörleri Buluşu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) öğretim üyelerinin geliştirdiği akustik sıvı sensörleri buluşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

MAKÜ ve PRÜ Ortaklığında Akustik Sıvı Sensörleri Buluşu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) öğretim üyelerinin geliştirdiği akustik sıvı sensörleri buluşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. Yüksek hassasiyetle sıvı malzemelerin karışım oranlarını belirleme imkanı sağlayan bu buluş, pratik, hızlı ve düşük maliyetli bir çözüm sunuyor.

MAKÜ’lü Bilim İnsanlarının Çalışmaları Patent Aldı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) öğretim üyelerinin ortaklığında hazırlanan sıvı malzemelerin karışım oranlarının belirlenmesine yönelik buluşlar Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Çiçek ve Doç. Dr. Nurettin Körözlü ile Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aysevil Salman Durmuşlar’ın yıllardır birlikte yürüttükleri akustik sıvı sensörleri üzerine çalışmaları meyvelerini vermeye devam ediyor.

Saygın uluslararası dergilerde yayınlanan yayınların yanı sıra, bir Mach-Zehnder girişim ölçer (interferometre) vasıtası ile karışım halindeki birbirinden ayırt edilmesi çok zor olan, özel ve yüksek maliyetli teknikler gerektiren sıvı malzemelerin karışım oranlarının belirlenmesine yönelik buluşlar, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 21 Aralık 2022 tarihinde İncelemeli Patent olarak tescil edildi.

İki üniversitenin ortak başvurusu ile tescillenen buluş için Patent İşbirliği Anlşması kapsamında yapılan (The Patent Cooperation Treaty - PCT) ön inceleme olumlu sonuçlandı. Buluş için, Avrupa Patent Ofisi’ne (European Patent Office - EPO)’de “Mach-Zehnder Interferometer Based Ultrasound Concentration Sensor for Liquid Mixtures” başlığı ile uluslararası başvuru yapıldı.

Buluş etil ve metil alkol gibi görünümleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri birbirine çok benzeyen kimyasal maddelerin birbirleri ile hangi oranda karıştırıldıklarının yüksek hassasiyetle belirlenmesi için pratik, hızlı, düşük maliyetli, yinelenebilir bir çözüm sunuyor. Ölçüm için bir mililitreden daha az örneğin yeterli olduğu taşınabilir sensör herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek. Bilim insanları, buluşlarını prototip ürüne dönüştürmek ve farklı alanlarda uygulamalara yönelik adapte etmek için çalışmalarına devam ediyor.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Tefenni 'de  Gençlik Sorunları ve Ruh Sağlığı Paneli düzenlendi
Yerel

Tefenni 'de Gençlik Sorunları ve Ruh Sağlığı Paneli düzenlendi

Tefenni MYO'da Gençlik Sorunları ve Ruh Sağlığı Paneli

 "İyi Hissetmek, Kötü Hissetmek, Bağımlılıktan Mutluluğa" söyleşisi gerçekleştirildi
Yerel

"İyi Hissetmek, Kötü Hissetmek, Bağımlılıktan Mutluluğa" söyleşisi gerçekleştirildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Doç. Dr. Gökmen Arslan tarafından öğrencilere yönelik "İyi Hissetmek, Kötü Hissetmek, Bağımlılıktan Mutluluğa" söyleşisi gerçekleştirildi.

MAKÜ, Kurumsal Akreditasyon Sürecine Hazırlanıyor
Yerel

MAKÜ, Kurumsal Akreditasyon Sürecine Hazırlanıyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), kurumsal akreditasyon süreci için çalışmalarını sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, bu sürecin üniversiteye önemli değerler kazandıracağını ifade etti.

MAKÜ, öğrencilere girişimcilik yolculuğunda eşlik ediyor
Yerel

MAKÜ, öğrencilere girişimcilik yolculuğunda eşlik ediyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), MAKÜ-BAKA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi birimleri tarafından öğrencilere yönelik olarak girişimcilik eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri veriyor.

MAKÜ-SAT, Antalya'da CMAS 1 Yıldız tüplü dalış eğitimi düzenledi
Yerel

MAKÜ-SAT, Antalya'da CMAS 1 Yıldız tüplü dalış eğitimi düzenledi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Su Altı Sporları ve Dağcılık Topluluğu (MAKÜ-SAT), Antalya/Kaş bölgesinde yeni dönemin ilk dalışını gerçekleştirdi. 20 öğrenci, iki gün süren eğitimlerin ardından CMAS 1 Yıldız sertifikası aldı.

Tefenni Meslek Yüksekokulu'na yeni bölümler açılacak
Yerel

Tefenni Meslek Yüksekokulu'na yeni bölümler açılacak

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve MAKÜ Genel Sekreteri Ümit Yavuz'u ziyaret etti.