Burdur

Kritik eşiğin belirlendiği asgari ücret ne kadar olacak

Asgari ücret zammı için gündemde hareketliliğin başlaması ile birlikte, asgari ücret zammı için dün ilk toplantı yapıldı. Asgari ücret ara zammı ne kadar olacak ? İşte asgari ücret zammı ile oluşacak net ve brüt rakamlar...

Kritik eşiğin belirlendiği asgari ücret ne kadar olacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere dün toplandı. Asgari ücretli çalışanların yanı sıra memur, emekli maaşları ve yardım ödemeleri ile iç pazardaki fiyatları doğrudan etkileyen asgari ücrette ara zam tutarının Kurban Bayramı öncesi belirlenmesi bekleniyor. Bayram sonrasında emekli ve memur zammına sıra gelecek. Peki asgari ücret ara zammı ne kadar olacak? İşte asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar...

RAKAM KONUŞULMADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) heyeti ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katıldı.

İkinci toplantının ise 20 Haziran tarihinde yapılması bekleniyor. Burada net rakamların masaya konulması ve bir uzlaşma çıkma ihtimali en güçlü seçenek olarak masada bulunuyor.

Toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak, "Masada herhangi bir rakam yok. Hayat koşullarına, enflasyona, zamlara uygun bir rakam ortaya çıkartılmalıdır" dedi.

Solak, "Bayramdan önce bir an önce bitmesini istiyoruz. Yarın olabilir, hemen olabilir. Bizim TÜRK-İŞ olarak talebimiz bunun Türkiye Yüzyılı'na yakışır şekilde düzenlenmesidir.

Masada herhangi bir rakam yok. Hayat koşullarına, enflasyona, zamlara uygun bir rakam ortaya çıkartılmalıdır" diye konuştu.

BAYRAMA YETİŞEBİLİR

Yeni asgari ücretin 23 Haziran Cuma veya 26 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Yani süreç 10-12 günlük kısa bir zaman diliminde tamamlanacak.

Normalde Asgari Ücret Komisyonu'nun çalışmaları bir aya yakın sürüyor.

Yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından tüm gözler Kurban Bayramı sonrası emekli ve memur zammı düzenlemelerinde olacak.

İŞVERENDEN BAKAN'A ZİYARET

TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, komisyon toplantısı öncesinde önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret etmişti.

 

Akkol, toplantı sonrası yaptığı açıklamada komisyon çalışmasının Kurban Bayramı tatili sürecine girilmeden hızlıca tamamlanmasını arzu ettiklerini söylerken, asgari ücretin dolara endeksli değil TL üzerinden belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Biz Türkiye Cumhuriyeti devletindeyiz. Başka para birimiyle asgari ücret veya başka ücretler belirlenmiyor.

Komisyon her şeyi, kurları da enflasyonu da alım gücünü de istihdamı da işveren üzerindeki yükü, ihracat üzerinde belirli noktalardaki baskı gibi 100'den fazla parametreyi dikkate alıyor" ifadelerini kullanmıştı.

ASGARİ ÜCRET SON İKİ YILDA NE OLDU?

2021 yılı ocak ayında brüt 3 bin 577 lira net 2 bin 825 lira olan asgari ücret 2022 ocak ayında brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira oldu.

Brüt ücretteki artış yüzde 39.9, net ücretteki artış ise yüzde 50.51 oldu.

2022 yılı temmuz ayında asgari ücret yüzde 29.31 oranında artışla brüt 6 bin 471, net 5 bin 500 liraya çıktı.

2022 ocak ayında ise temmuz ayına göre yüzde 54.66'lık artışla brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira oldu. Asgari ücret ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 100, 2021 yılı ocak ayına göre de yüzde 180 oranında arttı.

YÜZDE 30 KRİTİK EŞİK

İşte asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar:

*Yüzde 30 zamda net ücret 11 bin 57 lira, brüt ücret 13 bin 10 lira.

*Yüzde 35 zamda net ücret 11 bin 483 lira, brüt ücret 13 bin 510 lira.

*Yüzde 40 zamda net ücret 11 bin 908 lira, brüt ücret 14 bin 11 lira.

*Yüzde 45'lik bir zamda net ücret 12 bin 333 lira, brüt ücret 14 bin 503 lira.

Kaynak: Sabah / Hazal Ateş

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Asgari ücrete ara zam gelecek mi sorusuna net cevap
Yerel

Asgari ücrete ara zam gelecek mi sorusuna net cevap

'Başta ne karar alındıysa o' diyen Bakan Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada temmuz ayında asgari ücrete zam olmayacağını duyurdu.

Emekli maaşı ne kadar oldu? Enflasyon ne kadar etkili oldu?
İş Dünyası

Emekli maaşı ne kadar oldu? Enflasyon ne kadar etkili oldu?

2024 yılında asgari ücret ile emekli maaşlarına yapılan zamlar açıklandı. Emekli aylığı ne kadar oldu ? işte detaylar...

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında
İş Dünyası

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında

Aralık ayı verilerine göre, yeni asgari ücretle yaşama maliyeti karşılaştırıldığında bekar bir çalışanın aylık harcamaları 18,796 TL'yi geçti. Açlık sınırı 14,431 TL, yoksulluk sınırı ise 47,009 TL olarak belirlendi. Detaylar haberimizde!

Asgari ücrette o 2 lira neden var? Cevabı haberimizde!
Yerel

Asgari ücrette o 2 lira neden var? Cevabı haberimizde!

2024 yılı için belirlenen 17 bin 2 TL’lik yeni asgari ücret miktarının küsuratı tartışma konusu oldu. Buna göre asgari ücretin SGK prim ödemeleri nedeniyle günlük ücret üzerinden belirlenmesi sebebiyle rakamın küsuratlı çıktığı öğrenildi.

2024 Asgari Ücret Açıklandı: rekor zam geldi, işte Detaylar...
İş Dünyası

2024 Asgari Ücret Açıklandı: rekor zam geldi, işte Detaylar...

2024 yılı asgari ücreti belli oldu! Yeni asgari ücret net 17,002 TL olarak açıklandı. Asgari ücret zammıyla ilgili detaylar, rakamlar, brüt ücret ve işveren maliyeti haberimizde.

2024 yılı asgari ücret belli oldu!
Yerel

2024 yılı asgari ücret belli oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki toplantının ardından 2024 asgari ücreti belli oldu! Yeni asgari ücret 17.002 TL olarak açıklandı. Detaylar için hemen tıklayın