Osmaniye

Kadirli ilçesinde öğrenciler turptan elektrik üretti

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde ortaokul öğrencileri, turptan elektrik üretmeyi başardı.

 Kadirli ilçesinde öğrenciler turptan elektrik üretti

Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde ortaokul öğrencileri, turptan elektrik üretmeyi başardı. Öğrencilerin projesinin yenilenebilir enerji kaynakları dalında yarışacağı öğrenildi.
"Kadirli turpu" olarak marka tescili bulunan turpu ile meşhur ilçede özel bir okulun ortaokul öğrencileri, öğretmenlerinin desteğiyle bu üründen elektrik üretmeyi başardı. Fen Bilimleri öğretmeni Abdullah Tabur ve ortaokul öğrencileri Oğuz Kağan Mortaş, Duru Kesik ve Elif Özil’in bu projesi Tubitak’ın yenilenebilir enerji kaynakları dalında yarışmaya katılacağı belirtildi.
Öğrencilerine projelerinde destek veren Fen Bilimleri öğretmeni Abdullah Tabur "Ülkemizin turp ihtiyacının yüzde 70’i Kadirli’den karşılanıyor. Bu turpların bir kısmı yenmemekte ve boşa gitmektedir. Atılan bu turplar uygun şartlarda fermente edilirse turptaki bakteriler sayesinde metan gazı ve H2s ve az miktar karbon dioksit gazının çıkışı olduğunu görürüz ve bu gaz yakıt olarak ve elektrik üretiminde kullanılabilir" dedi.
Ortaokul öğrencisi Elif Özil ise "Günümüzde güneş rüzgar gibi enerji kaynaklarının kullanımı giderek artmaktadır. Bu sebeple çalışmamızda biogaz üretiminde kullanılan materyalleri ve kullanım alanlarını araştırdık. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olan biogaz, bitki ve hayvansal atıkların çeşitli bakteriler sayesinde havasız bir ortamda çürütülmesiyle ortaya metan ve karbondioksit gazını çıkarır. Bizim projemizde de turp atıklarını çürümeye bıraktık ve metan gazı oluşturduk. Kadirli’de 35 bin dönüm arazide turp ekimi yapılmaktadır. Projemiz ise doğa dostu bir projedir" şeklinde konuştu.
Proje ortağı öğrencilerden Duru Kesik de, "Şu anda fosil yatıklar çevre zararlı ve ulaşım maliyetli ve tükenme tehlikesi altındadır. Fakat bizim Kadirli’nin geçim kaynağı olan turpu çürümeye bırakıp çürüme işlemi gerçekleşince ortaya çıkan metan ve karbondioksit gazından elde ettiğimiz biogaz çevreye herhangi bir zararı olmayan yenilenebilir bir enerji kaynağıdır" dedi.
Diğer bir öğrenci Oğuz Kağan Mortaj ise turpları birbirine seri düşünce yöntemi ile birbirine bağladıklarını ve enerji üretimini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Yağlı Güreş Ligine Elmalı Yağlı Güreşleride dahil edildi
Spor

Yağlı Güreş Ligine Elmalı Yağlı Güreşleride dahil edildi

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu dün yaptığı duyuru ile 26.04.2024 tarihinden itibaren Yağlı Güreş Müsabaka Talimatı ve Yağlı Güreş LİGİ Müsabaka Talimatında bazı değişiklikler yapıldığı duyuruldu.

Polis Kendi karakolunu taradı  2 şehit 3 yaralı var
Yerel

Polis Kendi karakolunu taradı 2 şehit 3 yaralı var

Adıyaman Altınşehir Polis Karakolunda meydana gelen saldırı olayıyla ilgili Adıyaman Valisi Dr.Osman Varol bir açıklama yaptı. Şehit sayısı 2'ye yükseldi.

Serada Kahve Üretti sizde üretebilirsiniz
Yerel

Serada Kahve Üretti sizde üretebilirsiniz

Antalya Gazipaşa'da bölgeye örnek olacak üretimler gerçekleştiren Yaşar Dağtekin'in kahve üretiminin de bölgeye örnek teşkil ederek, gerisinin gelmesi bekleniyor

Antalya Kepez Belediye Başkan vekili Prof.Dr. Refik Emre Altekin seçildi
Yerel

Antalya Kepez Belediye Başkan vekili Prof.Dr. Refik Emre Altekin seçildi

KEPEZ'DE VEKİL PROF.DR.ALTEKİN Kepez Belediye Meclisi, görevine dönünceye kadar Başkan Mesut Kocagöz’ün yerine Prof.Dr. Refik Emre Altekin’i, başkan vekili seçti.

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası
Yerel

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksek Okulu tarafından 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' düzenlendi. Başkan Topaloğlu, 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' etkinliğinde mangalın başına geçerek öğrencilere kendi elleriyle köfte pişirdi.

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG  göreve hazır
Yaşam

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG göreve hazır

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG olan afet gönüllüsü programına katılan 32 kişi, AFAD eğitim ve tatbikatını başarıyla tamamlayarak GEA Arama Kurtarma ekibinin üyesi oldu.