Adıyaman

Erdoğan; Ata yurdunuzu kalıca olarak terketmeyin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hava ve yol koşulları nedeniyle ilk gün arzu ettiğimiz çalışmayı yapamadık. Adıyaman’dan helallik istiyorum." dedi.

Erdoğan; Ata yurdunuzu kalıca olarak terketmeyin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sarmalı kıyılmış tütündeki yüzde 55 olan ÖTV’yi yarı yarıya indiriyoruz. Böylece üreticilerimiz şirketlere göre ürünlerini pazarlama imkânı bulabilecektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "6 Şubat 04.17'deki o büyük felaketten bu yana 10 bin artçı deprem yaşadık. Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde, üst üste yaşadığımız depremlerin ve artçıların yol açtığı etkilediği şehirlerimizden biri de Adıyaman'dır. Hava ve yol koşulları nedeniyle ilk gün arzu ettiğimiz çalışmayı yapamadık. Adıyaman’dan helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Deprem bölgesinin tamamında 44 bin 374 vatandaşımız vefat ederken, 115 bini aşkın vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. Adıyaman'da çoğu merkezde olmak üzere 6 bin 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

16 bine yakın konteyner

Arama kurtarma çalışmalarının bitmesiyle enkaz kaldırma işlemlerinin hızlandığını belirten Erdoğan, "Aynı şekilde zarar tespit çalışmaları da bitmektedir. Çadır kentlerdeki 4 bin 600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor. 44 binden fazla vatandaşımıza da kendi evlerine yakın yerlerde çadır dağıttık. Adıyaman’da 16 bine yakın konteyner kurmayı planlıyoruz. Kısa sürede isteyen vatandaşlarımızı daha iyi şartlara sahip konteyner, prefabrik alanlara kavuşturacağız" dedi.

"Şehrimizi beraber, yeniden inşa edeceğiz"

Kira tutarını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardıklarını kaydeden Erdoğan, "Hiçbir ayrım yapmaksızın 15 bin lira yardımda bulunuyoruz. Depremde hayatını kaybeden yakınlarına da 100 bin lira veriyoruz. Ülke genelinde ödeme yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı. Adıyaman genelinde altyapı ile sorunlar çözüldü. Onarılan hatlar ve kurulan depolarla su sorunu da hal yoluna sokuldu. Güvenliği olduğu belirlenen yerlere etap etap doğalgaz veriliyor. Adıyaman için hemen şimdi diyerek şehrimizi beraber, yeniden inşa edeceğiz. Yaklaşık 50 bin konut yapacağız. Şubat ayı bitmeden inşası fiilen başlayan konut sayısı 14 bin 500’e ulaştı. Mart ve Nisan aylarından 234 binin daha inşası safhasına geçmiş olacağız. Adıyaman’da Mart ayı içinde yapımına başlayacağımız konut sayısı 30 bini bulacak. Deprem bölgesi genelinde 75 bin 681, Adıyaman’da ise konutu ahırıyla ile 14 bin 400 köy evi yapacağız. Hasar tespit çalışmaları bittiğinde bu rakamı daha da yükselteceğiz" dedi.

"Yeni binaları da aynı sistem ile yapacağız"

TOKİ binalarının depremden yüz akı ile çıktıklarını belirten Erdoğan, "Bunun için yeni binaları da aynı sistem ile yapacağız. Şehirleri ovalardan dağlara doğru taşıyacak bir yerleşim modeli geliştiriyoruz. Zemin sıvılaşması olan bölgelerde kesinlikle yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Her adımımızı şehirlerimizin kültürüne, sanatına, sosyolojisine göre atıyoruz. Eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarına asla yüksek binaya ve yoğunluğa müsaade etmeyeceğiz. Depremde zarar gören şehirlerdeki camilerimizi, kiliselerimizi, kalelerimizi ihya edeceğiz" dedi.

"Dalkavuklara asla kulak vermeyin"

Depremzedelere 'şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin'& çağrısında bulunan Erdoğan, "Yıkılan her konutun yerine daha iyisini yapıp sizlere vereceğiz. Yıkılan her köy ahırın yerine modern ve daha iyisini yapacağız. Daha canlı bir gelecek kurmakta kararlıyız. Bunun için sizlerden ve milletimden 1 yıllık bir süre istiyorum. Bugüne kadar vaatlerimizi nasıl yerine getirdiysek, çözülemez denilen nice sorunun üzerinden nasıl geldiysek depremin yaralarını da 1 yıl içinde saracağımızın sözünü sizlerin huzurunda milletime veriyorum. Van’da Bingöl’de Malatya’da bunları nasıl başardıysak şunu unutmayın ki burada da aynı şekilde bunu başaracağız. Yeter ki birliğimize beraberliğime kardeşliğimize sıkı sıkı sahip çıkalım. Ama dalkavuklara asla kulak asmayın. Bir yandan Kızılay’a AFAD’a saldıran bu dalkavuklara kulak asmayın" dedi.

Tütünde ÖTV müjdesi

Türkiye'nin en önemli tütün üretim merkezi olan Adıyamanlılar'a müjde veren Erdoğan, "Deprem sebebiyle OHAL bölgesindeki illerde faaliyet gösteren sarmalı kıyılmış tütün üreten kooperatiflerimiz için hızlı bir düzenleme yapmayı kararlaştırdık. Sarmalı kıyılmış tütündeki yüzde 55 olan ÖTV’yi yarı yarıya indiriyoruz. Böylece üreticilerimiz şirketlere göre ürünlerini pazarlama imkânı bulabilecektir. Bakanlıklarımızın üzerinde çalıştığı düzenleme birkaç hafta içinde yürürlüğe girecektir" dedi.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bucak'a gelecek mi? Bakın ne söyledi
Yaşam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bucak'a gelecek mi? Bakın ne söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, miting alanında Bucak'a davet edilmesi üzerine Bucakla ilgili bir takım açıklamada bulundu. Bakın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan neler söyledi...

Bucak-Kocaaliler Güney Çevre Yolu Projesi İhaleye Çıkacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan cevapladı
Yaşam

Bucak-Kocaaliler Güney Çevre Yolu Projesi İhaleye Çıkacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan cevapladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Burdur'da yaptığı seçim mitinginde Bucak-Kocaaliler Güney Çevreyolu Projesi'nin 28 Mart 2024 tarihinde ihaleye çıkacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Antalya'da
Yerel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Antalya'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Antalya'da Erdoğan, partisinin Turgut Özal Spor Salonu önünde düzenlenen Antalya mitinginde vatandaşlara hitap etti.

Sehir Hastanesi Antalya’ya Hayırlı olsun
Sağlık

Sehir Hastanesi Antalya’ya Hayırlı olsun

Türkiye’nin 24’üncü Şehir Hastanesi olan Antalya Şehir Hastanesinin resmi açılışı 2 Mart 2024 cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Antalya mitinginden Sonra Bucaklı Cihangir Kahvecisinde Soluklandı
Yerel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Antalya mitinginden Sonra Bucaklı Cihangir Kahvecisinde Soluklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Antalya mitinginden hemen sonra Cihangir Kahvecisinde soluk aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 2 MART’TA ANTALYA’YA GELİYOR
Yerel

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 2 MART’TA ANTALYA’YA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mart Cumartesi günü Antalya’ya bir ziyaret gerçekleştirecek.