Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak

Yükselen enflasyonla birlikte geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin gözleri yapılacak olan emekli maaşları zammına çevrildi. İlk 6 aylık enflasyon oranı ile emekli maaşlarına yapılacak zam netleşecek.

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak

2024 yılı emekli maaş zammı, enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. Mayıs ve Haziran aylarında enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte ilk 6 aylık enflasyon oranı netleşecek ve buna göre emekli maaşlarına yapılacak zam oranı da ortaya çıkacak. Uzmanlar, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında olacağını tahmin ediyor.

Mayıs ayında enflasyon rakamları açıklanacak. Ekonomi yönetimi, Mayıs ayında enflasyonun pik yapacağını ve sonrasında düşüşe geçeceğini belirtti. 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyonu ile yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon rakamları netleşecek.

AHMET KURTULUŞ: YÜZDE 25-30 BANDINDA OLACAK

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, Nisan ayı enflasyonunun 18,72 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Kurtuluş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Mayıs ayı enflasyonunun yüksek beklendiğini belirttiğini ifade etti. Haziran ayı ile birlikte enflasyonda hissedilir ölçüde düşüş yaşanacağını söyledi. "6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 25 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi. Emekli maaşlarına yüzde 25 enflasyon farkı verileceğini veya yüzde 5 ilave refah payı ile yüzde 30 zam yapılacağını belirtti. En düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesinden 12 bin 500 TL’ye çıkacağını değerlendirdi.

MUHAMMET BAYRAM: YÜZDE 50 BEKLENTİSİ

Ekonomist Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesinde olduğunu ve düşük kaldığını belirtti. Bayram, en düşük emekli maaşına yüzde 30 değil daha fazla oranda zam yapılacağını düşünüyor. Bayram, "En düşük emekli maaşına yüzde 50 zam yapılarak 15 bin TL seviyesinde belirlenmesini tahmin ediyorum" dedi. EYT ile birlikte emeklilik sisteminin dengesi bozulduğunu ve Hazineye ciddi bir yük getirdiğini belirtti. Devletin her zaman emeklilere enflasyondan daha fazla artış yaptığını hatırlattı. Bayram, 10 bin TL olan en düşük emekli maaşı 15 bin TL’ye yükseltilirse asgari ücretle aradaki makasın kapanacağını söyledi.

EMİN YILMAZ: 6 AYLIK ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 25,46

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, emekli maaş farklarının yasal olarak enflasyon verisi üzerinden hesaplandığını belirtti. Ocak-Nisan enflasyon verisinin yüzde 18,72 olarak açıklandığını hatırlattı. Yılmaz, Mayıs ve Haziran enflasyon verilerinin açıklanması gerektiğini söyledi. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, Mayıs ayında enflasyonun yüzde 3,04, Haziran ayında yüzde 2,56 olarak tahmin edildiğini belirtti. Yılmaz, Ocak-Haziran dönemi enflasyon tahmininin yüzde 25,46 olarak hesaplandığını ifade etti. Emekli Sandığı emeklilerine yüzde 20 oranında zam açıklanacağını tahmin etti. Bütün emeklilere yüzde 25,46 zam verileceği ve ekstra olarak yüzde 5 ile 10 arası refah payı verilmesinin gündemde olabileceğini belirtti. Yılmaz, 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşının 12 bin 500 ile 15 bin TL arasında bir rakama getirileceğini düşündüğünü söyledi.

kaynak: halk tv

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Bucak'ta kaza araç köprüde asılı kaldı
Yerel

Bucak'ta kaza araç köprüde asılı kaldı

Burdur Bucak'ta trafik kazası meydana geldi. Burdur'un Bucak ilçesinde otomobil ile çarpışan hafif ticari aracın köprüde asılı kalması sonucu itfaiye tarafından kurtarılan 3 yaralı hastaneye kaldırıldı.

Yapay zeka Bilecik'in en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?
Yaşam

Yapay zeka Bilecik'in en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?

Bilecik'in en güzel ilçesi belli oldu. Bir medya ajansı, yapay zeka arama motoruna Türkiye'nin en güzel ilçelerini belirlemesi için talimat verdi. Yapay zeka tarafından yapılan detaylı analizler sonucunda Bilecik'in en güzel ilçesinin Bozüyük olduğu ortaya çıktı.

Yapay zeka Zonguldak'ın en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?
Yaşam

Yapay zeka Zonguldak'ın en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?

Teknolojinin hızla ilerlemesi, çeşitli alanlarda yenilikçi çözümler sunarak hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Bu kez, bir medya ajansı, yapay zeka arama motorunu kullanarak Türkiye'nin en güzel ilçelerini belirlemek için bir çalışma başlattı.

Yapay zeka Kütahya'nın en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?
Yaşam

Yapay zeka Kütahya'nın en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?

Yapay zeka tarafından yapılan bir çalışma ile, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi en güzel ilçe olarak seçildi.

Yapay zeka Ağrı'nın en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?
Yaşam

Yapay zeka Ağrı'nın en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?

Türkiye'nin nadide şehirlerinden olan Ağrı’nın en güzel ilçesi neresi? Bu sorunun yanıtını yapay zekaya sorduk. Bu sorunun yanıtı Doğubeyazıt oldu. İşte tüm ayrıntılar…

Yapay zeka Hatay'ın en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?
Yaşam

Yapay zeka Hatay'ın en güzel ilçesini açıkladı! Sizin ilçeniz hangisi?

Son yıllarda yapay zeka teknolojileri, birçok alanda olduğu gibi turizmde de fark yaratmaya devam ediyor