Isparta / Eğirdir (Eğridir)

Eğirdir Koşullarında 'Kuzu Göbeği' mantarı denemesi başladı

Başkan Veli GÖK; ‘Üreticimize, çiftçimize tarımsal faaliyette fayda sağlamak istiyoruz.’ dedi.

Eğirdir Koşullarında 'Kuzu Göbeği' mantarı denemesi başladı

Isparta’nın Eğirdir İlçesinde ‘Kuzugöbeği’ mantarı denemesi bugün gerçekleşti. Mersin Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Eğirdir Belediyesi işbirliği ile Eğidir’de denemesi yapılan ‘Kuzugöbeği’ mantarından Nisan ve Mayıs aylarında başarılı sonuç alınması bekleniyor.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök yaptığı açıklamada; ‘Ülkemizde kişi başına düşen arazi miktarı diğer bölgelerle kıyasladığımızda daha az olduğu için Eğirdir’de kişi başına ortalama 6 dekar gibi tarımsal faaliyette bulunuluyor. Dolayısıyla elmacılığın yanında ek gelir kaynaklarına da ihtiyaç var. Bunu bir dönem ‘Kültür Mantarcılığı’ ile ilçemizde başlamıştık. Şu anda 800 ailemiz bu anlamda üretim yapıyor, 2022 yılı sonunda 15 bin ton üretimle ve 3 bin kişi istihdam sağlıyor. Yeni ürünlerle bunu devam ettirme amacındayız. Dar ve küçük alanda tarımsal faaliyette nasıl para kazanılır düşüncesi ile Mersin’deki Araştırma Enstitümüzün yapmış olduğu bir çalışmayı bizde ilçemizde bir deneyim yapıp belki bundan sonraki süreçte bölgemizdeki çiftçilerimize de önerebilir hale geliriz, inşallah buda bölge halkının ekonomisine tarımsal faaliyetlerde katkı sağlar diye düşünüyoruz. Üniversitelerimizin, Araştırma Enstitülerimizin bizim için çok önemli olduğunu biliyoruz. Üreticilerimize, çiftçilerimize tarımsal faaliyetlerde katkı sağlamak istiyoruz, ülkemiz tarımındaki bilgileri ve deneyimleri çiftçilerimizle buluşturup, bu yapılacak faaliyetlerle kırsalda yerinde çözümler ile bölge insanımıza fayda getirmeyi planlıyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Mersin’in Erdemli İlçesinde faaliyetini sürdüren ve Türkiye’de ilk defa yetiştirilmeye başlanan ‘Kuzugöbeği’ mantarcılığı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde başarıyla denemesi yapılmıştı. Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök ve Teknik ekibi de geçtiğimiz ay Mersin’in Erdemli İlçesine teknik gezi düzenlemişti.
Bugün ise Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Araştırmacı Dr. Atilla Ata ilçemize geldi.
Eğirdir Park ve Bahçeler Biriminde bir alanda ‘Kuzugöbeği’ mantarının ilk denemesi yapılarak mantar fidanı toprakla buluştu.
Araştırmacı Dr. Atilla Ata yaptığı açıklamada; ‘Şu an Eğirdir koşullarında ‘Kuzugöbeği’ mantarı denemesi ve kurulmasını gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz Nisan veya Mayıs aylarında bu araziden ‘Kuzugöbeği’ni elde etmek. Biliyorsunuz ‘Kuzugöbeği’ çok değerli bir mantar. Hem insan sağlığında ilaç olarak kullanılan, aynı zaman da da mutfaklarda vazgeçilmez bir gıda. Biz bu çalışmalarla bu mantarın bulunurluluğunu artırmaya çalışıyoruz. Eğirdir koşullarında bu yıl denemesinin gerçekleştiriyoruz, iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz.’ İfadelerini kullandı.
Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, " bizlere yardımcı olan ve her türlü desteği sağlayan teknik ekiplerimizle bilgi paylaşımını koordine eden başta Erdemli Kaymakamı Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu’na, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü’ye ve Eğirdir’e gelerek bizlere destek veren Araştırmacı Dr. Atilla Ata’ya çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Kuyucak Köyü, lavanta tarlaları, ekrandan taşan o güzel kokular… 
İş Dünyası

Kuyucak Köyü, lavanta tarlaları, ekrandan taşan o güzel kokular… 

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü, Türkiye'nin en önemli lavanta üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Bu köy, Isparta şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre, Süleyman Demirel Havalimanı'na ise 25 kilometre mesafede bulunuyor

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 22 Nisan elektrik kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 22 Nisan elektrik kesintisi yaşanacak yerler

Isparta'da 22 Nisan 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Isparta'da yarın elektrikler kesilecek mi? Isparta'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 19 Nisan elektrik kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 19 Nisan elektrik kesintisi yaşanacak yerler

Isparta'da 19 Nisan 2024 Cuma günü elektrik kesintisi var mı? Isparta'da yarın elektrikler kesilecek mi? Isparta'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Isparta'da Gece kulübünde cinayet, ortalık savaş alanına döndü 1 ölü
Yerel

Isparta'da Gece kulübünde cinayet, ortalık savaş alanına döndü 1 ölü

Gece kulübünde cinayet, ortalık savaş alanına döndü Isparta’da gece kulübünde iki kişi arasında çıkan silahlı kavgada bir kişi Mehmet Çuhadar hayatını kaybetti. İşte detaylar...

Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Başkanı  Ali Göçer, görevi devraldı 
Yerel

Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Başkanı  Ali Göçer, görevi devraldı 

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Şarkikaraağaç Belediye Başkanı seçilen Ali Göçer, mazbatasını aldıktan sonra görevi geçmiş dönem Belediye Başkanı İsa Çarkacı’dan devraldı.

elektrik akımına kapılan Akif Dinçer hayatını kaybetti
Yaşam

elektrik akımına kapılan Akif Dinçer hayatını kaybetti

Elektrik akımına kapılan Aslen Eğirdir Ağılköy’lü olan Akif Dinçer’in evli ve 3 çocuk babası olduğu ve Eğirdir TEDAŞ İşletme Şefliği’nde görev yaptığı öğrenildi.