Arpa Fiyatları Ne Kadar Olacak

Arpa fiyatları bu yıl ne kadar oldu? Arpa fiyatları arttı mı ? Sizin için makarnalık ve yemlik güncel arpa fiyatlarını derledik.

Arpa Fiyatları Ne Kadar Olacak

Tarım, bir ülkenin kalkınmasında hayati bir rol oynar. Özellikle hububat alanında kendine yeterli olabilen ülkeler, ekonomik olarak büyük avantajlar elde eder. İthalat ve ihracat dengesinin sağlanması ve ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar, bu avantajı daha da pekiştirir.2024 yılı baz alındığında, ekonomik dalgalanmalar, doğal afetler ve iklim değişiklikleri arpa fiyatlarını etkilemektedir. Peki, arpa fiyatları 2024 yılında ne kadar oldu? Güncel fiyatları listeledik…

Arpa Fiyatları 2024
2024 yılı arpa fiyatları birçok faktörün etkisiyle oldukça dalgalı bir seyir izlemektedir.

TMO arpa fiyatları üzerinden inceleyecek olursak Türkiye'deki ortalama güncel arpa fiyatları 2024 yılı için şu şekildedir:

Makarnalık Arpa: Ton başına 7.500 TL - 8.500 TL

Yemlik Arpa: Ton başına 6.500 TL - 7.500 TL

Ancak, bu fiyatlar bölgeye, arpanın kalitesine ve türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde arpa fiyatları diğer bölgelere göre biraz daha yüksek olabilmektedir.

Yıllara Göre Arpa Fiyatları
Arpa fiyatları, son yıllarda oldukça önemli bir değişim göstermiştir. 2019 yılında ton başına ortalama 2.400 TL olan makarnalık arpa fiyatları, 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla 7.500 - 8.500 TL seviyesine ulaşmıştır.

Yemlik arpa fiyatlarında da benzer bir durum söz konusudur. 2019 yılında ton başına 2.200 TL olan yemlik arpa fiyatları, 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla 6.500 - 7.500 TL seviyesine yükselmiştir. Bu fiyatları tablo halinde inceleyelim.

Yıl Ortalama Fiyat

2019 2.200 TL

2020 2.500 TL

2021 3.200 TL

2022 4.500 TL

2023 6.000 TL

2024 (Mayıs) 7.500 TL

2019 yılında ortalama 1 kilo arpa fiyatı 2,30 TL iken, arpa fiyatları 2024 yılında 7,50 TL seviyesine yükselmiştir. Bu da son beş yılda arpa fiyatlarında yaklaşık üç kat artış olduğunu göstermektedir.

Bu fiyat artışlarının arkasında yatan birçok faktör bulunmaktadır. Küresel tahıl arzındaki dalgalanmalar, artan talep, maliyet artışları ve giriş-çıkış politikaları bu faktörlerden sadece birkaçıdır.

2024 Arpa Taban Fiyatı Ne Kadar?
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), her yıl arpa alım fiyatları için bir alım fiyatı belirlemektedir. Bu fiyat, ton başına belirlenir ve bölgelere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Arpa fiyatları 2024 yılı Mayıs ayı için TMO'nun belirlediği fiyatlar şu şekildedir.

Makarnalık Arpa: Ton başına 7.925 TL

Yemlik Arpa: Ton başına 7.725 TL

Bu fiyatlar, taban fiyat olarak kabul edilebilir. Ancak, piyasa fiyatları TMO'nun alım fiyatlarından daha yüksek olabilir. Bölgesel fiyat farklılıkları da göz önünde bulundurulmalıdır.

kaynak: Manisa Kulis Haber

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal öğrencilerle ‘iklim krizi’ başlıklı söyleşide bir araya geldi.
Yerel

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal öğrencilerle ‘iklim krizi’ başlıklı söyleşide bir araya geldi.

Antalya’da Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Meltem Kampüs Etüt Merkezi bahçesinde gençlerle buluşmasında “Antalya’nın ilk inovasyon merkezini kuran belediyeyiz. Bütün yeni fikirler, yeni girişimler için bir yuva orası” dedi.

Refüje çarparak takla atan aracın sürücüsü yaralandı
Yerel

Refüje çarparak takla atan aracın sürücüsü yaralandı

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde orta refüje çarpan araç takla attı

Buğday ve arpa fiyatlarında son durum: Ekmeklik buğdayda rekor artış
Türkiye

Buğday ve arpa fiyatlarında son durum: Ekmeklik buğdayda rekor artış

TOBB tarafından açıklanan güncel listeye göre, ekmeklik buğday fiyatlarında önemli bir artış yaşandı. Ekmeklik beyaz sert Anadolu buğdayının tonu 8 bin 703 liraya yükselerek rekor kırdı.

Kars Arpaçay kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Muhammed Burak Akköz kimdir?
Yerel

Kars Arpaçay kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Muhammed Burak Akköz kimdir?

Arpaçay ilçe Kaymakamı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile değişti. Kırıkkale Delice Kaymakamı Muhammed Burak Akköz , Kars Arpaçay Kaymakamı olarak atandı.

Antalya Korkuteli İlçesinde Arpa Buğday Hasadı Başladı
Yerel

Antalya Korkuteli İlçesinde Arpa Buğday Hasadı Başladı

Korkuteli’nde son günlerde yağışların kesilmesi ve havaların ısınmasıyla hasat başladı. Ova mahallelerde yılın ilk buğday ve arpa hasadı yapıldı.

Buğday ve arpa fiyatlarını Erdoğan açıkladı
Yerel

Buğday ve arpa fiyatlarını Erdoğan açıkladı

4 saat 10 dakika süren Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buğday ve arpa fiyatlarını duyurdu.