Araç sahipleri bu habere kızabilir

Resmi gazetede duyurulan kararla araç sahiplerine kötü haber geldi. Kararla birlikte yeni zamlar da kendisini gösterdi.

Araç sahipleri bu habere kızabilir

Artan enflasyon ve genel zamların etkisiyle, vatandaşlar zorlu bir döneme girdi. Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, kasko ve poliçe ücretlerindeki yükselişlerle birlikte araç sahiplerini büyük ölçüde etkiledi ve birçok kişi bu durumdan oldukça rahatsız oldu.

Bu zam yağmuru devam ederken, araç sahiplerini daha da üzecek bir haber geldi. 29 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete'de, araç muayeneleriyle ilgili önemli bir karar duyuruldu ve bu karara göre TÜVTÜRK, yeni bir döneme giriş yapacak.

Cumhurbaşkanlığı'nın kararıyla, TÜVTÜRK tarafından yürütülen motorlu araçların teknik şartlara uygunluğunun tespiti için yapılan araç muayeneleri hizmeti, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından özelleştirilecek. Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki araç muayene hizmeti, özelleştirme sürecine dahil edildi. Bu süreçte işletme hakkı verilmesi, mülkiyetin gayri ayni hakların tesisi, gelir ortaklığı modeli ve diğer uygun hukuki adımların kullanılması tahmin ediliyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ihale dokümanlarında ve sözleşmelerde yer alacak hususları birlikte belirleyecek. Kamu hizmetinin kesintisiz devamını sağlamak amacıyla, özelleştirme işlemlerinin 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor.

Karar, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'un 3. maddesi ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 8. maddesi uyarınca alındı.

2021 yılında yapılan düzenleme ile araç muayene ihalesi için imtiyaz sözleşmesinin bitiş tarihinden en az 5 yıl önce gerekli plan, proje ve altyapı çalışmalarının başlatıldı. Yeni ihalenin en geç 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması kararlaştırıldı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın araç muayene hizmetlerini özelleştirme kapsam ve programına dahil etmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

SON TARİH 15 AĞUSTOS 2027

2021 yılındaki düzenlemeyle, araç muayene ihalesi için imtiyaz sözleşmesinin bitişinden en az 5 yıl önce planlama, proje ve altyapı çalışmalarının başlatılması ve yeni ihalenin en geç 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması gerektiği belirlendi.

2024 YILI ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ

2024'te geçerli olan araç muayene ücretleri şöyle:

Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için 927,60 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork ve arazi taşıtları için 1.821,60 TL; kamyon, tır, çekici ve otobüsler için ise 2.432,40 liradır. Özelleştirmeyle birlikte, bu ücretlerin artması öngörülüyor.

kaynak: gün boyu gazetesi

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

AK Parti'nin yeni düzenlemesi ile  15 bin metruk araç satılıyor
Yerel

AK Parti'nin yeni düzenlemesi ile 15 bin metruk araç satılıyor

AK Parti'nin yeni düzenlemesi ile Yediemin Otoparklarında bulunan 15 bin metruk araç 5 yıl içinde satılacak. Araçlardan elde edilen gelirle borçlar ödenecek ve ekonomiye katkı sağlanacak. İşte detaylar...

İkinci el araç piyasası ne durumda?
Yerel

İkinci el araç piyasası ne durumda?

Sıfır araç fiyatlarındaki düşüşler ikinci el piyasayı nasıl etkiledi? İkinci el araç fiyatları düşecek mi? 30 yıllık tecrübeli galerici esnafları ne diyor? Detaylar haberimizde...

Antalya trafik kazası! 1 yaralı
Yaşam

Antalya trafik kazası! 1 yaralı

Antalya'nın Serik ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu meydana gelen kazada araç direğe çarpıp devrildi. Kazada 1 kişi yaralandı.

Antalya'daki araç sayısı belli oldu
Yaşam

Antalya'daki araç sayısı belli oldu

Antalya'da araç sayısı hızla artıyor! 2024 Mayıs ayı itibarıyla Antalya'da kaç tane otomobil ve diğer araçlar var? İşte Antalya, Burdur ve Isparta'daki araç sayısı...

Burdur'da Polisten Çalıntı Araçla Kaçan Ehliyetsiz  gence 82 bin TL Ceza Kesildi
Yerel

Burdur'da Polisten Çalıntı Araçla Kaçan Ehliyetsiz gence 82 bin TL Ceza Kesildi

Burdur’da bir aracın çalındığı ihbarı üzerine harekete geçen polis ekipleri, 17 yaşındaki sürücünün peşine düştü. Yaşanan kovalamacada kaza yapıp yaya olarak kaçmaya çalışırken yakalanan gence 82 bin TL para cezası uygulandı.

Burdur trafik kazası! Yaşlı çift yaralandı
Yaşam

Burdur trafik kazası! Yaşlı çift yaralandı

Burdur'da meydana gelen kazada direksiyon hakimiyetini kaybeden hafif ticari araç takla atıp şarampole devrildi. Detaylar burada...