2024 asgari ücreti için bekleyiş devam ediyor

2024 asgari ücreti için son toplantı bu hafta yapılacak. Bu hafta Emekliler, işçiler, EYT'liler ve emekli olmak isteyenleri yakından ilgilendiren kararlar bekleniyor...

2024 asgari ücreti için bekleyiş devam ediyor

Emekliler, işçiler, EYT'liler ve emekli olmak isteyenler için 2023 yılının son haftasında alınacak kararlar ve yapmanız gerekenler

2023 yılının son haftası milyonlarca vatandaş için önemli kararlar ve tarihler açısından kritik bir dönem olacak. Emekliler, işçiler, EYT'liler ve emekli olmak isteyenler için bu hafta sonuna kadar yapılacaklar ve dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde:

Asgari ücret

2024 yılında geçerli olacak asgari ücret için son toplantı yapılacak. İlk iki toplantıda yapılan görüşmelere göre asgari ücreti belirleyecek en önemli veri enflasyon olacak. Buna göre de yüzde 40'dan başlayarak yüzde 50'ye uzanan bir artış söz konusu olacak. Burada yüzde 45 artış ile net asgari ücret 16.500 lirayı geçerken yüzde 50 artış ile 17 bin lirayı geçmiş olacak. Edinilen bilgilere göre yüzde 45 artış ile net asgari ücretin 16.500 TL olması bekleniyor. Belirlenecek asgari ücret 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Asgari ücretin en geç 31 Aralık'ta resmi gazetede yayımlanması gerekiyor.

İkramiyeler

Çalışmayan emeklilere ödenen 5000 TL'lik bu yıla özgün ikramiyenin kapsamı genişletildi. Kalan 4.7 milyon emekli de bu ikramiyeyi alacak. Şimdiye kadar 10 milyondan fazla emekliye 44 milyar liranın üzerinde ödeme yapılırken kalan 4.7 milyon emekliye de 24 milyar lira ödenecek. Söz konusu ödemelerle ilgili yasal düzenleme Salı gününden itibaren Meclis'te görüşülecek ve yürürlüğe girecek. Ödemelerin yıl sonuna yetiştirilmesi söz konusu. Yetişmediği takdirde Ocak ayının ilk haftası paralar hesaplara yatırılacak.

Emeklinin zam beklentisi

16 milyon emekli ve 4.5 milyon kamu çalışanının 2024 yılının ilk 6 ayı için alacakları zam oranları da bu hafta sonunda belli olacak. 3 Ocak'ta açıklanacak Aralık enflasyonu sonrasında SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon artışı alırken memurlar ve memur emeklileri de enflasyon farkı ve toplu sözleşme artışı alacak. 6 aylık enflasyonun yüzde 38 civarında çıkması bekleniyor. Bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışını belirlerken memurlar ve memur emeklilerinin farkı da yüzde 29'u geçecek. Toplu sözleşme ile birlikte artış yüzde 49'u geçecek. Enflasyon artışının dışında emeklilere ve kamu çalışanlarına refah payı verilmesi, taban maaşın artırılması, kök maaşlara kademeli seyyanen artış yapılması da gündemdeki formüller.

Emekli olacaklar dikkat

Aralık ayının son haftası emeklilik için prim satın alacaklar için de kritik tarih. Askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanması yapacakların ödeyecekleri paralar brüt asgari ücretin yüzde 32'si üzerinden hesaplanıyor. Aralık ayının sonuna kadar borçlanma başvurusunda bulunacak olanlar bu yılki asgari ücret üzerinden ödemelerini gerçekleştirecek. Ocak ayında başvuranlar ise yüzde 45-50 artması beklenen yeni asgari ücrete göre ödeme yapacak. Bu da 70 bin lirayı bulan fazla ödeme anlamına geliyor. O yüzden bu hafta sonuna kadar başvurunuzu yapıp ödeme emrini beklemek size kazandıracak.

Dilekçeler ne zaman verilmeli

Aralık ayının son haftasında emeklilik dilekçesi vermek isteyenler için de iki formül bulunuyor. Eğer kıdem tazminatı alacaklarsa Ocak ayını beklemekte fayda var. Çalışmıyorlarsa bu ay dilekçe verildiğinde Ocak ayında maaş alırken Ocak ayında dilekçe verildiğinde Şubat ayında maaş alınacak ve 1 maaş kaçırılacak. Ancak enflasyon ve büyüme hızına bakıldığında Ocak ayında dilekçe verenlerin güncelleme katsayıları biraz daha fazla olacak.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Burdur'da ev alevlere teslim oldu
Yaşam

Burdur'da ev alevlere teslim oldu

Burdur merkeze bağlı Kocapınar köyünde çıkan yangında boş kerpiç ev yanarak kullanılamaz hale geldi.

İzmir elektrik kesintisi! 22 Nisan İzmir'de elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Yerel

İzmir elektrik kesintisi! 22 Nisan İzmir'de elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

İzmir'de 22 Nisan 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? İzmir ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? İzmir'de yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Ankara su kesintisi! 22 Nisan Ankara su kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

Ankara su kesintisi! 22 Nisan Ankara su kesintisi yaşanacak yerler

22 Nisan Pazar Ankara'da su kesintisi yaşanacak ilçeler ve tahmini süreleri açıklandı. Cevapları burada. Su kesintilerini öğrenmek için detayları inceleyin.

İstanbul su kesintisi! İstanbul 22 Nisan su kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

İstanbul su kesintisi! İstanbul 22 Nisan su kesintisi yaşanacak yerler

22 Nisan Pazar günü İstanbul'daki su kesintilerini sizler için derledik. Peki bugün İstanbul'un hangi ilçelerinde sular kesilecek? İşte ilçeler ve suların geleceği saatler

Muğla elektrik kesintisi! 22 Nisan Muğla elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Yerel

Muğla elektrik kesintisi! 22 Nisan Muğla elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

Muğla'da 22 Nisan 2024 Pazartesi Günü elektrik kesintisi var mı? Muğla'da yarın elektrikler kesilecek mi? Muğla'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

İstanbul elektrik kesintisi! 22 Nisan İstanbul'da elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Yerel

İstanbul elektrik kesintisi! 22 Nisan İstanbul'da elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

İstanbul'da 22 Nisan 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? İstanbul'da yarın elektrikler kesilecek mi? İstanbul'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..