Şap hastalığı sonrası kapatılmıştı! İlk vaka görüldü

Şap hastalığının görülmesi ile birlikte Burdur dahil birçok ilde hayvan pazarları tedbiren kapatılmıştı. Türkiye'de İlk şap hastalığı vakası görüldü.

Şap hastalığı sonrası kapatılmıştı! İlk vaka görüldü

Isparta Burdur Denizli ve bir çok ilde hayvan pazarları Irak'ta ortaya çıkan şap hastalığına tedbir olarak kapatılmıştı. Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı, Irak'ta ortaya çıkan, besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vakanın Türkiye'de tespit edildiğini, 8 işletmede kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Irak'ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir. Enstitümüzce, bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalara ivedilikle başlanmış, il müdürlüklerimizin yanı sıra tüm paydaşlar konuyla ilgili uyarılmıştır. Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir. Halihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır" denildi.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne (DSÖ) 8 Mart'ta gerekli bildirimde bulunulduğu kaydedilerek, "Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir. Bu gelişmeler üzerine toplanan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınmış olup, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur. SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin tüm gelişmeler ilk andan itibaren Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Ülkemizde ilk defa görülen bu serotipe karşı ivedilikle aşı üretimini tamamlayan Bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için gerekli çalışmaları süratle yürütmektedir" açıklaması yapıldı.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Burdur'da alarm verilmişti; şap hastalığı tedbirleri artırıldı
Yerel

Burdur'da alarm verilmişti; şap hastalığı tedbirleri artırıldı

Burdur'da görülen şap hastalığı sonrasında çevre illerde olduğu gibi Burdur'da da hayvan pazarı kapatılmıştı.

Bucak'ta şap hastalığı ile mücadele
Yerel

Bucak'ta şap hastalığı ile mücadele

Burdur'un Bucak ilçesinde şap hastalığı nedeniyle İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri sahada çalışmalarını sürdürüyor.

Burdur Çavdır'da da hayvan pazarı kapatıldı
Yerel

Burdur Çavdır'da da hayvan pazarı kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da şap hastalığı görüldüğünün açıklanmasının ardından Burdur'un Çavdır ilçesinde hayvan pazarı kapatıldı.

Burdurda şap hastalığı görüldü Pazar kapatıldı
Yerel

Burdurda şap hastalığı görüldü Pazar kapatıldı

Geçtiğimiz günlerde Isparta'da görülen şap hastalığının ardından Burdur'da da hayvan pazarı kapatıldı.

şap hastalığı nedeniyle Kayseri, Sivas ve Tokat illerinde canlı hayvan pazarları kapatıldı.
Türkiye

şap hastalığı nedeniyle Kayseri, Sivas ve Tokat illerinde canlı hayvan pazarları kapatıldı.

Büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle Kayseri, Sivas ve Tokat illerinde canlı hayvan pazarları kapatıldı.

Şap aşısı Antalya'da uygulanıyor
Sağlık

Şap aşısı Antalya'da uygulanıyor

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde SAT-2 serotipi hastalığı sonrası büyükbaş hayvanlara aşı yapılmasına başlandı.