Antalya / Akseki

Onlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyor

Antalya’nın Akseki ilçesi Gidengelmez Dağları’ndaki yaban keçileri soğuk havada yiyecek bulmakta zorlanınca her yıl olduğu gibi otlamak için dağın eteğindeki Değirmenlik Mahallesi’ne kadar indi.

Onlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyor

Antalya’nın Akseki ilçesi Gidengelmez Dağları’ndaki yaban keçileri soğuk havada yiyecek bulmakta zorlanınca her yıl olduğu gibi otlamak için dağın eteğindeki Değirmenlik Mahallesi’ne kadar indi. Mahalleli tarafından korunan keçiler, gündüz otladıktan sonra akşam mahalleden ayrılıyor.
Akseki’nin en uzak mahallelerinden biri olan, milli park niteliğindeki Gidengelmez Dağları’nın batısına kurulu Değirmenlik Mahallesi’nin sakinleri, kış mevsiminde farklı misafirleri ağırlıyor. Avlanılması ve evcilleştirilmesi yasak olan dağ keçileri, soğuk havalarda yiyecek bulmakta güçlük çektikleri için artık şehir merkezlerine iniyor. Yaban Hayatını Koruma Sahası'ndaki Gidengelmez Dağları’nda kaçak avlanmaya izin verilmemesi, koruma altındaki bölgede ateşli silahlarla atış yapılmasının önüne geçilmesiyle kendilerini güvende hisseden yaban keçileri, dağın yüksek kesimlerinin karla kaplanması nedeniyle Gidengelmez Dağları’nın eteklerinde bulunan Değirmenlik köyünün arazilerine ve hatta köydeki evlerin bahçelerine kadar gelerek otlanıyorlar. Genellikle sabah saatlerinde köye inen yaban keçileri, hava kararmadan yeniden yaşam alanlarına dönüyor. Keçiler mahallede köylülerin evlerinin önündeki bahçelerde ekili çilekleri yerken, kent dışından yaban keçilerini görmek ve fotoğraflamak isteyenler köyü ziyaret ediyor.

“Gelecekleri günü özlemle bekleriz”

Değirmenlik Mahallesi'nde yaşayan Ramazan Arslan, her yıl olduğu gibi yaban keçilerini köylerinde ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Bölge insanının kendilerini koruduklarını bildikleri için hayvanların kendini güvende hissettiğini ve köyün kenarlarında yayıldıklarını söyleyen Arslan, “Her yıl keçilerin köye inmesini özlemle bekliyoruz. Onlar mahalle halkımızla iç içe yaşıyorlar. Köy halkı bu hayvanları çok seviyor. Hayvanlar çok rahat bir şekilde köyümüzün içine kadar evlerimizin önüne kadar geliyorlar. Bahçelerimize giriyorlar. Hatta bahçelere kadar gelerek otlanıyorlar. Çünkü yaban keçileri kendilerini güvende hissediyorlar. Bahçelerimizdeki otları yiyorlar” dedi.

“Kaçak avcılara göz açtırmayız”

Gidengelmez Dağları’ndaki yaban keçilerini tüm mahalle halkı ile birlikte koruduklarını, yaban keçilerinin korunması ve sayılarının artması için tüm mahalleli olarak çaba sarf ettiklerini dile getiren Arslan, “Mahalle halkı olarak kaçak avcılara göz açtırmıyoruz. Yaban keçisinin yıl boyunca her türlü avlanmasının yasaktır. Buraya kaçak avcı giremez. Halkımız dışardan gelen yabancıları hemen tanır. Kaçak avcıyı gördüğü anda köylümüz tarafından av koruma ekiplerine hemen haber verir. Kimse burada kaçak av yapamaz. Sadece av turizmi çerçevesinde çıkarılan envantere göre avlanmaya izin veriliyor. Hafta sonları Antalya, Konya gibi illerden bu hayvanları izlemeye geliyorlar. Fotoğraf sanatçıları gelip fotoğraf çekiyorlar” diye konuştu.

“Sabah saatlerinde inip, akşam saatlerinde dönüyorlar”

Yaban keçileri en ufak bir sesten bile kaçmasına rağmen artık köylüler tarafından onlara zarar gelmeyeceğini bildiklerini kaydeden Arslan, ”Sabah saatlerinde saat 09.00-10.00 gibi bahçelere inip, akşamüzeri saat 15.00 gibi hava kararmadan yuvalarına dönüyorlar. Bölgede kaçak av yaptırmıyoruz. Köydeki köpeklerin de keçilere zarar vermemeleri için uğraş veriyoruz. Tüm mahalle halkı bu konuda oldukça duyarlı. Yaban keçilerinin korunması ve sayılarının artması için çabalıyoruz” dedi.

Onlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyorOnlar mahallenin ürkek misafirleri; Vatandaşlar mutlu oluyor

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Yaban keçileri Burdur'u sevdi üremeye başladı
Yerel

Yaban keçileri Burdur'u sevdi üremeye başladı

Burdur’da 2022 yılının Ocak ayında doğaya salınan yaban keçileri yavrulamaya başladı. Yavru yaban keçileri fotokopan ile görüntülendi.

Dışarıdan geldiler Burdur'u çok sevdiler
Yerel

Dışarıdan geldiler Burdur'u çok sevdiler

Doğal bir alandan yakalanarak başka bir doğal alana nakledilen ve yerleştirilen yaban keçilerinin yeni yaşam alanlarında ürediği tespit edildi. Detaylar haberimizde...

İYİ Parti Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi adayı Kadriye Aslı Göncü'ye sevgi seli
Yerel

İYİ Parti Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi adayı Kadriye Aslı Göncü'ye sevgi seli

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde İYİ Parti'nin Belediye Meclis Üyesi adayı Kadriye Aslı Göncü, seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Sahte Para ile Hayvan Alan dolandırıcılar tutuklandı
Yerel

Sahte Para ile Hayvan Alan dolandırıcılar tutuklandı

Burdur ili Çavdır ilçesinde hayvan pazarında aldıkları 4 adet hayvan karşılığı verdikleri para sahte çıktı

İnmede erken tanı hayat kurtarır
Sağlık

İnmede erken tanı hayat kurtarır

İnme belirtileri” İnme belirtilerini sıralayan Doç. Dr. Türkel, “Vücudun tek tarafında yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve/veya kuvvet kaybı, bilinç bulanıklığı veya konuşma ve/veya anlama güçlüğü, yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ve koordinasyon kaybı, tek veya çift taraflı görme kaybı, şiddetli baş ağrısı. Bu belirtiler aniden ortaya çıkarsa

Burdur'da İlk Parkinson Tedavisi!
Yerel

Burdur'da İlk Parkinson Tedavisi!

Burdur'da bir ilk! Bucak Devlet Hastanesinde uygulandı. Bucak Devlet Hastanesi, Burdur'da ilk kez uygulanan etkin Parkinson tedavi seçeneklerini duyurdu. Sanal asistan Dr. Meltem aracılığıyla hastalara detaylı bilgi veriliyor.