Tuncay Epçeliden

MULTİPLE SCLEROZİS HASTALIĞI : MS

Uzman doktor Tuncay Epçeliden'in 'MULTİPLE SCLEROZİS HASTALIĞI : MS' adlı köşe yazısı

MS Nedir?
Multipl Skleroz (MS), Merkezi sinir sisteminde, sinir liflerinin çevreleyen kılıfın (myelin) kaybı ile giden, 20-40 yaş arasında, kadınlarda daha sık görülen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Hastalık sıklıkla atak ve iyileşmelerle seyreder
Multiple Skleroz yani MS merkezi bir sinir sistemi hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi beyin, beyincik, beyin sapı ve omurilikten oluşur. Bu hastalığın adı beynin birden çok yerinde görülmesinden dolayı çoklu yani multiple, hasar gören dokularında sertleşmesinden dolayı sklerozdan gelmektedir.
Araştırmalar, bağışıklık sistemi saldırısını başlatan bir virüs veya toksin gibi çevresel bir tetikleyici olabileceği kanısındadır.
Bağışıklık sistemi miyeline saldırırken iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bu da, skar dokusuna veya lezyonlara yol açmaktadır. Enflamasyon ve skar dokusu, beyinle vücudun diğer kısımları arasındaki sinyalleri bozmaktadır.Belirtiler arasında;
Yürüme problemleri,
Yüzde, kollarda veya bacaklarda uyuşukluk hissi,
Cisimleri görme ile ilgili problemler,
Çift görme, bulanık görme veya kısmi görme kaybı, gözde ağrı.
Denge bozukluğu veya baş dönmesi,
Mesane ve barsak problemleri,
Düşünme ve konsantre olma güçlüğü, depresyon,
Akut veya kronik ağrı,
Cinsel problemler,
Kas sertliği ve kas kasılmaları yer almaktadır.

Belirtiler alevlendiğinde, buna relaps (alevlenme ya da atak olarak da bilinen) denir.
Relaps geliştiğinde belirtileri aniden, birkaç saat içinde ya da birkaç gün içerisinde yavaşça ilerleyen şekilde fark edersiniz.
Belirtileriniz sonra genellikle kademeli olarak düzelir; buna remisyon (hastalığın tüm ya da bazı belirtilerinin kaybolması) denir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) Taraması: MR ile kontrast boya kullanmak, doktorun beyin ve omurilikteki aktif ile aktif olmayan lezyonları tespit etmesini sağlamaktadır.. MS hastalığının teşhisi için de MR taraması, beyin omurilik sıvısı incelemesi ve çeşitli kan testlerinden elde edilen sonuçlar bir arada değerlendirilmektedir.
MS teşhisi, beynin, omuriliğin veya optik sinirlerin birden fazla bölgesinde farklı zamanlarda meydana gelen demiyelinizasyon (sinir hücrelerinin etrafını çevreleyen miyelin kılıflarının hasar görmesi) kanıtı gerektirmektedir.
Optik Koherens Tomografi (OCT): OCT, gözün arkasındaki sinir katmanlarının resmini çeken ve optik sinirin incelmesini değerlendirebilen bir testtir.

Ataklar halinde ilerleyen hastalığın henüz kesin bir tedavisi bulunmasa da, atakları azaltmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çoklu tedavi uygulanabilmektedir
UZMAN DR. M. TUNCAY EPÇELİDEN
ANTALYA KEPEZ DEVLET HASTANESİ
NÖROLOJİ UZMANI
Instagram : epçeliden

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

Tuncay Epçeliden Diğer Yazıları

İlgili Haberler

MS hastalarının dikkat etmesi gereken 6 altın kural
Yaşam

MS hastalarının dikkat etmesi gereken 6 altın kural

Uzmanlar, Multipl Skleroz (MS) hastalığının, dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye'de ise 35 bin kişiyi etkilediğini belirtiyor.

Korkuteli'nde Orman  Yangını
Yerel

Korkuteli'nde Orman Yangını

Antalya ili Korkuteli ilçesi Bayat mahallesi Domur Çukuru mevkiinde hayvan üretim çiftliğinde ormanlık alanın yanında çıkan yangında 60 dönümlük çalılık yandı.

Burdur Abdi Özeren İmam Hatip Ortaokulu Öğrencisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etti
Yaşam

Burdur Abdi Özeren İmam Hatip Ortaokulu Öğrencisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etti

Burdur Abdi Özeren İmam Hatip Ortaokulu’nda öğrenim gören Azra Ahsen Büyükyorulmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti.

CHP li En Genç Belediye Başkanları Ankara'da Buluştu
Yerel

CHP li En Genç Belediye Başkanları Ankara'da Buluştu

Çalıştaya, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Kırklareli'nin Ahmetbey Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, Burdur'un Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, ve CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Kılıç katıldı

Korkuteli Traktör  Altında Kaldı  Hayatını kaybetti
Yerel

Korkuteli Traktör Altında Kaldı Hayatını kaybetti

Antalya ili Korkuteli ilçesi Bayat mahallesinde tarlasını sürerken traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti.

Antalya Kumluca'da Kaza Ramazan Ergin Araç içinde Yandı
Türkiye

Antalya Kumluca'da Kaza Ramazan Ergin Araç içinde Yandı

Antalya ili Kumluca ilçesi Bağlık Mahallesinde meydana gelen kazada 1 kişi yanarak can verdi.