İstiklal Marşı’nın Yazılış Hikayesi

İstiklal Marşı, Anadolu’da milli mücadele devam ederken Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan, Osman Zeki Üngör tarafından bestesi yapılan marştır. İşte detaylar..

İstiklal Marşı’nın Yazılış Hikayesi

Kurtuluş Savaşı dönemimde halk ve ordu rehavete kapıldığı esnada Maarif Vekaleti milli marş yarışması düzenlemeye karar verir. Amaç Türk ordusunun ve halkın inancını tazelemek ve onlara moral olmaktır. Bu yarışmaya ülkenin farklı yerlerinden şairler katılır. Toplam 724 şiir yarışmaya sunulur ancak hiçbir şiir milli marş olabilecek şiirler değildir. İşte bu sırada Mehmet Akif'in yarışmaya katılmadığı fark edilir ve sebebi öğrenilir. Bu yazımızda İstiklal Marşı'nın yazıldığı süreci ve İstiklal Marşı'nın ne zaman yazıldığını öğreneceğiz.

İstiklal Marşı'nın Yazılış Hikayesi

1921 yılında Maarif Vekaleti tarafından milli marş yarışması düzenlendi. Yarışmaya yüzlerce şiir katıldı. Aralarında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın ve Kemalettin Kamu gibi isimlerin yer aldığı yarışmada Mehmet Akif yoktu çünkü milletin başarılarının parayla övülemeyeceğine inanıyordu.

Mehmet Akif'in yarışmaya katılmaması başta Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey olmak üzere birçok kişinin dikkatini çekti. Zaten yazılan 724 şiirin hiçbirinde milli marş olabilecek potansiyel görülmemişti. Bunun üzerine 5 Şubat 1921 tarihinde Hamdullah Suphi Bey Mehmet Akif'e bir davet mektubu yazdı. Bu durum Mehmet Akif'in kararının değişmesine ve Taceddin Dergahındaki odasına çekilip marşı yazmaya başlamasına vesile oldu.

Mehmet Akif öyle bir durum içindeydi ki odasından hiç çıkmadan marşı kaleme aldı. Hatta Akif'in evine giden bir arkadaşı duvara kanla kazılmış bir mısra gördüğünden bahsetmiştir. Mehmet Akif gece gündüz demeden şanlı tarihimizi 10 kıtalık bir şiirle kaleme aldı. Mehmet Akif'in yazdığı İstiklal Marşı önce cepheye gönderildi, askerler arasında okundu. Askerlerin beğenisini toplayan şiir 17 Şubat 1921 tarihinde Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetesinde yayımlandı. Yayınlanmasının üstünden on gün kadar geçtikten sonra Konya'da Öğüt gazetesinde de yer aldı.

Elemeyi geçen şiirler 12 Mart 1921 tarihinde meclis oturumunda tartışmaya açıldı. İstiklal Marşı Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Zaten okunmasıyla sonraki şiirlerin dinlenmesine gerek duyulmadı. Meclis ayakta alkışlayıp, gözyaşları içinde dinledi. Tabii çoğunluk beğense de eleştiri de bulunan kişiler de vardı. Bu kişilerin başında en sert eleştiride bulunan Kazım Karabekir'di.

Mehmet Akif'in yazdığı şiirin bestelenmesi ülkenin savaş durumunda olmasından kaynaklı ertelenmiştir. 1924 yılında ilk bestecisi olan Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi kabul edilmiştir.

İstiklal Marşı Ne Zaman Yazıldı?

İstiklal Marşı, Milli Şair olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy tarafından 1921 yılında yazılmıştır.

Sabah

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

MAKÜ'de İstiklal Marşı Ruhu Anlatıldı
Yaşam

MAKÜ'de İstiklal Marşı Ruhu Anlatıldı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ), İstiklal Marşı'nın kabulünün 103. yıl dönümü münasebetiyle İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma töreni gerçekleştirildi.

MAKÜ’de İstiklal Marşı’nın Anlamı Konuşuldu
Yerel

MAKÜ’de İstiklal Marşı’nın Anlamı Konuşuldu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü programları çerçevesinde “İstiklal Marşı’nın Anlamı” konulu online söyleşi gerçekleştirildi.

Burdur'da İstiklal Marşının kabulü kutlandı
Yerel

Burdur'da İstiklal Marşının kabulü kutlandı

Burdur'da İstiklal Marşının kabulünün 102. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü münasebetiyle program düzenlendi.

Miran, 'İstiklal Marşı tarihi bir meydan okuyuştur'
Yerel

Miran, 'İstiklal Marşı tarihi bir meydan okuyuştur'

Eğitim Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, İstiklal Marşının 102. yıldönümü için mesaj yayımladı.

"Her sözümüzde, her işimizde Tefenni var" Karşınızda Otağ Kır Düğün Alanı
Yaşam

"Her sözümüzde, her işimizde Tefenni var" Karşınızda Otağ Kır Düğün Alanı

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, 2024-2029 yılları arasında hayata geçirmeyi planladığı projeleri açıklamaya devam ediyor.

Bucak Hacı Ömer Ağa Caminde Enderun Usulü Teravih Namazı
Yaşam

Bucak Hacı Ömer Ağa Caminde Enderun Usulü Teravih Namazı

Burdur'un Bucak İlçesi Hacı Ömer Ağa caminde Enderun Usulü teravih namazı Burdur'dan gelen İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Furkan Ceylan rehberliğinde, cumhur müezzinliğinde hocaların icraları ile kılındı.