Hükümetin teklifi belli oldu Kamu işçisine zam

Türkiye'de hükümetin kamu işçisi zammı belli oldu mu? Hükümetin 700 bin kamu işçisi için ilk 6 ay ve taban maaş teklifinin netleştiği duyuruldu. İşte detaylar...

Hükümetin teklifi belli oldu Kamu işçisine zam

700 bin kamu işçisi zam haberine odaklandı. Kamuda görev yapan 700 bin kamu işçisi için Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri hız kazandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kamu işçisi zam pazarlığında son durumu aktardı.

HÜKÜMETİN KAMU İŞÇİSİ ZAM TEKLİFİ BELLİ OLDU

TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay hükümetin Toplu İş Sözleşmesi kapsamında kamu işçisine zam teklfini açıkladı. Buna göre hükümet ilk 6 ay için yuzde 30 zam, taban aylık olarak ise 11 bin 500 lira önerdi.

TÜRK-İŞ'İN KAMU İŞÇİLERİ İÇİN ZAM TALEBİ DE NETLEŞTİ

Hükümetin zam teklifine karşın şşçi tarafının kamu işçisi zam talebi ise yüzde 45 oldu. TÜRK-İş ayrıca taban aylıkların 15 bin lira olmasını talep ediyor.

KAMU İŞÇİSİNE ZAM HESABI NASIL OLACAK?

Örnekle açıklayacak olursak; 15 bin liralık taban brüt ücret kabul edildiğinde işçilere ödenecek net ücret ise 12.075 TL'ye çıkmış olacak. Burada hesap şöyle yapılacak:

Brüt ücret: 15.000 TL
SSK işçi kesintisi: 2.100
İşsizlik sig.: 150 TL
Gelir Vergisi: 1.912,50 TL
Damga vergisi: 113,85 TL
Asg. Ü. İstisnası: 1.276,02 TL
Damga V. İstisna 75,96
Net ödenen ücret 12.075,63 TL

İLAVE PROTOKOL YAPILMIŞTI

Kamu işçileri için yapılan son toplu sözleşme 2021 yılında imzalanırken 2022 yılında artan enflasyon sebebiyle hükümet ek bir artış yapma kararı da almıştı. Buna göre işçilere 1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere yüzde 2.5 oranında ilave zam yapıldı.

Böylece işçilerin zam oranları yüzde 28'i buldu. Yine 2021 yılında yapılan toplu sözleşme sonrası imzalanan çerçeve protokolü ile de enflasyon farkı verilmesi karar altına alınmış taban ücretlere yapılan seyyanen artış ile zam oranı yüzde 34'e çıkmıştı.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ AĞUSTOS'TA

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.

Kamu işçilerine yapılacak zam oranları memurlar için de birer ölçü oluyor. Ancak her iki görüşmelerde de refah payı ve enflasyon oranları öncelikli olarak ele alınıyor.

BELEDİYE İŞÇİLERİNE TEDİYE

Bu arada taşerondan kamuya geçen işçiler hem toplu sözleşmeden yararlanıp hem de yıllık 52 gün tediye (ikramiye) alabiliyor. Ancak yine taşerondan belediye şirketlerine geçen işçilerin böyle bir tediye imkanı bulunmuyor. Masaya gelen teklifler arasında belediye ve il özel idare şirketlerindekilere de tediye verilmesi de bulunuyor.

Sabah

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Kamu emekçilerinden zam tepkisi
Yerel

Kamu emekçilerinden zam tepkisi

Kamu emekçileri ve sendikalar 2024-2025 Kamu Toplu Sözleşmesi teklifine dair tepki gösterdiler. İşte detaylar...

Kamu işçisinin zam oranı belli oldu İşte detaylar...
Yerel

Kamu işçisinin zam oranı belli oldu İşte detaylar...

700 bin kamu işçisinin alacağı zam oranının yüzde 45 olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. İşte detaylar...

Genel af, erken emeklilik ve maaş zammı Torba Yasada neler var neler
Yaşam

Genel af, erken emeklilik ve maaş zammı Torba Yasada neler var neler

2. Torba yasada genel af, erken emeklilik ve maaş zammı gibi konular gündemde. Genel af için tarih verildi, en düşük emekli maaşlarına ve memurlara ek zam bekleniyor, taşeron işçilere de kadro verilmesi bekleniyor.

Mecliste kabul edildi Zam oranı kesinleşti
Türkiye

Mecliste kabul edildi Zam oranı kesinleşti

MHP lideri Bahçeli'nin talebine rağmen, emeklilere ilave zam yapılmadan memurlara seyyanen zam onaylandı. En düşük memur maaşı 22.017 TL olacak.

Maaşlara yüzde 50'ye yakın zam yaptı
Türkiye

Maaşlara yüzde 50'ye yakın zam yaptı

THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası ile yapılan görüşmeler sonucunda maaş artışı kararını duyurdu. Detaylar açıklandı.

Emekliler Dikkat! En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL oldu
Türkiye

Emekliler Dikkat! En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL oldu

Emekliler tarafından merakla beklenen zam açıklaması geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, en düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltildiğini duyurdu.