Gaziantep

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Cumhuriyet sempozyumu

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde, (HKÜ) “99. Yılında Cumhuriyetimiz Hukuk, Tarih ve Dış Siyaset Sempozyumu” düzenlendi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Cumhuriyet sempozyumu

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde, (HKÜ) “99. Yılında Cumhuriyetimiz Hukuk, Tarih ve Dış Siyaset Sempozyumu” düzenlendi.
Tarihsel, siyasi meydana gelen olaylar ile hukuki anlamda süreçlerin değerlendirildiği sempozyumun moderatörlüğünü HKÜ İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Aslan yaptı. Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli ile rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği sempozyumda, HKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Murat Karataş konuşmacı olarak yer aldı.

’’Cumhuriyetimizin 99. yılını kutlamak guru verici’’

Sempozyum hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Murat Aslan, “Cumhuriyetimizin 99. Yılı’nı kutlamak gerçekten gurur verici ve büyük bir başarıdır. Bu yıldönümleri; geçmişe bakmak, muhasebe yapmak ve nereden nereye geldiğimizi görmek için önemli fırsatlar sunar. Bölgenin önemli bir düşünce merkezi Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak bu yıldönümüne yönelik bir fikir turu yapmak istedik. Cumhuriyetimizin 99. Yılı’nda yaşanan olayların seyrini ve şeklini değerlendirmek üzere bu sempozyumda bir araya geldik” dedi.

’’Cumhuriyeti ilan eden ilk 30 ülkeden biriyiz’’

Sempozyuma çevrimiçi olarak katılarak Cumhuriyet tarihinin incelenmesi ile ilgili önemli bilgiler aktaran Öğretim Üyesi Murat Karataş, “Bu hafta Cumhuriyetimizin 99. Yılını kutluyoruz. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanı, meclis hükümetinden parlamenter sürecine geçiş dönemiydi. Cumhuriyet hem Osmanlı Devleti’nin hem de Milli Mücadele’nin mirası olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu güne kadar geçirdiği seçim sistemleri ile halkın yönetimde söz sahibi olması anlamına geliyor. Son olarak Cumhuriyeti ilan eden ilk 30 ülkeden biri olduğumuzu belirterek, Cumhuriyetimizin 99. Yılını Çanakkale’den tekrar kutluyorum” diye konuştu.

’’Türkiye Devleti’nin hükümet şekli Cumhuriyettir’’

Anayasaların tarihsel sürecini anlatan HKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt ise, “23 Nisan 1920 itibari ile TBMM’nin açıldığını hepimiz biliyoruz. Bu tarihten sonra 1876 Anayasası yürürlükten kaldırılmadan, 1921 yılında 23 maddelik bir Anayasa oluşturulmuştur. 29 Ekim 1923 tarihinde 364 sayılı kanunla çok önemli bir değişiklik yapıldı. 1.‘inci madde hükmü açıkça ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hükümet şekli Cumhuriyet’tir’ diyor. Bu hafta 99. yılını kutladığımız cumhuriyet, hükümet şekli olarak o tarihte getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Şehit Şanlıurfalı Piyade Uzman Çavuş Abdulkadir İyem Şehadet haberi Gaziantep 'te Ailesine verildi
Türkiye

Şehit Şanlıurfalı Piyade Uzman Çavuş Abdulkadir İyem Şehadet haberi Gaziantep 'te Ailesine verildi

Şanlıurfalı Piyade Uzman Çavuş Abdulkadir İyem'in (25) şahadet haberi Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde yaşayan ailesine verildi.

Gaziantep  Şehitkamil İlçesinde iki grup arasında yan baktın kavgası: 1’i ağır 2 yaralı
Yerel

Gaziantep Şehitkamil İlçesinde iki grup arasında yan baktın kavgası: 1’i ağır 2 yaralı

Olay, gece saatlerinde Gaziantep Şehitkamil ilçesi Çamlıtepe Mahallesi’nde meydana geldi

Gaziantep İslahiye   kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Mehmet Soylu kimdir?
Yerel

Gaziantep İslahiye kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Mehmet Soylu kimdir?

İslahiye ilçe Kaymakamı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile değişti. Kırıkkale Çelebi Kaymakamı Mehmet Soylu , Gaziantep İslahiye Kaymakamı olarak atandı.

Gaziantep Nurdağı  kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Onur Titiz  kimdir?
Yerel

Gaziantep Nurdağı kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Onur Titiz kimdir?

Nurdağı ilçe Kaymakamı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile değişti. İzmir Kiraz Kaymakamı Onur Titiz , Gaziantep Nurdağı Kaymakamı olarak atandı.

Gaziantep Nizip kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Osman Uğurlu kimdir?
Yerel

Gaziantep Nizip kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Osman Uğurlu kimdir?

Nizip ilçe Kaymakamı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile değişti. Malatya Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Gaziantep Nizip Kaymakamı olarak atandı.

Gaziantep Şahinbey  kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Mehmet Emin Taşçı kimdir?
Yerel

Gaziantep Şahinbey kaymakamı değişti İşte yeni kaymakam Mehmet Emin Taşçı kimdir?

Şahinbey ilçe Kaymakamı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile değişti. Tekirdağ Ergene kaymakamı Mehmet Emin Taşçı ,Gaziantep Şahinbey Kaymakamı olarak atandı.