Ankara

EYT'yi az farkla kaçıranlar dikkat! Sakın üzülmeyin

Erken emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında emekliliği kıl payı kaçıranlar için emekli aylığına hak kazanmak için birçok seçenek bulunuyor. Yasa teklifi, prim gün sayısı, çalışma yılı koşullarını yerine getirmeyenleri de kapsayacak. İşte detaylar...

EYT'yi az farkla kaçıranlar dikkat! Sakın üzülmeyin

EYT'yi az farkla kaçıranların üzülmesine gerek yok. Düzenlemeden yararlanabilmek için bazı koşullar ışığında EYT kapısını aralamak mümkün olacak.
Örneğin, Şubat 1999'da sigortalı erkek çalışan 25 yıllık çalışma yılını gelecek yıl dolduracağından Şubat 2024'te EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Ağustos 1999 tarihinde sigortalı olup sadece 4400 prim günü ödenen kadın çalışan 20 yıllık hizmet süresi dolsa da prim günü eksik olduğu için EYT kapsamında yer almıyor. Prim gün sayısını 5000'e tamamladığı gün EYT düzenlemesi kapsamında emekli olabilecek. EYT kapsamına girmesine karşın prim günü nedeniyle emekli olamayanlar için 15 yıl sigortalılık, 3600 ve 5400 günden kademeli erken emeklilik kapısı da açık olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI HAK EDECEK

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; Bu kapsamda kadınlar 50, erkekler 55 yaşla yaş haddinden emekli olabilecek. Bağ-Kur'lu erkek çalışanların 5400 günle emekli olması için belirlenen yaş ve ilk işe giriş tarihine göre belirlenen prim gün sayısına göre hesaplanıyor. Kısmi emeklilik hakkı kazananlar en düşük emekli aylığı olan 5 bin 500 lira olacak.
Hizmet birleştirme işleminin emeklilik başvurusundan önce yapılması gerekiyor. Eksik günü eksik olan isteğe bağlı sigortayla tamamlanabilir. SGK borçlanma çalışmaları nedeniyle yoğun bir çalışma yürütüyor. Borçlanmalar (doğum, askerlik) bu hafta itibariyle vatandaşların eline ulaşacak. Borçlanmalar bir ay içinde ödenecek.
EYT ve erken emeklilik konusunda merak edilen soruların yanıtları şöyle:

1- Eksik olan prim günümü ve çalışma süresini 2026 yılında doldurursam EYT düzenlemesinden yararlanabilecek miyim?

EYT kapsamında olup ancak yeterli prime, süreye sahip olmayan 2 milyonun üzerinde kişi bulunuyor. Bu kapsamda olanlar da yasal düzenlemeden yararlanabilecek. Koşulları yerine getirdikleri tarih itibariyle emeklilik dilekçesi verebilecekler.

2- Prim günü yetersiz, ancak yaşı ilerlemiş olanlar için tanınan kısmi emeklilik hakkı korunacak mı?

8 Eylül 1999 öncesi kısmi emeklilik için gereken yaş şartı, yasalarla yukarı çekilmişti. Kısmi emeklilik koşulları devam edecek, bu kapsamdaki kişiler beklemek zorunda kalmayacak.
Mevcut uygulamada 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Bu uygulama, emeklilikte prim ödeme gün sayısı koşulunu yerine getiremeyen, yaşı ilerleyen kişiler için normal emeklilikten daha az primle emeklilik imkânı sunuyor. Kısmi emeklilik hakkı kazananlar en düşük emekli aylığı olan 5 bin 500 lira alacak.

3- Bağ-Kur'lular da kısmi emeklilikten yararlanabilir mi?

SSK ve Bağ-Kur ayırımı söz konusu değil. Sigorta kolları için farklı hesaplamalar yapılıyor. SSK'lıda 3600 prim günü, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş. Bağ-Kur'luda 5400 prim günü, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş. Bağ-Kur'lu çalışanın 5400 günle emekli olabilmesi için belirlenen yaş ve işe giriş tarihine göre belirlenen prim gün sayısına göre hesap yapılıyor. Örneğin 8 Eylül 1999 ile Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişi olan 4500 günden emeklilik hakkı elde edebilir.

4- EYT dışında en erken emeklilik hangi koşullarda mümkün?

Gerek SSK gerekse Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanlara tanınan en erken emeklilik imkânı malulen emekliliktir. Çalışma gücünün veya iş kazası, meslek hastalığı sonucunda kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybedenler herhangi bir yaş şartı aranmadan en az 10 yıl çalışan, 1800 prim günü şartıyla emekliliğe hak kazanır. Çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrası memuriyete başlayan 4C kapsamındaki sigortalılar da aynı koşullarda emekli olabilir.

haberglobal

 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

EYT'yi kaçıranlar için kısmi emeklilik! İşte detaylar...
Türkiye

EYT'yi kaçıranlar için kısmi emeklilik! İşte detaylar...

EYT'de yeni düzenleme geliyor. Bu kapsamda prim gününün indirilmesi beklenirken, şartlar araştırılmaya başlandı. Kısmi emeklilik şartları neler ? kimler yararlanacak ? İşte erken emeklilik detayları...

EYT'lilerin dikkatine Avans verilecek
Yerel

EYT'lilerin dikkatine Avans verilecek

Emeklilikte Yaşa Takılanlardan aylık işlemleri henüz tamamlanmayan ve 90 gün geçtiği halde maaş almayan EYT'liler avans imkanından faydalanabilecek. İşte detaylar...

EYT'liler dikkat! İşte maaş bağlanma günü
Türkiye

EYT'liler dikkat! İşte maaş bağlanma günü

EYT düzenlemesinin yapılmasının ardından maaş bekleyenler için sayılı gün kaldı. Bakan Nureddin Nebati, maaş bağlanma gününü duyurdu. İşte detaylar...

Nisan EYT'lilerinin bayram ikramiyesi bugün yatıyor
Türkiye

Nisan EYT'lilerinin bayram ikramiyesi bugün yatıyor

Nisan ayından EYT kapsamında emekli olan vatandaşların, Ramazan Bayramı ikramiyesi bugün hesaplara yatıyor.

EYT'lilerin emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlayacak?
Türkiye

EYT'lilerin emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlayacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olanlar emlak vergisi muafiyetinden nasıl yararlanacak? İşte detaylar...

EYT'yi kaçıranlar müjde! 'Kısmi emeklilik' formülü geliyor
Yerel

EYT'yi kaçıranlar müjde! 'Kısmi emeklilik' formülü geliyor

EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla milyonlar büyük sevinç yaşarken, EYT'yi az farkla kaçıranlara ise "kısmı emeklilik formülü" geliyor.