Ankara

DASK yaptıranlar dikkat! 2 katına çıkıyor

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), en yüksek teminatın 640 bin liradan 1 milyon 280 bin liraya çıkarılması için çalışmalar başlattı. İşte detaylar...

DASK yaptıranlar dikkat! 2 katına çıkıyor

6 ay önce iki katına çıkarılan zorunlu deprem sigortasında azami teminat tutarı yükseltiliyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), en yüksek teminatın 640 bin liradan 1 milyon 280 bin liraya çıkarılması için çalışmalar başlattı. Teminat tutarıyla birlikte primler de artacak fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı ile aradaki farkı 1 sene boyunca devletin üstlenmesi için de bir planlama yapılıyor.

6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından başlatılan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) hasar tazminat ödemelerinde 11 ilde 519 bine yakın hasar dosyası açılmıştı. 30 Nisan itibarıyla tüm ödemeler tamamlandı ve bugüne kadar 23.5 milyar TL hasar ödemesi yapıldı.

Ancak vatandaşlar DASK’ın ödediği hasar tazminatlarının düşüklüğünde şikayetçiydi. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı ve DASK’ın 6 ay önce iki katına çıkardığı zorunlu deprem sigortası için azami teminat tutarlarında yeni bir düzenlemeye gidildi.

TEMİNAT BEDELLERİ YENİDEN BELİRLENİYOR

Ekonomi Gazetesi’nden Selçuk Altun’un haberine göre DASK, her yıl yapı maliyetlerinde yaşanan artış oranını dikkate alarak bir azami teminat belirliyor. DASK teminat limitlerinde her yıl bu kapsamda güncellemeler yapılıyor.

Son olarak 2022 yılı Kasım ayında yapılan bir değişiklikle zorunlu deprem sigortasında metrekare birim maliyeti 1508 liradan, 3 bin 16 liraya çıkmış, azami teminat tutarı da 2023 yılı için 640 bin lira olarak belirlenmişti.

Ancak yüksek enflasyon ve artan inşaat maliyetleri nedeniyle bu değişikliğin üzerinden henüz 6 ay geçmesine karşın belirlenen rakam bugün itibarıyla ihtiyacı karşılayamaz oldu.

DASK’ın teknik işleticisi Türk Reasürans burada devreye girerek 3 bin 016 lira olan rakamı 6 bin liraya çıkarmak için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile birlikte çalışmalara başladı.

FARKI BİR SENE HAZİNE ÜSTLENECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da aktarılan konuya göre teminat tutarındaki yüzde yüz artışla birlikte poliçe primleri de benzer oranda artacak. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile 1 sene boyunca aradaki farkı devletin üstleneceği bir planlama yapılıyor. Planlamanın kısa süre içinde sonuçlanması bekleniyor.

TEMİNATLAR 2 KAT YÜKSELECEK

Düzenleme netleştiğinde DASK’ın vereceği en yüksek teminatın 640 bin liradan 1 milyon 280 bin liraya çıkacağı ve hemen hemen bugün itibarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 100 metrekare bir ev için belirlemiş olduğu inşaat maliyetlerine yakın bir rakama ulaşması hedefleniyor.

karar

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

DASK limiti ne kadar ? Yetmezse ne yapmanız gerekiyor?
Yaşam

DASK limiti ne kadar ? Yetmezse ne yapmanız gerekiyor?

DASK sigortasında 2023 yılı için belirlenen limit 640 bin TL olması nedeniyle daha değerli bir konutta oturuyorsanız konut sigortası yaptırmanız gerekiyor.

CHP li En Genç Belediye Başkanları Ankara'da Buluştu
Yerel

CHP li En Genç Belediye Başkanları Ankara'da Buluştu

Çalıştaya, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Kırklareli'nin Ahmetbey Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, Burdur'un Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, ve CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Kılıç katıldı

Ankara su kesintisi! 22 Nisan Ankara su kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

Ankara su kesintisi! 22 Nisan Ankara su kesintisi yaşanacak yerler

22 Nisan Pazar Ankara'da su kesintisi yaşanacak ilçeler ve tahmini süreleri açıklandı. Cevapları burada. Su kesintilerini öğrenmek için detayları inceleyin.

Ankara elektrik kesintisi! 25 Mart Ankara elektrik kesintisi yaşanacak yerler!
Yerel

Ankara elektrik kesintisi! 25 Mart Ankara elektrik kesintisi yaşanacak yerler!

Ankara'da 22 Nisan 2024 Pazartesi Günü elektrik kesintisi var mı? Ankara'da yarın elektrikler kesilecek mi? Ankara'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Ankara su kesintisi! 20 Nisan Ankara su kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

Ankara su kesintisi! 20 Nisan Ankara su kesintisi yaşanacak yerler

20 Nisan Cumartesi Ankara'daki su kesintilerini sizler için derledik. Peki bugün Ankara'nın hangi ilçelerinde sular kesilecek. İşte ilçeler ve suların geleceği saatler

Ankara elektrik kesintisi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi yaşanacak yerler!
Yerel

Ankara elektrik kesintisi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi yaşanacak yerler!

Ankara'da 20 Nisan 2024 Cumartesi Günü elektrik kesintisi var mı? Ankara'da yarın elektrikler kesilecek mi? Ankara'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik.