Ankara

CHP Genel Başkan yardımcısından çiğ süt fiyatı açıklaması

CHP Genel Başkan yardımcısı Ahmet Akın, 'Çiğ süt fiyatını Fransızlar mı belirliyor?' diye sorarak, 'bakanlar seyirci, üretici ve tüketici mağdur' dedi.

CHP Genel Başkan yardımcısından çiğ süt fiyatı açıklaması

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, süt fiyatlarının arz-talep dengesi ile olması gereken seviyeye gelmesine karşın uluslararası bir Fransız şirketinin baskısı nedeniyle süt üreticisinin mağdur edildiğini, AK Parti'nin ise bu mağduriyete seyirci kaldığına dikkat çekti. CHP'li Akın; "Yani üretici değil aracılar ve şirketler kazansın baskısı ile ortada bir Fransız oyunu çevriliyor. AK Parti iktidarı da bu oyuna seyirci kalıyor. Tarım Bakanı seyirci kalıyor. Maliye Bakanı seyirci kalıyor. Üretici ve tüketicinin hakkını kim koruyacak? Ne yazık ki süt oyunlarındaki son perde üreticiyi de tüketiciyi de mağdur ediyor" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ulusal Süt Konseyi'nin "Çiğ Süt Tavsiye Fiyatını" gündemine almadan toplanmasına tepki gösterdi. CHP'li Akın, Balıkesir başta olmak üzere birçok ilde zarar eden süt üreticisinin mağduriyetini gidermek için süt birlikleri ve üretici örgütlerinin, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle soğutulmuş çiğ süt fiyatını 12 lira olarak belirlediğini anımsattı.

CHP'li Akın; 12 liranın içinde 50 kuruş destekleme prim desteği bulunduğunu, soğutma bedeli ve diğer maliyetlerin de bunun içinde yer aldığını belirtti. CHP'li Akın; soğutma bedeli ve primle birlikte soğutulmuş çiğ süt fiyatının 12 lira olarak belirlenirken, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 8 lira 50 kuruş tutarındaki fiyatın süt konseyinin tavsiye fiyatının piyasada hiçbir karşılığı kalmadığına dikkat çekti. CHP'li Akın, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz aralık ayında çiğ süt üretim maliyeti, 15 Ekim'den itibaren uygulanan 8,5 lira tavsiye fiyatının üstünde yaklaşık 8 lira 75 kuruş. Ama üreticinin çiğ üretim maliyeti 10 lirayı buluyor. Üretici 12 lira fiyattan 2 lira kazanacakken şimdi de Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız şirketinin baskısıyla fiyat düşürülmek isteniyor. Marketlere baskı yapan şirketin tekelleşme anlayışı ile hareket ettiğini gözlemliyoruz. İktidarın tarım ve maliye bakanları ise üreticiden tüketiciye mağduriyet yaşatan bu Fransız oyununa sadece bakıyor. Seyirci olarak mağduriyeti izliyorlar."

'SÜT ÜRETİCİSİ İKTİDAR ELİYLE ZARAR ETTİRİLİYOR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, son 15 aylık süreçte süt fiyatlarının üreticiyi zarar ettiren seviyede kaldığına dikkat çekerek buna karşılık yem başta olmak üzere diğer maliyetlerin sürekli arttığına işaret etti. CHP'li Akın, "Bugün gelinen noktada süt fiyatı arz-talep dengesi 12 lira civarında. Marketler özellikle 'üç harfli' olarak bilinenler süt fiyatını Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı fiyatı referans alıyorlar. Konsey fiyatı ise hala 8 lira 50 kuruş, aynı konsey çiğ süt maliyetini 8 lira 70 kuruşu olarak açıklıyor. Göz göre göre üretici zarar ediyor! Tüketici ise sütü pahalıya alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Çiğ Süt Ne Kadar Oldu? 2024 Mayıs Ayı Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı!
Yerel

Çiğ Süt Ne Kadar Oldu? 2024 Mayıs Ayı Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı!

Ulusal Süt Konseyi (USK), 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 14,65 TL olarak belirledi.

Çiğ süt fiyatı beklentinin altında! Markette süt fiyatı neredeyse 3 katı
Yaşam

Çiğ süt fiyatı beklentinin altında! Markette süt fiyatı neredeyse 3 katı

Belirlenen 13,5 TL'lik çiğ süt fiyatı beklentiyi karşılamadı. Peki Çiğ süt fiyatları her yerde aynı mı? Markette süt fiyatı ne kadar? Çiğ süt fiyatı ile kıyaslanan marketteki süt fiyatı ne kadar?

Burdur dahil bu fiyat olacak! Çiğ Süt Fiyat belli oldu! İşte çiğ süt fiyatı
Yerel

Burdur dahil bu fiyat olacak! Çiğ Süt Fiyat belli oldu! İşte çiğ süt fiyatı

Denizli Köy Kooperatifi, Burdur, Antalya ve Isparta birliklerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda çiğ süt fiyatını belirledi. Ulusal Süt Konseyi'nin önerisinin üzerine eklenen 1,50 TL ile çiğ sütün litre fiyatı 15 TL olarak belirlendi.

Çiğ süt fiyatında yapılan artış üreticileri memnun etmeyi başaramadı
Yaşam

Çiğ süt fiyatında yapılan artış üreticileri memnun etmeyi başaramadı

Çiğ süt fiyatı ne kadar oldu? Litre başına net 13,5 lira olarak belirlenen fiyat, çiftçiler arasında hayal kırıklığı yarattı. Detaylar haberimizde....

Çiğ süt fiyatı üreticiyi hüsrana uğrattı! Verilen zam tatmin etmedi
Yerel

Çiğ süt fiyatı üreticiyi hüsrana uğrattı! Verilen zam tatmin etmedi

USK, çiğ süt tavsiye fiyatını 22 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirledi. Fakat artan maliyetler nedeniyle üretici bu zamdan memnun değil.

Çiğ süt fiyatı belli oldu! Üretici çiğ sütü kaça satacak? İşte belirlenen rakam
Yerel

Çiğ süt fiyatı belli oldu! Üretici çiğ sütü kaça satacak? İşte belirlenen rakam

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt tavsiye fiyatını 22 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirledi.