Burdur

Burdurlu Hattat Kayışzade Memleketi Burdur’da Anıldı

Burdurlu Hattat Kayışzade Hafız Osman Nuri Efendi 129’uncu ölüm yıldönümünde memleketi Burdur’da anıldı.

Burdurlu Hattat Kayışzade Memleketi Burdur’da Anıldı

Burdurlu Hattat Kayışzade Hafız Osman Nuri Efendi 129’uncu ölüm yıldönümünde memleketi Burdur’da anıldı.

Hicri 4 Ramazan 1311/Miladi 11 Mart 1894 tarihinde vefat eden Kayışzade Hattat Hafız Osman Efendi, vefat yıldönümünde memleketi olan Burdur'da, Diyanet İşleri Başkanlığı, Burdur Müftülüğü ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) işbirliği ile düzenlenen programlarla yad edildi.

Kayışzade'nin torunlarının da hazır bulunduğu programlara Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin, Burdur İl Müftüsü Enver Türkmen, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden öğretim üyeleri Prof. Dr. Fatih Özkafa, Doç. Dr. Muhammet Abay ve Araştırma Görevlisi Naci Demirci, Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Mehmet Arif Vural, Burdur İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Araştırmacı Yazar Osman Koçıbay, Mushafları İnceleme Kıraat Kurulu Üyeleri Fatih Okmuş, Sedat Aydınlı, Hattat Fatih Ergül, Hattat Mehmet Arif Vural ile çok sayıda Burdur halkı katıldı.

İlk program 26 Mart Pazar günü Burdur Ulu Camii'nde teravih namazının kılınmasından sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin, Mushafları İnceleme Kıraat Kurulu Üyesi Fatih Okmuş, Mushafları İnceleme Kıraat Kurulu Üyesi Sedat Aydınlı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Naci Demirci ve Burdur Ulu Camii İmam-Hatibi Celalettin Sevimli tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Burdur halkının yoğun katılım ve ilgisi ile yapılan program İl Müftüsü Enver Türkmen'in duasıyla sona erdi.

27 Mart Pazartesi günü de Burdur İl Müftülüğü tarafından Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu’nda panel düzenlendi. Panel, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Musiki dinletisi ile devam etti. Oturum başkanlığını Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin'in yaptığı panelde, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden öğretim üyeleri Prof. Dr. Fatih Özkafa, Doç. Dr. Muhammet Abay ve Araştırma Görevlisi Naci Demirci, Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Mehmet Arif Vural ile Burdur İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Araştırmacı Yazar Osman Koçıbay sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panelistler Kayışzade Hafız Osman Efendi’nin hayatı ve hat sanatı hakkında bilgiler verdi. Kayışzade Hafız Osman Efendi’nin yazdığı Mushafların halen daha basıldığı ve bunda sanatının önemli bir yeri olduğu, sadece Türkiye değil İslâm dünyasının değişik yerlerinde Kayışzade Osman Efendi’nin yazdığı Mushafların bulunduğu vurgulandı. Konferans Salonu’nda, Hafız Osman Efendi’nin el yazması Kur’an-ı Kerimlerinin bire bir nüshaları sergilendi.

Burdur İl Müftüsü Enver Türkmen ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın teşekkür konuşması ile sona eren panelden sonra Hattat Fatih Ergül tarafından Kayışzâde Hattat Hafız Osman Efendi'nin yazdığı çok sayıda Mushaf'ın basılı nüshalarından oluşan sergi, katılımcılar tarafından ziyaret edildi. Yoğun ilginin gösterildiği sergide Hattat Fatih Ergül tarafından katılımcılara sergi hakkında bilgiler verildi.

Mushaf yazmış bir Hattat olan Mehmet Arif Vural, Hattat Kayışzâde Hafız Osman Nuri Efendi Burduri'nin hatırasına, gelen misafirlere Kur'an-ı Kerim'in nasıl yazıldığını, bir kaç ayet-i kerime yazarak, canlı olarak gösterdi.

Kayışzade Osman Nuri Efendi kimdir; Burdur’da doğdu. Bu sebeple Burduri nisbesiyle de bilinir. Büyük Hafız Osman’la karıştırılan hattat, yazdığı eserlerin ketebesinde ismini bazen Burduri Kayışzade es-Seyyid el-Hac Hafız Osman Nuri olarak kaydetmiştir. İlk öğrenimiyle beraber Kur’an-ı ezberledikten sonra İstanbul’a giderek dini ilimleri tahsil etti. Bu sırada Kazasker Mustafa İzzet Efendi’den sülüs ve nesih yazılarını öğrenip icazet aldı. Hocasının vefatı üzerine onun seçkin talebesi Muhsinzade Abdullah Hamdi Bey’in derslerine devam ederek zamanının hattatları arasında üstün bir başarı gösterdi. Hayatını Mushaf yazmakla geçiren Hâfız Osman Efendi, 107. Mushaf’ını yazarken Yusuf Suresinin 12. Ayetine geldiği 4 Ramazan 1311 (11 Mart 1894) tarihinde teravih namazı kıldırdığı esnada rükûda vefat etti ve Merkezefendi Kabristanı’na defnedildi.

Burdurlu Hattat Kayışzade Memleketi Burdur’da AnıldıBurdurlu Hattat Kayışzade Memleketi Burdur’da AnıldıBurdurlu Hattat Kayışzade Memleketi Burdur’da AnıldıBurdurlu Hattat Kayışzade Memleketi Burdur’da AnıldıBurdurlu Hattat Kayışzade Memleketi Burdur’da AnıldıBurdurlu Hattat Kayışzade Memleketi Burdur’da Anıldı

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Tefenni 'de  Gençlik Sorunları ve Ruh Sağlığı Paneli düzenlendi
Yerel

Tefenni 'de Gençlik Sorunları ve Ruh Sağlığı Paneli düzenlendi

Tefenni MYO'da Gençlik Sorunları ve Ruh Sağlığı Paneli

 "İyi Hissetmek, Kötü Hissetmek, Bağımlılıktan Mutluluğa" söyleşisi gerçekleştirildi
Yerel

"İyi Hissetmek, Kötü Hissetmek, Bağımlılıktan Mutluluğa" söyleşisi gerçekleştirildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Doç. Dr. Gökmen Arslan tarafından öğrencilere yönelik "İyi Hissetmek, Kötü Hissetmek, Bağımlılıktan Mutluluğa" söyleşisi gerçekleştirildi.

MAKÜ, Kurumsal Akreditasyon Sürecine Hazırlanıyor
Yerel

MAKÜ, Kurumsal Akreditasyon Sürecine Hazırlanıyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), kurumsal akreditasyon süreci için çalışmalarını sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, bu sürecin üniversiteye önemli değerler kazandıracağını ifade etti.

MAKÜ, öğrencilere girişimcilik yolculuğunda eşlik ediyor
Yerel

MAKÜ, öğrencilere girişimcilik yolculuğunda eşlik ediyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), MAKÜ-BAKA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi birimleri tarafından öğrencilere yönelik olarak girişimcilik eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri veriyor.

MAKÜ-SAT, Antalya'da CMAS 1 Yıldız tüplü dalış eğitimi düzenledi
Yerel

MAKÜ-SAT, Antalya'da CMAS 1 Yıldız tüplü dalış eğitimi düzenledi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Su Altı Sporları ve Dağcılık Topluluğu (MAKÜ-SAT), Antalya/Kaş bölgesinde yeni dönemin ilk dalışını gerçekleştirdi. 20 öğrenci, iki gün süren eğitimlerin ardından CMAS 1 Yıldız sertifikası aldı.

Tefenni Meslek Yüksekokulu'na yeni bölümler açılacak
Yerel

Tefenni Meslek Yüksekokulu'na yeni bölümler açılacak

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve MAKÜ Genel Sekreteri Ümit Yavuz'u ziyaret etti.