Antalya

Brokoliyi çok fazla haşlamayın

Suyun içinde kaynatarak pişirilen brokolinin özelliklerini yitirdiğini belirten uzman isim, brokolinin antibiyotik özellikleri ile birlikte kalp-damar sağlığını koruyucu, kalp krizini önleyici, ve birçok hastalığı önlemede etkili olduğunu gösteriyor.

Brokoliyi çok fazla haşlamayın

Brokoli, kansere karşı koruyucu etkisiyle ve daha birçok yararıyla ön plana çıkan bir sebze. Suyun içinde kaynatarak pişirilen brokolinin özelliklerini yitirdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Bilimsel araştırmalar, brokolinin antibiyotik özellikleri ile birlikte kalp-damar sağlığını koruyucu, kalp krizini önleyici, kolesterol düşürücü, tansiyon düşürücü, antioksidan ve şeker hastalığı komplikasyonlarını önlemede etkili olduğunu gösteriyor. Bilimsel gözlemlere göre yapılan tavsiyeye göre brokoli buharda birkaç dakika pişirilerek ya da çiğ olarak tüketilmeli" açıklamasında bulundu.

Brokoli, vitamin deposu ve antioksidan olma özelliğinin yanı sıra ''glukosinolatlar'' denen etkili bileşenleri içerdiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Bu bileşiklerden özellikle 'sülforafan' ve 'indol-3-karbinol'ün; kolon, prostat, rektum, mide, meme ve akciğer kanserleri vakalarında etkili olduğun klinik çalışmalarla ortaya kondu" dedi.

Brokoli bağırsaktaki yararlı bakterileri besliyor

Brokolinin aynı zamanda yüksek miktarda lif içerdiği için de bağırsaklardaki yararlı bakterileri beslediğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Biliyoruz ki yararlı bakterilerin sayısının artması vücudumuz için çok kıymetli. Ayrıca brokoli filizi ve brokoli özütleri verilerek yapılan deneysel çalışmalarda da kanser değerlerinde düzelmeler gözlendi" diye konuştu.

Doğru pişirme önemli

Brokolinin faydasının görülmesi için doğru pişirmenin çok önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Suyun içinde kaynatarak pişirdiğimiz brokoli tüm bu özelliklerini maalesef yitirmiş oluyor. Dolayısıyla bilimsel gözlemlere göre yapılan öneri; buharda birkaç dakikalık pişirme şekli veya çiğ tüketimidir. Çiğ şekilde elde parçalayıp 30 dakika bekledikten sonra zeytinyağı ve limon ile çok başarılı ve güçlü bir detoks hazırlanmış olur" önerisinde bulundu.

 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Çiftçiler aman dikkat! Bucak Ziraat Odası Başkanlığı uyardı
Yerel

Çiftçiler aman dikkat! Bucak Ziraat Odası Başkanlığı uyardı

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın - Bucak Ziraat Odası, sıcak havada yapılan ilaçlamanın etkisiz olduğunu ve çiftçilere maddi kayıp yaşatabileceğini açıkladı.

Bucak'ta 24 yıldır gönüllere dokunuyorlar
Yerel

Bucak'ta 24 yıldır gönüllere dokunuyorlar

1989 yılından beri hizmet veren aşevinde eskimeyen sevgi ve lezzet ihtiyaç sahiplerinin gönüllerini kazanmaya devam ediyor.

Bucak Belediyesi, Çevre Bakanlığı'ndan 500 adet çöp konteyneri hibesi aldı
Yerel

Bucak Belediyesi, Çevre Bakanlığı'ndan 500 adet çöp konteyneri hibesi aldı

Bucak Belediyesi, Çevre Bakanlığı'ndan 500 adet çöp konteyneri hibesi aldı. Eskiyen konteynerler yenileriyle değiştirilecek ve ihtiyaç duyulan bölgelere yeni konteynerler yerleştirilecek.

Bucak'ta seçim miting saatleri ve tarihi belli oldu! İşte detaylar...
Yerel

Bucak'ta seçim miting saatleri ve tarihi belli oldu! İşte detaylar...

Burdur'un Bucak ilçesinde seçime sayılı günler kaldı. Seçim heyecanının arttığı süreçte yarın Cumhuriyet Meydanında hangi parti saat kaçta miting yapacak belli oldu. İşte miting tarihi ve saatleri...

Burdur'da çıkan kavgada kan aktı
Yerel

Burdur'da çıkan kavgada kan aktı

Burdur'da çeşmede ortalık karıştı! Su doldururken birbirlerine girdiler - Burdur’da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonrasında 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı.

Bucak'ta 4. Halk Ekmek Büfesi hizmete girecek!
Yerel

Bucak'ta 4. Halk Ekmek Büfesi hizmete girecek!

Bucak'ta 4. Halk Ekmek Büfesi hizmete başlıyor! Sanayi Mahallesi Halk ekmeğe kavuşacak. Bucak Belediyesi, 4. Halk Ekmek Büfesi'ni Sanayi Mahallesi'nde açılacak.