Bir sonraki fotoğraf 107 yıl sonra

Jüpiter 1963'ten bu yana tam 59 yıl sonra önceki gece yerküreye en yakın mesafedeydi. Başını gökyüzüne çevirenler yaklaşık 591 milyon kilometre uzaktan, çıplak gözle Jüpiter'i izleme fırsatı yakaladı. Fotoğrafçılar için de önceki gece mesai vaktiydi. Ortaya çıkan görüntüler adeta görsel şölen oluşturdu. Tarihi yakınlaşmanın bir sonraki fotoğraf 107 yıl sonra, 2129'da çekilebilecek.

Bir sonraki fotoğraf 107 yıl sonra

Jüpiter güneş sisteminin en büyük gezegeni. Güneşe yakınlık olaraksa Dünya ve Mars'ın ardından 5. sırada yer alıyor. Jüpiter'in dairesel yörünge üzerinde hareket eden diğer gezegenlerin aksine tıpkı Dünya gibi eliptik bir yörüngeyi takip ettiği biliniyor. Bu nedenle de Dünay ve Jüpiter arasındaki mesafe değişkenlik gösteriyor. Önceki gece de bu iki gezegen için tarihi bir gündü.

En son 1963 yılında dünyaya oldukça yaklaşan Jüpiter, tam 59 yılın ardından dün gezegenimize en yakın noktaya geldi. Yaklaşık 591 milyon kilometre öteden kendini gösteren Jüpiter 4 uydusu ile birlikte aydan sonra dün geceyi aydınlatan en büyük gökcismiydi. Önceki gece başını gökyüzüne çevirenler çıplak gözle bu tarihi ana tanıklık etme fırsatı yakaladılar.

BU ANI BEKLEMEK TARİFSİZDİ

Fotoğrafçılar da tarihi yakınlaşma nedenliyle benzersiz bir mesaideydi. Görsel şöleni fotoğraflayan astrofotoğrafçı polis memuru Fatih Önen "Bu tarihi anı iple çekiyorduk, planlamasını yapmıştık. Önceki gece iki gezegenin en yakın noktaya geldiği andı. Ben de Ankara Etimesgut'tan bu anı fotoğrafladım. Tarihi ve heyecan verici bir andı. Jüpiter'i önceki sene Aralık ayında fotoğraflamak istemiştim ama hava bulutlu olduğu için fotoğraflayamamıştım. Bu sefer fotoğraflama şansı yakaladım, çok güzeldi. Dünyanın dört bir yanından birçok insanın aynı amaç uğruna hep birlikte bu anı beklemesi tarifsizdi. Ben de bunun bir parçası olduğum için çok mutluyum. Adeta mental olarak güçlendim. Uzayı gözlemlemek insana her şeyi unutturuyor" ifadelerini kullandı.

HEYECANI ÇOK FARKLIYDI

Jüpiter'i İstanbul'dan fotoğraflayan fotoğrafçı Fatih Ekmen ise "Gökyüzünü çok seviyorum. 2019'da ilk ay fotoğrafımı çektiğimde çok heyecanlanmıştım. O gece de fotoğraf makinemin ekranında Jüpiter'i gördüğümde şok oldum, günlerdir bunu bekliyordum. Jüpiter'in parlaklığını gördüğümde hayran kaldım. Jüpteri ve uydularını fotoğrafladım. Günlerdir takip ediyordum. Ömrümün geri kalanında böyle bir ana bir daha tanık olamayacağım. O gece benim için çok hisliydi, heyecanı çok farklıydı" diye konuştu.

Dünya ve Jüpiter'in bir sonraki yakınlaşmasının tam 107 yıl sonra 2129'de gerçekleşeceği öngörülüyor.

kaynak: Sabah / Bulut Yamandağ

 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

CHP Kaş Belediye Başkan Adayı Erol Demirhan'dan Kararlı duruş
Bilim ve Teknoloji

CHP Kaş Belediye Başkan Adayı Erol Demirhan'dan Kararlı duruş

CHP Kaş Belediye Başkan Adayı Erol Demirhan, İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan ve yönetim kurulu üyeleri, Antalya İl Başkanı Nail Kamacı'nın konuğu olarak

Yapay Zeka Oyuncaklarıyla Çocuklar İçin Eğitici ve Eğlenceli Deneyimler!
Bilim ve Teknoloji

Yapay Zeka Oyuncaklarıyla Çocuklar İçin Eğitici ve Eğlenceli Deneyimler!

Keşfedin! Çocuklar için tasarlanan yapay zeka destekli oyuncaklarla eğitim ve eğlenceyi bir araya getirin. Duygusal destek, güvenlik ve öğrenme deneyimleri sizi bekliyor.

Yeni Hidrojen Teknolojisi ile Otomotiv Endüstrisinde Devrim Yaratıyor
Bilim ve Teknoloji

Yeni Hidrojen Teknolojisi ile Otomotiv Endüstrisinde Devrim Yaratıyor

Toyota, yeni geliştirdiği hidrojen yanmalı motoruyla otomotiv endüstrisinde devrim yaratıyor. Elektrikli araçlara alternatif olarak sunulan bu teknoloji, daha uzun menzil ve hızlı yakıt ikmali süreleri vadediyor. Detaylar haberimizde.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinin 40. yılı etkinlikleri çerçevesinde  Antalya Tarımına Yön Veren 40 firmaya ödül verildi.
Bilim ve Teknoloji

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinin 40. yılı etkinlikleri çerçevesinde Antalya Tarımına Yön Veren 40 firmaya ödül verildi.

Antalya'nın önemli değerlerinden olduğunu belirten rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, Ziraat Fakültesinden mezun öğrencilerin çok sayıda tarım firması kurduğunu ve ihracata imza attığını kaydetti.

Vali Şahin, Antalya Bilim Festivali’nde
Bilim ve Teknoloji

Vali Şahin, Antalya Bilim Festivali’nde

Antalya Valisi Hulusi Şahin, 2. Antalya Bilim Festivalini ziyaret etti. Vali Şahin, yerli ve milli askeri araçlara bindi, stantları gezdi. Devamı haberimizde...

BİLİMFEST'te Havacılık tarihi anlatıldı
Bilim ve Teknoloji

BİLİMFEST'te Havacılık tarihi anlatıldı

Dünyanın çeşitli yerlerine giderek uçakları ve olayları inceleyen Youtuber ve yazar Kerem Gök, Antalya Bilim Festivali'nde ziyaretçilere havacılık tarihinin dönüm noktalarını anlattı. Devamı haberimizde...