Ankara

Bakan Kurum duyurdu; 855 konut için ilk kazma vuruldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Şehirler ve köylerde 272 bin konut yöresel mimariye uygun yapılacak” dedi.

Bakan Kurum duyurdu; 855 konut için ilk kazma vuruldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Şehirler ve köylerde 272 bin konut yöresel mimariye uygun yapılacak” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde şehirler ve köylerde 272 bin konut yöresel mimariye uygun yapılacak. Depremde hasar gören şehirlerin yeniden ihyası ve inşası için Şubat 2023’ün sonuna kadar 14 bin 500 konutun ihalesinin tamamlanıp inşaatlara başlanması hedefleniyor. Bu çerçevede Gaziantep’te depremden ağır hasar alan Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle ilk etapta 855 konutumuz için ilk kazma vuruldu. Deprem bölgesinde yapılacak afet konutları şehrin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanacak. Binalar zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde yatay ve yöresel mimariye uygun inşa edilecek. Yeni yapılacak konutlarda ise dükkânlar ise bina altlarında yer almayacak.

Yeni konutlar 1 yıla kadar teslim edilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerin ardından vatandaşların yarası hızlıca sarılarak en kısa sürede yeni konut ve iş yerlerinin inşalarına başlandı. Afetlerden etkilenen vatandaşların yeni konutları ve iş yerleri 1 yıldan kısa sürede teslim edilerek bu inşa süreci içerisinde vatandaşlara kira ve taşınma desteği sağlanıyor. Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ilde yaklaşık 14 milyon kişiyi doğrudan etkileyen depremlerin ardından da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte harekete geçti.

Yerleşim yeri tespit çalışmalarına başlandı

Deprem bölgede hayatı bir an önce normale döndürmek amacıyla hasar tespit çalışmaları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından aralıksız yürütülüyor. Bakan Murat Kurum, ovalardan dağlara doğru yerleşimi önceleyen bir amaçla yeni yerleşim alanları tespit etmek için depremden etkilenen bölgelere havadan ve karadan incelemelerde bulundu. Afetzedeler için asrın felaketinde ovalardan dağlara yerleşim modelinin belirlenmesinde yapılan koordinasyon toplantılarında öncelikle 11 ilde yerel yöneticiler ve STK’larla bir araya gelinerek yeni şehirlerin kültürel, demografik, sosyolojik, coğrafi hassasiyetleri dikkate alındı. Ardından MTA ile Türkiye Diri Fay Hattı raporu incelendi, fay hatlarına uzak yerleşimler belirlendi ve bilim insanlarıyla toplantı gerçekleştirilerek fay hatları ve zemin sıvılaşmasına göre yeni yerleşim yerleri istişare edildi. Sahada zemin etüt çalışmaları belirlenen yerlerin konut yapımına uygunluğu için zemin etüt, jeolojik etüt ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılmaya başlandı. Bu çalışmalarda yer altı su seviyesi düşük, sağlam zemin tespitleri yapılıyor. Süreçte, tüm kesimlerle yapılan görüşmeler sonrası şehrin ihtiyaçlarını kapsayan planlar hazırlanmaya başlandı.

855 konut için ilk kazma vuruldu

Depremde hasar gören şehirlerin yeniden ihyası ve inşası için şubat sonuna kadar 14 bin 500 konutun ihalesinin tamamlanıp inşaatlara başlanması hedefleniyor. Bu çerçevede bugün Gaziantep’te depremden ağır hasar alan Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde TOKİ eliyle ilk etapta 855 konut için ilk kazma vuruldu. Merkezlerdeki yoğunluğu azaltmak için öncelikle şehirlerin çeperlerinde belirlenen rezerv alanlarında konutlar yapılacak. Mart ve Nisan 2023 sonuna kadar şehirlerin rezerv alanlarında, 199 bin 739 konutun sözleşme süreçleriyle birlikte yapımlarına başlanacak. Hatay'da 40 bin 426, Kilis'te 250, Gaziantep'te 18 bin 544, Şanlıurfa'da 3 bin, Diyarbakır'da 6 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Adıyaman'da 25 bin 882, Malatya’da 44 bin 770, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67, Osmaniye’de 9 bin 550 ve Adana’da 2 bin 200 olmak üzere 199 bin 739 konut şehrin rezerv alanlarında inşa edilecek.
Köyleri yeniden ayağa kaldırarak yaşamı normal hale getirecek 73 bin 972 köy evinin çelik konstrüksiyon ve betonarme olacak şekliyle projeleri hazırladı. Hatay'da 15 bin 59, Kilis'te 1002, Gaziantep'te 9 bin 539, Şanlıurfa'da 2 bin 81, Diyarbakır'da 2 bin 927, Elazığ'da 386, Adıyaman'da 9 bin 896, Kahramanmaraş'ta 13 bin 16, Malatya'da 17 bin 990, Osmaniye'de 1.378, Adana'da 701 olmak üzere 73 bin 972 köy konutu yapılacak.

Afet konutları yatay ve yöresel mimariye uygun yapılacak

Türkiye’nin en iyi mimarlarıyla kat planlarını, cephe düzenlemeleri hazırlanırken, en sağlam en kaliteli zeminlere yeni konutları inşa etmek için bilim insanlarıyla çalışmalar yürütülüyor. Deprem bölgesinde yapılacak afet konutları şehrin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanacak. Binalar zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde yatay ve yöresel mimariye uygun inşa edilecek. Şehirlerin kültürel yapısı, sosyolojisini, demografik yapısı ve şehrin ihtiyaçlarına göre yapılacak konutlar 105 metrekare brüt, 85 metrekare net 3+1 dairelerden oluşacak. Köy konutları ise 120 metrekare brüt 93 metrekarede neti olan 3+1 dairelerden oluşacak. Yeni yapılacak konutlarda ise dükkanlar ise bina altlarında yer almayacak.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Merakla bekleniyordu! Murat Kurum, AK Parti'nin İstanbul adayı oldu
Türkiye

Merakla bekleniyordu! Murat Kurum, AK Parti'nin İstanbul adayı oldu

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı, eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum oldu. #Murat Kurum kimdir? #Murat Kurum #İstanbul adayı

Murat Kurum'dan kiracılara çağrı Bunu yapın sizi çıkaramazlar
Yerel

Murat Kurum'dan kiracılara çağrı Bunu yapın sizi çıkaramazlar

Murat Kurum kiracılara seslendi: Ev sahibi yüzde 25'ten fazla zam yaparsa bankaya kiranızı yatırın, sizi çıkaramazlar

Ev kiraları düzenlemesi uzatılıyor
Yerel

Ev kiraları düzenlemesi uzatılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum dün akşam TRT Haber ekranlarında merak edilen konuları değerlendirdi.

Ersoy'dan itiraf gibi sözler! Bakana bakın neler söyledi
Türkiye

Ersoy'dan itiraf gibi sözler! Bakana bakın neler söyledi

HaberTürk ekranlarındaki canlı yayın sırasında Ersoy'un TOKİ'yle ilgili daha önce çokça olumsuz cümle kurup ardından pişman olduğunu söylediği anlar gündem oldu.

Burdur ve Isparta'da kentsel dönüşüm kira desteği arttı
Yerel

Burdur ve Isparta'da kentsel dönüşüm kira desteği arttı

Kentsel dönüşümde kira yardımının artırıldığının açıklanması ile beraber Burdur ve Isparta'da bin 100 TL olan kira yardımı 2 bin liraya çıktı.

Depremden etkilenen 11 ilde fiyatlar sabitlendi
Türkiye

Depremden etkilenen 11 ilde fiyatlar sabitlendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Devletin gücünü bugün vatandaşa gösterme, her türlü imkanı vatandaşa verme günü” dedi.