Kayseri

Bahar depresyonuna dikkat

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, bahar aylarında gözlenen psikolojik değişikliklerle ilgili verdiği bilgilerde bulundu.

Bahar depresyonuna dikkat

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, bahar aylarında gözlenen psikolojik değişikliklerle ilgili verdiği bilgilerde, bahar aylarında güneşten maksimum derecede faydalanılması gerektiğini söyleyerek, “Ruhsal ve fiziksel değişiklikler 2 haftadan fazla sürüyorsa uzmana danışılmalı” dedi.
Kış ile yaz arasında olmanın ve mevsimlerin tam anlamıyla net olmadığı dönemlerde ruh halinin de çok karıştığını söyleyen Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, “Kışın etkisinden daha yeni çıkmaya çalıştığımız dönemlerdeyiz. Kaldı ki kışı tam anlamıyla atlatarak bariz bir şekilde yaza geçmedik. Hava durumları çok karışık, havanın getirdiği belirtiler çok karışık ve o yüzden de bu ruh halimizi, ruhumuzun ihtiyaçlarını da çok karıştırıyor. Kışın hep bahsedilen melatonin hormonu vardı. Bu hormon uyku ve uyanıklık arasındaki dengeyi sağlayan ve bizi daha çok uyku halinde tutan ve biraz da depresif hale sokan melatonin hormonuydu. Kış vakitlerinin kendini biraz daha yaza bırakmasıyla birlikte bu bahar havalarında aslında hem melatonin hormonunun salgılanması hem de yazın getirdiği serotonin hormonunun salgılanmasıyla birlikte hormonlarımızın karışık salgılandığı bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bahar dönemini özetleyecek olursak da kışın bitimi ile yazın başlangıcı arasında ortada kalan bir dönem olduğu için ruhsal olarak da ortada kalınabilir. Bu durum ruhumuza nasıl etki edecek diye bakacak olursak, melatonin hormonunun az salgılanmasıyla birlikte biz uyku ve uyanıklık arasındaki dengeyi tutturamıyor olabiliriz ama bahar aylarındaki serotonin hormonunun salgılanmasıyla da rehavete kapılıp günlük hayat akışından uzaklaşılıyor olabilir” dedi.
Arzu Hamurcu, bahar sürecinde alışılmış dışında yeni bir düzen ve salgılanacak farklı bir hormon olduğundan psikolojiyle beraber fizyolojinin de değiştiğini söyleyerek, “Bu süreçte iki hormon arasındaki farktan dolayı uyku uyanıklık arasında dengesizlik, iştahta farklılıklar oluşacağı, dikkatlerde ve odaklarda zorluk yaşanacağı için ki alışılmış bir düzen vardı ve yeni hormonlar salgılanıyor ve beden psikoloji ve aslında fizyoloji değişmeye başlıyor. Bütün bu belirtilerle birlikte bu belirtiler çok benzer bir şekilde depresyon sayılabiliyor. Bahar depresyonu adı altında bu depresyon türü olarak görülebiliyor ama bunun da geçici olduğunu söylememiz gerekiyor. Her depresyonda söylediğimiz ve mevsimsel geçişlerde çok sık karşılaştığımız, aynı şekilde kış depresyonu da diyebileceğimiz depresyon türleri bunlar aslında. Klasik depresyondan farkı da mevsim içerisinde gitgide azalması beklenir bu belirtilerin. Yoksa yine uyku, iştah ve dikkat düzeninde bir problem yaşandığında bunun haftayla birlikte geçmediğini ve büyük problemler yaşandığı düşünülüyorsa uzmana başvurulmasını öneriyorum. Çünkü bunun diğer depresyonlarla karışmamalı çünkü bu sadece mevsimsel geçişten kaynaklı bir depresyon olabilir ki biz de bunu öngörüyoruz aslında ve o yüzden beklemek isteriz biraz da. Fakat daha önceki travmatik deneyimlerle, bu süreçte yaşanan farklı problemlerle birlikte tamamı birleşirse o zaman depresyona da elverişli bir ortam hazırlanmış olur. O yüzden tekrar vatandaşlarımızı uyarmak isterim, 2 hafta süre boyunca uyku, iştah, dikkatte, hayata karşı umutsuzlukta herhangi bir değişim gözlemleniyorsa ve bunun 2 hafta boyunca hemen hemen her gün bu değişim sürekli hissediliyorsa hemen bir uzmana görünmek fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Süreci en az hasarla atlatmak için bol spor yapılmasının ve sosyalleşmenin çok önemli olduğunu söyleyen Arzu Hamurcu, “Bu süreçten en az hasarla kurtulmak için de yine her zamanki ilaç aslında sosyalleşmek. Ben her zaman güneşin etkilerinin ruha bırakılmasına izin verilmeli diyorum danışanlarıma. Çünkü burada gün ışığının bizde çok ciddi etkileri var. Özellikle depresyon hastalarında, depresyona yatkın olan kişilerde güneş ciddi derecelerde pozitif etkiler sağlıyor. O yüzden dışarı çıkıldığında güneşli ortamlar, güneşten alınabilecek maksimum performansın alınması gerekiyor. Bol bol su tüketimi önemli ve aynı şekilde spor önemli bu noktada, hareketli kalmak çok önemli çünkü ekstra mutluluk hormonu olan serotonin hormonu salgılıyor spor da aynı şekilde. O yüzden hareketli kalmak, spor halinde olmak, sevilen insanlarla bir arada olmak, aktifleşmek bu dönemde mevsimsel depresyondan daha rahat bir hale geçirecektir” dedi.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

20 bin öğrenciye çalışma masası ve kitaplık
Yaşam

20 bin öğrenciye çalışma masası ve kitaplık

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek tarafından başlatılan “Her Ev Bir Okul” projesi kapsamında üretimi tamamlanan çalışma masaları ve kitaplıkların ilçelere dağıtımı yapıldı.

Kayseri Pınarbaşı'nda Derilen yolcu otobüsünde  8’i ağır 38 yolcu yaralandı
Türkiye

Kayseri Pınarbaşı'nda Derilen yolcu otobüsünde 8’i ağır 38 yolcu yaralandı

Kayseri-Malatya kara yolunun 91. kilometresi Karaboğaz Mevkii’nde Muş’tan İstanbul’a giden Burhan D. idaresindeki 34 KG 4949 plakalı Muş Ovası firmasına ait yolcu otobüsü,

Kayseri Pınarbaşı yolcu otobüsü devrildi: Çok sayıda yaralı var
Türkiye

Kayseri Pınarbaşı yolcu otobüsü devrildi: Çok sayıda yaralı var

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre çok sayıda kişi yaralandı.

Kent Başkan Ödülleri Sahiplerini Buluyor
İş Dünyası

Kent Başkan Ödülleri Sahiplerini Buluyor

Kent & Başkan Dergisi’nin her yıl düzenlediği, tüm Türkiye’yi kapsayan online anketi ile Türkiye’nin başarılı büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye başkanları belirlendi.

Okan Geçgel  Yeni Dünya Düzeni  Yahudi Yutturması
Yaşam

Okan Geçgel Yeni Dünya Düzeni Yahudi Yutturması

Yaklaşık 30 yıl önce gazeteciliğe başladığım ilk yıllarda kaleme aldığım bir yazımda “Yeni Dünya Düzeni Yahudi Yutturması” başlığı ile İsrail’in Dünya üzerinde oynamış olduğu bir oyuna dikkatleri çekmiştim.

Kayak merkezinde Yoğun kar yağışı! Kalınlığı 30 santimi buldu
Yerel

Kayak merkezinde Yoğun kar yağışı! Kalınlığı 30 santimi buldu

Kayseri Erciyes Kayak Merkezi'nde kar yağışı etkili oluyor.