Kahramanmaraş / Elbistan

Afet Bölgesinin İlk Konteyner çarşısı Elbistan’da Kuruluyor

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerdan sonra yaralar sarılmaya devam ediyor.

Afet Bölgesinin İlk Konteyner çarşısı Elbistan’da Kuruluyor

 

 

 

AFET BÖLGESİNİN İLK KONTEYNER ÇARŞISI ELBİSTAN’DA

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerdan sonra yaralar sarılmaya devam ediyor.

 

Kahramanmaraş merkezden sonra Elbistan koordinatör Valisi olarak göreve başlayan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek Kayseri Büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak konteyner çarşı ile alakalı bilgiler verdi. Vali Çiçek yapılan çalışmalarla ilgili şunları aktardı: “Geldiğimiz günden itibaren hepimiz çalışmalara başladık. İlk 2-3 gün tamamen enkaz altında kalan vatandaşlarımızı canlı çıkarmak için çalışmalar yaptık. Ertesi günlerde hem enkaz altındaki canlı vatandaşlarımıza ulaşmaya çalıştık hem de yaşamını yitiren vatandaşlarımıza ulaşmaya çalıştık. Ancak bütün arama-kurtarma sonlandıktan sonra 4-5 gündür burada hummalı bir çalışma var. Bu çalışmayla Elbistan’da hayatı normale dönderme, Elbistan’ın eski güçlü günlerine döndürmek için arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar. Elbistan’da son çıkarılan cenazede depremin 4. gününde çıkarıldı. Dolayısıyla sosyal medyada gösterilen görüntüler depremin 3. gününe ait görüntülerdi. Şu an defnedilmeyi bekleyen hiçbir cenazemiz olmadığı gibi bizim şu an tek hedefimiz enkazların bir an önce kalkması ve hayatın normale dönmesi.”

 

“KONTEYNERE AĞILRIK VERDİK”

 

Koordinatör Vali Çiçek Elbistan’da yapılan konteyner kentlerle alakalı şu açıklamalarda bulundu: “Şu an Trabzon belediyesi tarafından 2 bin-2 bin 500 kişilik bir konteyner kent kuruluyor, inşallah yapımı 27 Şubat’ta bitmiş olacak. Yine 200 kişilik bir konteyner kentimizi arkadaşlarımız bir kaç saat sonra teslim edecekler ve vatandaşlarımızı oraya yerleştirecekler. Özellikle Elbistan’ın rakımının yüksek olması ve kırsaldaki köylerin çok olması sebebiyle konteyner kente de büyük bir ağırlık verdik. Bittiğinde de 3 bin 500 kişilik bir konteyner kent hazır olmuş ve insanlar orada yaşıyor olacaklar. Aynı zamanda biz bütün bu yaraları sararken de tekrardan buranın canlanması, normale dönmesi için mücadele ediyoruz.”

 

“AFET BÖLGESİNİN İLK KONTEYNER ÇARŞISI ELBİSTAN’DA”

 

Özellikle hayatı normalleştirmek ve bir an önce yaraları sarmak için çalışmalarını aktaran Vali Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’la yapılan iş birliği neticesinde Elbistan’da bir çarşı konteyner kurulduğunun müjdesini verdi. Vali Çiçek ücretsiz şekilde vatandaşlara yardım etmek isteyen tüm esnaflar için konforlu bir alan oluşturulduğunu belirterek şunları aktardı: “Ticaret Odası Başkanımız, Esnaf Odası Başkanımız, Belediye Başkanlarımız ve yerel STK’larla bize gelerek ticaret yapmak isteyen hatta ücretsiz bir şekilde vatandaşımıza hizmet etmek isteyen vatandaşlarımızın olduğunu ama iş yerleri hasar aldığı için yapamadıklarını söylediklerinde biz şöyle bir kara aldık: Konteyner kentte 1-2 yıl faaliyet gösterebilecek bir çarşı oluşturalım. Berberlerimizi farklı bir sektör olarak, sıhhi tesisatçılarımızı farklı bir sektör olarak koyalım ve bu sosyal donatılarıyla, güvenliğiyle, abdesthanesiyle, lavabosuyla kısacası her şeyiyle hazır hale getirelim. Burada aynı zamanda ücretsiz şekilde halkın hizmetinde olmak isteyen esnaflarımızla hem de sıhhi tesisatla ilgili sıkıntıların giderilmesi için çabalayalım. Yani tamamen ticaretin merkezi olabilecek bir çarşı oluşturalım istedik. Bu noktada Kaysseri Büyükşehir Belediyemize kurumsal hafızası, kurumsal gücü ve ekipmanın fazlalılığı sebebiyle Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımızdan rica ettik. O da sağ olsun deneyimli olan Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcüman’ı bütün ekibiyle buraya yönlendirdi. Böylece afet bölgesinin ilk konteyner çarşısı 27 Şubat’ta esnaflarımıza teslim edilmiş olacak. ”

 

“DURMADAN, YORULMADAN ÇALIŞIYORUZ”

 

Depremin üstünden geçen 18 günün ardından Elbistan’ın yaralarını sarmaya odaklanan Vali Çiçek Elbistan’da hayata dönüş çalışmalarını şu şekilde anlattı: “Şu an Elbistan’da günlük 60 tane enkaz kaldırıyoruz. Şu an 280 kamyonumuz bölgede çalışıyor 30 kamyonumuz daha bugün gelecek. Diğer iş paletleriyle beraber bizim 852 tane iş makinemiz alanda çalışıyoruz. 4 bin 200 personelimiz sadece hayatı normalleştirme çalışmaları için ter döküyor. Biz pazartesi günü bambaşka bir Elbistan’a uyanmak istiyoruz. Onun içinde 7/24 arkadaşlarımız durmadan çalışmaya devam ediyorlar. İnşallah pazartesi günü (27 Şubat 2023) buradaki enkazların kaldırıldığını, sokakların açıldığını, insanların büyük bir kısmının konteynerlere yerleştiğini ve konteyner çarşımızın açıldığını göreceğiz. Dün itibariyle Ziraat Bankamız kuruldu bir konteyner içerisinde, Halk Bankamız keza aynı şekilde, PTT kuruldu. Biz zamanla yarışıyoruz, çok kısa süre sonra Elbistan canlanacak.”

 

 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Yusuf Erdoğdu'dan Bucak için Afet Konteynerleri Projesi
Yerel

Yusuf Erdoğdu'dan Bucak için Afet Konteynerleri Projesi

MHP Bucak Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdoğdu, "birinci derece deprem bölgesi" olan Bucak için Afet Konteynerleri Projesi'ni açıkladı.

Konyaaltı’nda özel öğrencilere deprem tatbikatı
Yaşam

Konyaaltı’nda özel öğrencilere deprem tatbikatı

Konyaaltı Belediyesi Destek Hizmetleri Sivil Savunma Ekipleri tarafından Dr. Günseli-Dr. Bülent Akınsal Özel Eğitim Ortaokulu ve Özel Eğitim Meslek Okulu’nda özel öğrencilere Deprem Haftası nedeniyle acil durum eğitimi ve deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

Son dakika: İzmir'de 5.1 büyüklüğünde
Türkiye

Son dakika: İzmir'de 5.1 büyüklüğünde

Son dakika: İzmir'de 5.1 büyüklüğünde depremİzmir güne depremle başladı İzmir saat 08.19'de bir depremle sarsıldı.

Burdur'daki İlkokulun Durumunu TBMM'de Eleştirdi
Yerel

Burdur'daki İlkokulun Durumunu TBMM'de Eleştirdi

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM'de yaptığı konuşmada Burdur'daki Özboyacı İlkokulu'nun depreme dayanıksız olması ve öğrencilerin zor şartlarda eğitim almasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Antalya'da deprem mi oldu? İşte Antalya deprem şiddeti
Türkiye

Antalya'da deprem mi oldu? İşte Antalya deprem şiddeti

Antalya'da deprem mi oldu? Antalya Kumluca'da deprem! Antalya'daki deprem kaç şiddetinde? Antalya Kumluca'da meydana gelen deprem sonrasında AFAD tarafından bilgilendirme yapıldı. Detaylar haberimizde...